5 Δεκ 2020



Γνωρίζατε ότι οι μέλισσες έχουν 5 μάτια;

Το πιο ακριβές είναι να πούμε ότι οι μέλισσες έχουν 5 μάτια, αν και δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι έχουν χιλιάδες.

Οι μέλισσες έχουν δύο τύπους ματιών, 3 τους οποίους ονομάζουμε απλούς ή ocelli που βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού και 2 εκείνους που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τις οποίες ονομάζουμε ενώσεις, με τις οποίες καταλήγουμε 3 +2 = επειδή οι μέλισσες έχουν 5 μάτια.



Τα μάτια των μελισσών.


Απλά μάτια ή ocelli.

Αυτά είναι πολύ στοιχειώδη όργανα που είναι οργανωμένα σε σχήμα τριγώνου στο πάνω μέρος της κεφαλής, πάνω από τις κεραίες. 
Οι μέλισσες δεν μπορούν να σχηματίσουν εικόνες με αυτά τα μάτια και χρησιμεύουν μόνο για την ανίχνευση της έντασης, του μήκους κύματος και της διάρκειας της δράσης του φωτός.

Χρησιμοποιούνται κυρίως μέσα στην κυψέλη, για όραση σε κοντινή απόσταση και σε σκοτεινές συνθήκες.


Απλά μάτια ή ocelli της μέλισσας 

Σύνθετα μάτια μελισσών

Αυτά τα μάτια είναι αυτά που συνήθως διακρίνουμε που βρίσκονται στις πλευρές του κεφαλιού της μέλισσας και αποτελούνται από έναν πολύ μεγάλο και μεταβλητό αριθμό μικρών εξαγωνικών δομών που ονομάζονται οματίδες, περίπου 6 χιλιάδες και αυτός ο αριθμός ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών κάστρων. .

Κάθε ένα από αυτά τα ommatidia έχει έναν μικρό φακό και ο αμφιβληστροειδής του χωρίζεται σε μέρη που αντιστοιχούν σε καθέναν από αυτούς τους φακούς. Με αυτόν τον τρόπο, η μέλισσα αντιλαμβάνεται με αυτό το σύνθετο μάτι τόσα σημεία φωτός όσο υπάρχουν διαιρέσεις και έτσι λαμβάνει ένα μωσαϊκό αναπαραγωγής του αντικειμένου μπροστά του.

Αυτά τα οματίδια είναι μικρές δομές που από μόνες τους σχηματίζουν ήδη ένα «μάτι» με τον δικό τους κερατοειδή, τον δικό τους φακό και το δικό τους σύστημα δέκτη φωτός. Κάθε ένα από αυτά τα ommatidia έχει μια ανεξάρτητη λειτουργία.

Ο αριθμός των ωματιδίων στα σύνθετα μάτια των μελισσών ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών κάστρων.

Οι βασίλισσες έχουν 4.290 ommatidia, 6.300 οι εργάτριες και 13.090 οι κηφήνες. 
Για αυτό το θέμα, οι μέλισσες και οι κηφήνες εργάζονται καλύτερα από τις βασίλισσες. Είναι ενδιαφέρον να το σκεφτούμε αυτό καθώς κάθε κάστα προσαρμόζει το όραμά της ανάλογα με τις λειτουργίες της.

Η βασίλισσα θα χρειαστεί μόνο την αίσθηση της όρασης μία φορά στη ζωή της, τη μόνη φορά που θα αφήσει την κυψέλη για τη γαμήλια πτήση της και για την επιστροφή στην κυψέλη μετά.

Οι εργαζόμενες μέλισσες θα χρειαστούν την αίσθηση της όρασης καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους για συγκομιδή, τοποθεσία κυψέλης, αντίληψη χρώματος, παρακολούθηση των γρήγορων κινήσεων και ότι είναι απαραίτητο για την επικονίαση και την παραγωγή μελιού.

Στην περίπτωση των κηφήνων, η όραση είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς η κύρια αποστολή τους είναι να εντοπίσουν τις παρθένες Βασίλισσες στη γαμήλια πτήση και να συνευρίσκονται μαζί τους. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μάτια τους είναι μεγαλύτερα, πιο ογκώδη και με μεγαλύτερο αριθμό ωματιδίων.

πηγη: miabeja.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου