6 Ιουν 2022



Το μέλι είναι αθάνατο!!

 Το μέλι είναι... αθάνατο!


Τι κάνει άραγε το μέλι να αντέχει στον χρόνο;

Βασικά τρία (3) πράγματα, που και τα τρία συντελούν στο να μην αναπτύσσονται παθογόνα και μικροοργανισμοί σε αυτό, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να το αλλοιώσουν:


Το μέλι είναι όξινο με ph 3-4,5. 

Το μέλι έχει πολύ μικρή υγρασία και λόγω των υγροσκοπικών σακχάρων του δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτό.

Το μέλι περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας. Μετά την τροφάλλαξη, οι εργάτριες μέλισσες επεξεργάζονται το νέκταρ μέσω της έκκρισης ενός ενζύμου, της γλυκοοξειδάσης, και έτσι με τη διαδικασία της οξειδάσης της γλυκόζης, προκύπτει γλυκονικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2).

Τελευταίες μελέτες εντοπίζουν την έκκριση του ενζύμου αυτού στους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών, καθώς και ότι τα ανθόμελα, σε σύγκριση με τα μέλια από μελιττώματα, παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου, οπότε έχουν και πιο ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου