Οι μέλισσες κατασκευάζουν στις κηρήθρες τους κυρίως εργατικά κελιά και λιγοστά κηφηνοκέλια που δεν ξεπερνούν το 20% του συνόλου.
Όταν δεν υπάρχει γόνος, τοποθετούν στα κηφηνοκέλια μόνο μέλι το οποίο μπορούν να απομακρύνουν γρήγορα όταν χρειαστούν το κελί, ενώ αποφεύγουν να αποθηκεύουν σ’ αυτά γύρη καθώς απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος προκειμένου απομακρυνθεί με κατανάλωση. Ουσιαστικά η αποθηκευμένη γύρη δεσμεύει μόνιμα κάποια κελιά γι’ αυτό και οι μέλισσες δεν αποθηκεύουν γύρη στα κηφηνοκέλια ώστε να τα έχουν διαθέσιμα για την εκτροφή των κηφήνων όταν τα χρειάζονται.
Αυτό εκ μέρους των μελισσών αποδεικνύει είδος μέριμνας για τις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας τους σε αρσενικά άτομα.
Σ’ ένα σχετικό πείραμα που πραγματοποιήσαμε στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, αντικαταστήσαμε σ' ένα μελίσσι όλες τις κηρήθρες με κηφηνοκηρήθρες. Η βασίλισσα μη έχοντας στη διάθεσή της εργατικά κελιά, γέννησε γονιμοποιημένα αβγά σε κηφηνοκέλια συμβάλλοντας έτσι και η ίδια στον περιορισμό των κηφήνων.
Ίσως αυτό να αλλάζει και τη μέχρι σήμερα αντίληψή μας ότι στην κοινωνία των μελισσών αποφασίσουν και ενεργούν μόνο οι εργάτριες μέλισσες. Οι μέλισσες αντιλαμβανόμενες την ασυνήθιστη κατάσταση στη φωλιά τους, στένεψαν τα κηφηνοκέλια διευκολύνοντας έτσι την βασίλισσα στο έργο της και όταν χρειάστηκε να κτίσουν φυσική κηρήθρα την κατασκεύασαν αποκλειστικά από κελιά εργατικά. Τέλος έχοντας περίσσια κελιών κηφήνων αποθήκευσαν σ’ αυτά γύρη. Η προσαρμοστικότητα των μελισσών στην αντιμετώπιση μη φυσιολογικών καταστάσεων μέσα στη φωλιά τους είναι αξιοθαύμαστη.
Οι φωτογραφίες δείχνουν αποθηκευμένη γύρη σε κηφηνοκέλια και σταδιακή μετατροπή κηφηνοκέλιων σε εργατικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μελισ. Επιθεώρηση, τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2017, σε. 185-188
πηγή: Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου