10 Δεκ 2020



Μικρά μικρά και ενδιαφέροντα, από τις μέλισσες μέσα στον χρόνο.



-Οι μέλισσες είναι απίστευτα και πολύπλοκα έντομα που έχουν εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίστε τις μέλισσες μέσα στο χρόνο.

-Η παλαιότερη καταγεγραμμένη μέλισσα βρέθηκε στη Βιρμανία, καλυμμένη με κεχριμπάρι, που χρονολογείται από 100 εκατομμύρια χρόνια.



-Πιστεύεται ότι οι μέλισσες μπορεί να εμφανίστηκαν πρώτα στην Άπω Ανατολή.

-Στην αρχή, οι μέλισσες έμοιαζαν περισσότερο με σφήκες και έτρωγαν άλλα έντομα αντί για νέκταρ και γύρη. 

-Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 είδη μελισσών σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από μέλισσες που τρώνε φύλλα με μέγεθος μεγαλύτερο από 3 cm έως 2 mm.

-Οι περισσότερες μέλισσες δεν ζουν σε αποικίες, προτιμούν να ζουν μόνες. Για παράδειγμα, οι μέλισσες ζουν σε υπόγεια λαγούμια.

-Επιστήμονες που μελετούν τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών ισχυρίζονται ότι οι μέλισσες είναι επίσης υπεύθυνες για την ποικιλία των λουλουδιών που απολαμβάνουμε σήμερα. Τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά δεν μπορούν να επικονιαστούν μόνα τους και η αποτελεσματικότητα της επικονίασης να βασίζεται στον άνεμο για τη μεταφορά σπόρων δεν είναι πολύ υψηλή, επομένως αυτά τα λουλούδια έχουν εξελιχθεί με έντονα χρώματα και εντυπωσιακά σημάδια για να προσελκύσουν τις μέλισσες και να διασφαλίσουν την επικονίαση.

-Το θρεπτικό νέκταρ είναι η ανταμοιβή. Οι μέλισσες πίνουν νέκταρ και μετά το μεταφέρουν στην κυψέλη με ειδικό στομάχι, το μοιράζονται με τη βασίλισσα και φυσικά ταΐζουν τις υπόλοιπες μέλισσες στην κυψέλη και τις προνύμφες, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε νέες μέλισσες.

-Για τον πρωτόγονο άνθρωπο, η ανακάλυψη του μελιού ήταν μια αλλαγή ζωής, όπως και η ανακάλυψη της φωτιάς. 
Για προϊστορικούς κυνηγούς-συλλέκτες, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη αναπτύξει προστατευτικά ρούχα, η συλλογή μελιού ήταν τόσο επώδυνη όσο το να πάρει ένα κλαδί που καίει. 

-Στο παρελθόν, το μέλι ήταν το πιο σημαντικό γλυκαντικό σε τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά. Το μέλι και αυτά τα ζώα είναι τόσο σημαντικά που οι γονείς άρχισαν να ονομάζουν τα παιδιά τους από τις μέλισσες, η Deborah και η Melissa σημαίνει μέλισσα στα εβραϊκά και τα ελληνικά αντίστοιχα.

-Χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό και γλυκαντικό για τουλάχιστον 100.000 χρόνια. Στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιήθηκε για το βάλσαμο των νεκρών.

-Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη μελισσοκομία στο σπίτι τους. Ο αιγυπτιακός κυψελωτός σχεδιασμός είναι ένα απλό ψάθινο καλάθι που χρησιμοποιείται κυρίως για την προσωρινή στέγαση μιας αποικίας, χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα για προσωρινή προστασία των μελισσών.Πανέρι ( κοφίνι )

Όπως οι κυψέλες στην Αίγυπτο, δεν είχαν σχεδιαστεί για μακροχρόνια χρήση. Το μέλι δεν μπορούσε να εξαχθεί χωρίς να καταστρέψει την κυψέλη και την αποικία. Το σύστημα λειτούργησε μόνο εάν η αποικία παρήγαγε αρκετές μέλισσες για να δημιουργήσει ένα σμήνος, το οποίο θα αιχμαλωτίστηκε και θα παρέχει μέλι τον επόμενο χρόνο. Διαφορετικά, κάθε χρόνο θα πρέπει να συλλαμβάνεται ένα νέο σμήνος μελισσών. Υπήρχε απελπιστική ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο να διατηρήσουμε την ίδια αποικία των μελισσών κάθε χρόνο, ώστε να μπορεί να παραχθεί περισσότερο μέλι.

-Ο Lorenzo Langstroth έκανε μια επαναστατική ανακάλυψη στον τομέα της μελισσοκομίας. 

Επιτρέποντας στους μελισσοκόμους να εξαγάγουν το μέλι χωρίς να καταστρέψουν την κυψέλη, τους δίνει επίσης την ευκαιρία να αρχίσουν να χειρίζονται την αποικία για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξή της.

Αυτή η ανακάλυψη θεωρείται συχνά η αρχή της σύγχρονης μελισσοκομίας.

πηγη: miabeja.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου