8 Οκτ 2020



Επιθετικές Μέλισσες.

Η διαχείριση και η διατήρηση των μελισσιών έχει γίνει όλο και πιο κοινό φαινόμενο σήμερα. Είτε γίνεται ως χόμπι είτε ως επάγγελμα.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Επιθετικές μέλισσες!
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι μέλισσες γίνονται πολύ επιθετικές και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε.

Ποια είναι τα σημάδια που μας προειδοποιούν για επιθετικότητα των μελισσοσμηνών!!
Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν.

● Δημιουργούν ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από την κυψέλη.
● Έχετε πολλές νεκρές μέλισσες στην είσοδο των κυψελών.
● Οι μέλισσες ξαφνικά γίνονται υπερπροστατευτικές της κυψέλης.
● Επιτίθενται σε εσάς ή τα κατοικίδια ζώα σας.

Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό;
Οι μέλισσες μπορούν να γίνουν επιθετικές για πάρα πολλούς λόγους. 
Μερικοί από αυτούς είναι τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει Βασίλισσα στο σμήνος 
- αυτό δημιουργεί συνήθως μια μεγάλη ανησυχία και επιθετικότητα στην αποικία. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως σταματά όταν βγάλει βασίλισσα η αποικία .

Καθαριότητά της μελισσοκομικής φόρμας
- Πόσο συχνά καθαρίζετε τα γάντια ή Γιλέκα σας. Τα προηγούμενα τσιμπήματα παραμένουν πάνω στον ρουχισμό μας και περιέχουν φερομόνες συναγερμού και διεγείρει το σμήνος.

Μέγεθος της αποικίας 
- Όσο μεγαλύτερο το μελίσσι τόσο περισσότερο προστατεύει το μέλι και την κυψέλη του ,οδηγώντας σε επιθετικότητα όλο το σμήνος.

Η έλλειψη τροφής
- Όταν οι μέλισσες δεν είναι σε θέση να βρουν αρκετό νέκταρ για την πίστη τους, θα καταφύγουν σε ληστεία μέλι από άλλες κυψέλες. 
Αυτό το καθιστά υπερβολικά αμυντικό από το δικό τους κυψέλες και μέλι. Αυτό οδηγεί στις μέλισσες που σχηματίζουν σκοτεινά σύννεφα πάνω από την κυψέλη και γενικά επιθετική συμπεριφορά. 
Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε πολλές μέλισσες στην είσοδο των κυψελών που οδηγούν σε μια μέλισσα που πέφτει γύρω. 
Οι μάχες με τις μέλισσες απελευθερώνουν επίσης φερομόνες συναγερμού που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κινδύνου και επιθετικότητας σε όλη την κυψέλη .
Οι κυψέλες μπορούν να προσελκύσουν άλλα αρπακτικά ζώα όπως σφήκες, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιθετικές. 

Περιβάλλον ή Βροχή 
- Βροχερός καιρός, υψηλή υγρασία , Θερμοκρασίες ζεστό ή στο κάτω μέρος μπορεί να κάνει τις μέλισσες πιο ευερέθιστες και επιθετικές.

Νέα Βασίλισσα με επιθετική γενιά Όταν η νέα βασίλισσα αντικαθιστά την αποικία, αν έχει επιθετικά ή Αφρικανικά γονίδια, είναι επιθετική.
Αυτοί είναι λόγοι που μπορεί να κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
Ήρεμες κινήσεις παρατήρηση και έρευνα βοηθούν ώστε να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά των σμηνών.

Όλα τα μελίσσια είναι επιθετικά ανάλογα με κάποιους παράγοντες, όπως η επιθετική φυλή τους, ο ερεθισμός τους από καλώδια υψηλής τάσης ηλεκτρισμού στην περιοχή τους, οσμές από εργοστάσιο της περιοχής, γειτνίαση με πευκοδάση που υπάρχουν σφηκοφωλιές και διάφοροι ενοχλητικοί θόρυβοι π.χ. γραμμή τρένου κοντά τους.
Η προστασία από τα κεντρίσματα γίνεται με χρήση του καθιερωμένου μελισσοκομικού εξοπλισμού, όπως μάσκα, γάντια, κατάλληλη λευκή μελισσοκομική φόρμα και
Οι επιθεωρήσεις να γίνονται με καλές καιρικές συνθήκες που τα μελίσσια είναι απασχολημένα και όχι σε καιρικές μεταβολές που αυξάνουν την ανησυχία τους και την επιθετικότητά τους, αλλά και συγκεντρώνεται ο πληθυσμός στην κυψέλη δυσκολεύοντας την επιθεώρηση, αυξάνοντας και τις φθορές στις μέλισσες.
Οι παρεμβατικές κινήσεις της επιθεώρησης να έχουν συγκεκριμένες αναζητήσεις προμελετημένες και όχι ικανοποίηση απρογραμμάτιστης και ακαθόριστης ικανοποίησης περιέργειας. 
Πάντα βασίζεται σε ένα γραφτό αρχείο καταχωρημένων πληροφοριών που περιέχει τον αριθμό του κάθε μελισσιού και τις ανάγκες του.
Οι κινήσεις των χεριών στην επιθεώρηση είναι αργές και σύντομες για να γίνονται και αποδεκτές.
Αποφεύγεται η εισαγωγή βασιλισσών ξένης φυλής γιατί ένας τέτοιος υβριδισμός (ανάμιξης), προβλήματα προκαλεί.
Με ξηρό αέρα, βροχή, καύσωνα γίνεται δύσκολη η επιθεώρηση για τα μελίσσια και το μελισσοκόμο, ενώ και το είδος κάποιων μελισσοκομικών φυτών προκαλεί επιθετικότητα, όπως η ερείκη και η κουμαριά.
Μαύρες μέλισσες και αρκετές νεκρές στην είσοδο των κυψελών υποψιάζουν για χρήση τοξικών εντομοκτόνων στην περιοχή των καλλιεργειών που επισκέπτονται οι μέλισσες και η επιβεβαίωση είναι ότι οι νεκρές έχουν προτεταμένες την κοκκινωπή προβοσκίδες τους.
Όταν τελειώσει ή διακοπεί η νεκταροέκκριση, αναζητείται νέα περιοχή για μεταφορά και αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα χορηγείται σε όλα τα μελίσσια ζαχαροζύμαρο, όχι ανεξέλεγκτο, εμπορικό αλλά αυτοπαρασκευασμένο με άχνη ζάχαρη χωρίς άμυλο, αλλά αχνοποιημένης σε κάποιο ειδικό μηχάνημα, όμως ελληνικής παραγωγής, με την ελληνική σημαιούλα γιατί εισάγονται ζάχαρες από άλλες χώρες καλλιεργειών με νεονικοτινοειδή. 
Και αυτή η κατάλληλη ζάχαρη ζυμώνεται με μέλι. Αυτή η τροφοδοσία γίνεται για να μην γίνει διακοπή της ανάπτυξης του μελισσιού, αλλά περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης και ιδίως δεν χορηγείται ζαχαροσιρόπι που προκαλεί λεηλασίες και καταστροφή μελισσοκομείων.
Επιθετικά μελίσσια υπάρχουν από κληρονομική προδιάθεση, αποφεύγουμε από αυτά την παραγωγή νέων μελισσιών, αλλά επιλέγουμε από τα ήμερα – ήμερα και παραγωγικά, αυτά που έδωσαν τα περισσότερα πλαίσια μελιού και τα μαρκάρουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στην ανάπτυξη του μελισσοκομείου μας.

 Η μέθοδος αντικατάστασης της βασίλισσας του επιθετικού μελισσιού είναι η ακόλουθη: 


Πρώτη μέρα: 
Μετακινείται το επιθετικό μελίσσι, τρία μέτρα και στη θέση του τοποθετείται ένα κυψελίδιο σύζευξης, με νεαρή βασίλισσα που οι φερομόνες της μειώνουν την επιθετικότητα των συλλεκτριών μελισσών που θα μετακινηθούν από το επιθετικό μελίσσι στο κυψελίδιο. 

Τρίτη μέρα: 
Θανατώνεται η βασίλισσα του επιθετικού. 

Τέταρτη μέρα: 
Το μελίσσι μετακινείται στην αρχική του θέση και συνενώνεται με το κυψελίδιο σύζευξης. Αλλά αυτό γίνεται για τα επιθετικά-δύσκολα μελίσσια. 

Όμως ένα μελίσσι καλό-ήρεμο μετατρέπεται σε επιθετικό: 
α) από δυνατό κάπνισμα, β) ακατάλληλο υλικό στο καπνιστήρι, γ) παράταση της επιθεώρησης, δ) νευρικές κινήσεις του μελισσοκόμου, δ) απανωτά κεντρίσματα, ε) ακατάλληλη ενδυμασία του μελισσοκόμου (μάλλινα και συνθετικά ρούχα που προκαλούν απότομες αλλαγές στο ηλεκτρικό δυναμικό της κυψέλης), αυξάνοντας την επιθετικότητα. Οπότε διακόπτεται η επιθεώρηση, κλείνεται η κυψέλη και επαναλαμβάνεται χωρίς να υπάρχουν αυτές οι αιτίες. 
Ενόχληση γειτόνων από τα μελίσσια που είναι κοντά τους και ο νόμος 6238 άρθρο 7, προβλέπει απόσταση 30 μέτρα από την πλησιέστερη κατοικία και 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο. 
Και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς τεχνητό φράκτη ύψους 2 μέτρων από το έδαφος. Με αυτά όμως το πρόβλημα θα υπάρχει και επομένως τα μελίσσια πρέπει να τοποθετούνται όσο γίνεται μακριά από κατοικίες, σταύλους ζώων και από δημόσιους δρόμους σε αθέατες περιοχές. 
Η ενημέρωση των γειτόνων είναι αναγκαία και η φιλία και φιλοφρόνηση με το γλυκό προϊόν των μελισσιών μειώνει τον φόβο και τον μετατρέπει σε φιλία και ανοχή. 
Η ενόχληση κάποιων από τις μέλισσες στην πηγή του νερού στρέφει τον μελισσοκόμο στην αναζήτηση άλλης λύσης και η διαδρομή των πτήσεών τους σε πηγές και νεκταροέκκριση έχει ημερομηνία λήξης, αφού όταν λήξει θα έχουν επισημάνει άλλη πηγή βοσκής. 
Στην περίπτωση αλλεργικού ατόμου ο μελισσοκόμος πρέπει να δραστηριοποιηθεί με έντονο ενδιαφέρον να λυθεί το πρόβλημα. 
Άτομα που εξασκούν τη μελισσοκομία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φάρμακα που περιέχουν ibuprofen, tolmetin ή syprofent.– 
Κάποια κεντρίσματα σε λιπώδεις ιστούς προκαλούν λιγότερο πόνο από άλλα σε περιοχή του σώματος με αιμοφόρα αγγεία ή λεμφαγάγλια όπως το κεφάλι, ο λαιμός. 
Και σε μερικές ανθοφορίες όπως ερείκης,κουμαριάς, καστανιάς, το κέντρισμα είναι πιο οδυνηρό. 
Το κεντρί αφαιρείται όσο γίνεται γρηγορότερα πριν κάνει τη νευρική σύσφιξη του δηλητήριου στον ιστό του σώματος που κεντρίστηκε. 
Ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει μαζί του ένα μικρό φαρμακείο με τα εξής: 
Αμπούλες αδρεναλίνης (δίνεται από γιατρό) 
Αντισταμινικά φάρμακα (χορηγούνται στοματικά σε έντονη κνίδωση) 
Σύριγγες μιας χρήσεως 
Αλοφή Φενεργκίν (επαλείφεται στο σημείο) 
Φλακόν κορτιζόνης (solu-cortef 250mg ή 500mg, γίνεται ένεση στον γλουτό). 

Ενέργειες 

Το θύμα ακινητοποιείται χωρίς να ξαπλώσει
Το κεντρισμένο μέρος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς 
Δεν χρησιμοποιείται επίδεσμος 
Δεν δίνεται ασπιρίνη ή οποιοδήποτε διεγερτικό 
Σε δύσπνοια, διαταραχή συνείδησης, σοκ ή οποιοδήποτε σύμπτωμα αλλεργίας, μεταφορά στο γιατρό 
Προστασία με μάσκα να μην κεντριθεί ο οφθαλμός 
Όταν το κεντρί περάσει το δέρμα του ματιού και εισχωρήσει στον οφθαλμό γίνεται αφαίρεση με χειρουργική επέμβαση 
Στο στόμα υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του φάρυγγα και πνιγμός 
Το αναφυλακτικό σοκ ρίχνει την πίεση, προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα, φέρνει χλωμάδα, ταχυκαρδία και ρίγος, δύσπνοια, σφίξιμο καρδιάς, λιποθυμία και ίσως θάνατο.

Πηγή:Πρακτική Μελισσοκομία 2012,Ανδρέα Θρασυβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου