16 Δεκ 2020



Κουραμπιέδες.

 ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ.......Περίπου 45-50 τεμάχια.

 Προετοιμασία: 45 min  

{Οπως και τα μελομακάρονα, οι χιονάτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων.}


Μυστικό: 

{Επιμείνετε στο καλό χτύπημα βουτύρου-άχνης για τέλεια αφράτο αλλά τραγανό αποτέλεσμα!}

{Άποψή μου είναι να μην αντικατασταθεί η ζάχαρη της ζύμης με μέλι... μεγάλο ρίσκο!!!!}

ΥΛΙΚΑ

750 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια

60 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας κονιάκ

900 – 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

350 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα

άφθονη ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!!!

ΒΗΜΑ 1

Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου τα κομμάτια βουτύρου και την άχνη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 15 λεπτά (μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος! Είναι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες). Το μείγμα πρέπει να γίνει εξαιρετικά αφράτο και λείο.

ΒΗΜΑ 2

Προσθέτω τους κρόκους, το γαρίφαλο και το κονιάκ και χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζω το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά σφικτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω για να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.

ΒΗΜΑ 3

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

ΒΗΜΑ 4

Πλάθω κουραμπιέδες στρογγυλούς, με διάμετρο περίπου 4 εκ. ή τους πλάθω στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου.

ΒΗΜΑ 5

Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και τοποθετώ εκεί τους κουραμπιέδες. 

Τους ψήνω για 20 – 22 λεπτά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν. 

Τους βγάζω από το φούρνο, τους αφήνω να κρυώσουν λίγο και τους τυλίγω σε άφθονη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!!!!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου