ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΥΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ......
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΥΣ.............. .
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ!
ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
(Η αίσθηση των τραγανών ξηρών καρπών
που είναι τυλιγμένοι στην αρωματική, γλυκόξινη
καραμέλα είναι άκρως εθιστική...
Ο συνδυασμός τους με το παγωτό,
μας ΑΠΟΠΛΑΝΟΥΝ ακόμα περισσότερο...)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΌ ΣΥΚΟ:
• 400 γρ. καθαρισμένα σύκα ( προτιμ τα σκούρα, τα βασιλικά.)
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 17% λιπαρά
• 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
• 40 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη,
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
ή εναλλακτικά 80 γρ. Μέλι .....
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϊλάνης σε σκόνη....
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
• 30 γρ. καρύδια καθαρισμένα
• 25 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα
40 γρ. ΜΕΛΙ
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϊλάνης σε σκόνη...
Μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το παγωτό μας.
Ρίχνουμε τα σύκα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας στον κάδο του μπλέντερ χειρός.
Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν, αυτό ήταν!!
(Τώρα αναλαμβάνει δουλειά η παγωτομηχανή , αν έχετε...)
Ρίχνουμε λοιπόν το μείγμα του παγωτού μέσα στον κάδο της παγωτομηχανής και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή την θέτουμε σε λειτουργία......
*ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ:
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σ ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Μόλις αρχίσει να παγώνει ,ανακατεύουμε με το σύρμα για να παγώσει ομοιόμορφα και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Το ξαναβάζουμε μέσα στην κατάψυξη και μετά από 20 λεπτά κάνουμε την ίδια διαδικασία.
(Επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές)
Τώρα το παγωτό μας έχει παγώσει , είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.....
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΌ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Μέσα σ' ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι,
ρίχνουμε το μέλι μαζί με το μπαλσάμικο, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε στε να βραχούν καλά με το σιρόπι της καραμέλας που ετοιμάσαμε...
Τους τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνεια σιλικόνης για να κρυώσουν και να στερεοποιηθεί η καραμέλα.
Όταν είναι έτοιμοι μπορούμε να τους μεταφέρουμε σ ένα μπολάκι και να τους διατηρήσουμε εκεί (εκτός ψυγείου)
για να μην τους μαλακώσει η υγρασία του.
Τώρα πια είναι όλα έτοιμα.......
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΛΙ, Ή ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΆ ΜΑΤΙΑ ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ...
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου