27 Δεκ 2020



Κινητοί πάτοι κυψελών.

 Κινητοί πάτοι κυψελών;

Ένα "μειονέκτημα" του κινητού αεριζόμενου πάτου, μπορεί να θεωρηθεί η τιμή του.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι:
Τι αξία μπορούν να έχουν τα 2-3 ευρώ πάρα πάνω, όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία και κατά συνέπεια με την απόδοση των μελισσιών μας.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχρονος μελισσοκόμος που να μην έχει κυψέλες με κινητούς αεριζόμενους πάτους.
Το επιχείρημα δε που προτάσσουν οι «πολέμιοι» αυτής της λύσης, ότι «θέλουν προσοχή κατά τις μεταφορές», μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.
Με την ίδια λογική, δεν θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει καμιά λύση της σύγχρονης τεχνολογίας – όπως αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα, και να είχαμε παραμείνει στα κάρα και τα σήματα του καπνού – αφού και αυτών η χρήση, απαιτεί προσοχή!!!
θεωρώ σκόπιμο να γράψω δυο πράγματα πάρα πάνω, σχετικά με τη χρήση των αεριζόμενων πάτων.
Κατ αρχάς, σχετικά με το πόσο ανοιχτό ή κλειστό πρέπει να παραμένει το άνοιγμα κάτω από το πλέγμα, αυτό έχει να κάνει με την περιοχή, την εποχή, μα και τη «φιλοσοφία» του κάθε μελισσοκόμου.
Μια γενική προσέγγιση είναι πως τον έχουμε τελείως ανοιχτό, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται έως τους 15°C.
Όταν οι θερμοκρασίες κατέβουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, τότε περιορίζουμε ανάλογα και το άνοιγμα.
Πάντως υπάρχουν συνάδελφοι μελισσοκόμοι, που επιλέγουν να αφήνουν τελείως ανοιχτό το άνοιγμα αυτό, ακόμα και τον χειμώνα, γνωρίζοντας πως αυτό όχι μόνο δεν θα προκαλέσει προβλήματα στα μελίσσια τους, αλλά αντίθετα θα τα ωφελήσει τα μέγιστα, λόγω του εξαιρετικού αερισμού – και άρα του μεγάλου περιορισμού της υγρασίας – που προσφέρει στη κυψέλη.
Σε αυτή βέβαια την περίπτωση οι τροφές που θα καταναλώσουν οι μέλισσες θα είναι περισσότερες... μα αυτό είναι θέμα και απόφαση του κάθε μελισσοκόμου.
Πάντως, όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε αεριζόμενους πάτους, θα πρέπει να λαμβάνουμε ιδιαίτερη πρόνοια ώστε να υπάρχει αυξημένο ύψος της εξωτερικής βάσης που ακουμπά ο πάτος της κυψέλης μας.
Με άλλα λόγια, η απόσταση του πλέγματος του πάτου από το έδαφος, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 20 εκατοστά, για να μην επηρεάζεται το εσωτερικό μικροκλίμα της κυψέλης από την υγρασία του εδάφους!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου