ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ.......Περίπου 45-50 τεμάχια.
Προετοιμασία: 45 min
{Οπως και τα μελομακάρονα, οι χιονάτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων.}
Μυστικό:
{Επιμείνετε στο καλό χτύπημα βουτύρου-άχνης για τέλεια αφράτο αλλά τραγανό αποτέλεσμα!}
{Άποψή μου είναι να μην αντικατασταθεί η ζάχαρη της ζύμης με μέλι... μεγάλο ρίσκο!!!!}
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κονιάκ
900 – 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
350 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα
άφθονη ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!!!
ΒΗΜΑ 1
Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου τα κομμάτια βουτύρου και την άχνη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 15 λεπτά (μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος! Είναι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες). Το μείγμα πρέπει να γίνει εξαιρετικά αφράτο και λείο.
ΒΗΜΑ 2
Προσθέτω τους κρόκους, το γαρίφαλο και το κονιάκ και χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζω το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά σφικτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω για να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.
ΒΗΜΑ 3
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 4
Πλάθω κουραμπιέδες στρογγυλούς, με διάμετρο περίπου 4 εκ. ή τους πλάθω στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου.
ΒΗΜΑ 5
Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και τοποθετώ εκεί τους κουραμπιέδες.
Τους ψήνω για 20 – 22 λεπτά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν.
Τους βγάζω από το φούρνο, τους αφήνω να κρυώσουν λίγο και τους τυλίγω σε άφθονη ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!!!!
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου