15 Ιουλ 2022



ΘΥΜΟΛΗ.

ΘΥΜΟΛΗ 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΘΥΜΟΛΗ



Αpiguard, Thymovar, Thymovar, Εcostop, Θυμόλη εμπορίου .

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 

α) Καλή ανάδευση 3 g θυμόλης σε 100 g ζάχαρης άχνης (3%) και επίπαση 3- 5 g/ πλαίσιο. Η επίπαση γίνεται και το καλοκαίρι. Η βαρρόα θανατώνεται. Αποτελεσματικότητα: Καλοκαίρι 25%, Φθινόπωρο 72%

β) Διαλύονται 15 g θυμόλης σε 15 ml οινοπνεύματος, και τοποθετούνται 3 ml σε σπογγοπετσέτα. Δύο σε κάθε δεκάρι μελίσσι, επανάληψη σε 10 ημέρες. Θερμοκρασίες εφαρμογής 15-25 C. Αποτελεσματικότητα 49% (21% - 70%) 

γ) 5 γρ. Οξαλικό Οξύ +1,2 γρ. Θυμόλη στο 1 λίτρο νερό. Ενστάλαξη 15 ml/πλαίσιο (1-2 επεμβάσεις). Αποτελεσματικότητα Φθινόπωρο 97%, Άνοιξη 77%. 

δ) Νεφελοποιητή 5,5 γρ Θυμόλης/L παραφινέλαιο. Αποτελεσματικότητα: 40-55%. Προκαλεί αναστάτωση στις μέλισσες, μαύρισμα (απώλεια χνουδιού) πιθανή απώλεια βασιλισσών.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: 

Νευροτοξικό με ακαριοκτόνες ιδιότητες

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

LD50= 0,044 mg/λάρβα και LD50= 0,210 mg/ακμαία μέλισσα

Η συγκέντρωση της θυμόλης που φτάνει στην τροφή των μελισσών με τις θεραπευτικές επεμβάσεις είναι 10 φορές μικρότερη από την συγκέντρωση εκείνη που δημιουργεί προβλήματα στην βιτελλογένεση (0,6-0,8 μg θυμόλης, NOEL 50 mg/kg)

Προτείνεται διάστημα μεταξύ επέμβασης και τρύγου τουλάχιστο ένας μήνας, ιδιαίτερα εάν εφαρμόζεται πτητική θυμόλη. 

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ.

Είναι πτητική και λιπόφιλη και απορροφάται εύκολα από το κερί και το μέλι. Δεν συσσωρεύεται στο κερί, εξατμίζεται κατά την αποθήκευση και το λιώσιμο των κεριών. Μικρή ποσότητα (<50 mg/kg) παραμένει στα φύλλα κηρήθρας αλλά δεν αυξάνεται σημαντικά με επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. 

Σύμφωνα με τον Καν 37/2010 δεν απαιτείται καθορισμός ορίων στο μέλι. Ανιχνεύεται οργανοληπτικά μεταξύ 0,8-1,3 mg/kg οπότε θεωρείται ξένη ουσία στο μέλι (Οδηγία 2001/110 ΕΕ). Υπολείμματα θυμόλης στο κερί μεταφέρονται στο βασιλικό πολτό που παράγεται σε φυσικά κελιά. 

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. 

Δεν παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα της βαρόα στη θυμόλη .

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η θυμόλη συστατικό του αιθερίου ελαίου του θυμαριού αλλά και άλλων φυτικών ειδών όπως η ρίγανη και άλλα είδη της οικογένειας Lamiaceae. Παράγεται επίσης συνθετικά. Στην καθαρή μορφή της είναι άχρωμη και κρυσταλλική.

ΘΥΜΟΛΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

α) θυμόλη 1 g/15 L σιρόπι. Η θυμόλη διαλύεται πρώτα σε οινόπνευμα και μετά στο σιρόπι. Σε κάθε μελίσσι 2-3 L σιρόπι Φθινόπωρο και Άνοιξη. Αποτελεσματικότητα 65-75%. Διατηρεί το σιρόπι χωρίς ξίνισμα

β) Στο ζαχαροζύμαρο 120 mg θυμόλη /Kg έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και δεν προτείνεται για τους χειμερινούς μήνες. 

γ) Εφαρμογή του εμπορικού σκευάσματος HiveAlive το οποίο έχει θυμόλη 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Η θυμόλη καταστρέφει τα σπόρια της νοσεμίασης προσβάλλοντας και αποσυνθέτοντας την πλασματική μεμβράνη, αποτρέπει έτσι την αναστροφή του πολικού νηματίου και την εκβλάστησή τους.

πηγή: Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου