10 Δεκ 2020



Η προσωπικότητα των μελισσών.

Γνωρίζατε ότι οι μέλισσες έχουν διαφορετικές προσωπικότητες όπως εμάς;

Ορισμένες μέλισσες αναζητούν συγκίνηση, ενώ άλλες προτιμούν να περιπλανιούνται στην κυψέλη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.




Η μελέτη δείχνει ότι μερικές μέλισσες είναι πιο πρόθυμες να αναλάβουν συγκεκριμένες δουλειές από τους συντρόφους τους. 
Και οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορές στην προσωπικότητά τους.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη αντίληψή μας για τις μέλισσες ως αναλώσιμοι εργάτες που υπηρετούν τη βασίλισσα τους. 
Από την άλλη πλευρά, μερικές μέλισσες αναζητούν έντονα συναισθήματα αναζητώντας πάντα μια νέα εμπειρία.

Πώς λοιπόν μια μέλισσα ενθουσιάζεται

Ένας τρόπος είναι να γίνετε εξερευνητής φωλιών. Όταν η αποικία αφήνει πίσω την κυψέλη της, πρέπει να βρει ένα νέο μέρος για να ζήσει, και εκεί είναι που μια εμπροσθοφυλακή των μελισσών προσκόπων απογειώνεται σε αναζήτηση νέων κατοικιών. 
Αυτοί οι γενναίοι ανιχνευτές μικρών φωλιών (που προέρχονται από λιγότερο από το 5% της αποικίας) είναι επίσης πολύ πιο πιθανό από ότι η μέση μέλισσα να γίνει ανιχνευτής τροφίμων.
Οι ερευνητές λένε ότι το ενδιαφέρον για αυτές τις μέλισσες για περιπέτεια, είτε πρόκειται για κυνήγι φωλιάς είτε για τροφή, είναι μια σημαντική ανακάλυψη. 
"Υπάρχει ένα χρυσό πρότυπο για την έρευνα της προσωπικότητας και αυτό είναι εάν δείχνετε την ίδια τάση σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τότε αυτό μπορεί να ονομαστεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας", λέει ο εντομολόγος Gene Robinson του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, ο οποίος σημειώνει ότι αυτά Οι μέλισσες είναι πάντα πρόθυμες να «καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια» για την κυψέλη.❤️

Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν να παρατηρούν τη συμπεριφορά των μελισσών. κοίταξαν επίσης γονίδια στον εγκέφαλο των εξερευνητών και των μη εξερευνητών. 

Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορές στη γονιδιακή δραστηριότητα μεταξύ του εγκεφάλου των ατρόμητων και δειλών μελισσών. 
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου των μελισσών είναι εύκαμπτα για να ανταποκριθούν καλά σε νέες εμπειρίες.
Έτσι, λένε οι ερευνητές, είναι επίσης πώς τα πράγματα λειτουργούν στους ανθρώπους. "Τα αποτελέσματά μας λένε ότι η αναζήτηση καινοτομιών σε ανθρώπους και άλλα σπονδυλωτά έχει παράλληλο σε ένα έντομο", λέει ο Robinson. 
"Μπορείτε να δείτε τα ίδια είδη σταθερών συμπεριφορών και μοριακών βάσεων."

πηγη: miabeja.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου