20 Οκτ 2020



Μέλι η διαδικασία μετατροπής του.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΝΕΚΤΑΡΟΣ ΣΕ ΜΕΛΙ 

Η διαδικασία που ακολουθείται έως ότου από το νέκταρ σχηματιστεί το μέλι, λέγεται ωρίμανση του μελιού. 


Οι μέλισσες ρουφούν το νέκταρ και το αποθηκεύουν στον πρόλοβο τους στον οποίο αρχίζει και ο μετασχηματισμός του με τη βοήθεια ενζύμου ( ιμβερτάση) που εκκρίνεται από τους υποφαρρυγγικούς αδένες της μέλισσας και υδρολύει τη σουκρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη. 

Ο μετασχηματισμός του νέκταρος, συνεχίζεται και μέσα στην κυψέλη. 

Εκεί, μοιράζεται στις εργάτριες και μέχρι να τοποθετηθεί στα κελιά, περνά πολλές φορές από τη μια μέλισσα στην άλλη και κάθε φορά προστίθεται σάλιο, το οποίο μεταβάλλει τα σάκχαρα. 

Το υγρό πιπιλίζεται από τις μέλισσες για 15 με 20 λεπτά και καταυτόν τον τρόπο εξατμίζεται το νερό και το υγρό συμπυκνώνεται.

 Στη συνέχεια, τοποθετείται στα κελιά και μια άλλη κατηγορία, εργατριών, οι λεγόμενες «αερίστριες», δημιουργούν με τα φτερά τους δυνατό ρεύμα αέρα και απομακρύνουν την περίσσεια υδρατμών που παράγονται από τη συνεχή εξάτμιση- συμπύκνωση. 

Όταν η υγρασία του μελιού φθάσει το 15 με 17% είναι πλέον ώριμο και οι μέλισσες το καλύπτουν με κερί..........

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου