19 Ιουλ 2022



Μέλισσες και μυθολογία.

 Οι μέλισσες στην Ελληνική Μυθολογία.

περίπου. 550 π.Χ. ~ Το αγγείο απεικονίζει: Έλληνες Θεούς, Λάιο, Κελεό, Κέρβερο και Αιγόλειο, να τσιμπούνται από μέλισσες.



Αμφορέας - Αρχαϊκή Ελληνική. περίπου. 550 π.Χ. Vulci, Ιταλία.

Το Amphora είναι ένα δοχείο αποθήκευσης για κρασί, καλαμπόκι, λάδι ή μέλι.

Μέσω ιστορικών άρθρων μελισσών - μελισσοκομική ιστορία


Εικόνα Αριστερά - Έλληνες Θεοί, Λάιος, Κελεός, Κέρβερος και Αιγόλιος, τσιμπημένοι από μέλισσες στο Δικταίο Σπήλαιο. Η σκηνή απεικονίζεται με πολύ πνεύμα και άφθονο χιούμορ. Οι άντρες είναι πιθανώς οι ασεβείς τέσσερις που, σύμφωνα με έναν περίεργο μύθο, λεηλάτησαν τις κυψέλες από το μέλι από τις οποίες τρεφόταν ο Δίας όταν ήταν βρέφος.


Στην Κρήτη (λέει ένας αρχαίος συγγραφέας) λέγεται ότι υπάρχει ένα σπήλαιο ιερό για τις μέλισσες, όπου η ιστορία λέει ότι η Ρέα γέννησε τον Δία. και είναι παράνομο για οποιονδήποτε, είτε είναι θεός είτε άνθρωπος, να εισέλθει σε αυτό. Επιπλέον, μια συγκεκριμένη εποχή χρόνο με το χρόνο μια πλημμύρα φωτός αναβλύζει από τη σπηλιά; και η παράδοση λέει ότι αυτό συμβαίνει όταν ξεχειλίζει το γενέθλιο αίμα του Δία. Τώρα συνέβη τέσσερις άντρες, γοητευμένοι από το μέλι, τυλιχτούν στον μπρούντζο και μπήκαν στη σπηλιά. Εδώ είδαν τα σπαργανάκια του Δία; πάνω στην οποία σκίστηκε η χάλκινη πανοπλία τους και ο θεός σκέφτηκε να τους σκοτώσει με τον κεραυνό του. Αλλά οι Μοίρες επενέβησαν με το σκεπτικό ότι ήταν παράνομο για οποιονδήποτε άνθρωπο να πεθάνει στη σπηλιά. Ο Δίας υποχωρώντας μετέτρεψε τους εισβολείς σε πουλιά.


Η ζωγραφική του αγγείου δίνει, θα φανεί, τη στιγμή που έπεσε ο μπρούτζος από τους άνδρες, τσιμπημένοι από μέλισσες, πριν τη μεταμόρφωσή τους σε πουλιά.


Εικόνα Δεξιά - Ελληνικές μυθολογικές φιγούρες; Σάτυροι (άρρενες σύντροφοι του Πάνα) και Μαινάδες (θηλυκές οπαδοί του Διονύσου)


Το Amphora είναι ένα δοχείο αποθήκευσης για κρασί, καλαμπόκι, λάδι ή μέλι.

Το Amphora είναι λατινικό, από το ελληνικό amphoreus. μια συντομογραφία του amphiphoreus. αμφί- («και στις δύο πλευρές», phoreus («φορέας»). Η λέξη Amphora αναφέρεται σε αγγεία με δύο λαβές μεταφοράς στις αντίθετες πλευρές, που προορίζονται για μεταφορά και από τις δύο πλευρές.


(Μπροστινή πλευρά); Τέσσερις ανδρικές φιγούρες τσιμπημένες από μέλισσες, όλες γυμνές και γενειοφόροι. είναι ο Λάιος, ο Κελέος, ο Κέρμπερος και ο Αιγόλιος, που λεηλάτησαν από τις κυψέλες το μέλι με το οποίο τρεφόταν το βρέφος Δίας. Αυτός στα αριστερά προσπαθεί να διώξει με ένα κλαδί τις μέλισσες που τον τσιμπούν στα γόνατα, τα πόδια και την πλάτη; το αριστερό του πόδι τραβιέται με αγωνία. Ο διπλανός είναι οκλαδόν, ολόσωμος, σηκώνοντας το αριστερό χέρι στο κεφάλι του. οι μέλισσες τον τσιμπούν στο κεφάλι, στο δεξί χέρι, στο αριστερό γόνατο και στο πόδι και στο πέος. Ο επόμενος, με ένα κλαδί, προσπαθεί να διώξει τις μέλισσες που τον τσιμπούν στο στήθος και στο αριστερό του χέρι. Η τελευταία φιγούρα σκύβει προς τα δεξιά, κρατώντας στα χέρια του τη δισκοειδή πέτρα στην οποία είχε τοποθετηθεί μια από τις κυψέλες. τσιμπάται στο κεφάλι, στο στήθος, στο αριστερό γόνατο και στο πέος. Στο χωράφι υπάρχουν πολλές άλλες μέλισσες που πετούν.


(Πίσω πλευρά); Σάτυροι και Μαινάδες: Στο κέντρο είναι μια Μαινάδα προς τα αριστερά, που χορεύει, με το δεξί χέρι σηκωμένο, και μια άλλη προς τα δεξιά σε κάθε πλευρά, που χορεύει, η μία στα δεξιά κοιτάζει πίσω. Όλα έχουν μακριά μαλλιά, φιλέτα και μακριά κεντητά χιτώνια με διπλοειδή. Και από τις δύο πλευρές είναι δύο Σάτυροι απέναντι τους; από τα δύο αριστερά, το μεγαλύτερο μέρος έχει χαθεί.


Πηγή:

Βρετανικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου