20 Οκτ 2020



Διαδικασία καταγγελίας και απόσυρσης νοθευμένου μελιού.

Η διαδικασία είναι η εξής. 


Βλέπεις ένα ύποπτο μέλι σε κάποιο ράφι. Το αγοράζεις και κρατάς την απόδειξη. 

Στέλνεις το συγκεκριμένο μέλι για ποιοτικό έλεγχο σε οποιονδήποτε διαπιστευμένο εργαστήριο κατά ΙSO 17025  στις μεθόδους ανάλυσης του μελιού. 

Εάν το εργαστήριο σου απαντήσει θετικά ότι το μέλι έχει πρόβλημα, τότε αποστέλλεις το πιστοποιητικό ανάλυσης μαζί με την απόδειξη στον ΕΦΕΤ με ενυπόγραφη επιστολή σου στην οποία να αναφέρεις ότι "έχεις υπόνοοιες" ότι το συγκεκριμένο μέλι το οποίο διατίθεται στο τάδε κατάστημα  είναι προβληματικό. 

Ο ΕΦΕΤ μετά την επιστολή σου είναι υποχρεωμένος να πάει ο ίδιος να πάρει το δείγμα και να το αναλύσει στο δικό του εργαστήριο. 

Εάν πράγματι το βρει εκτός ορίων, προβληματικό ή νοθευμένο λαμβάνει τις απαραίτητες κυρώσεις. Εσύ δεν εμφανίζεσαι πουθενά είτε είναι θετικο το δείγμα , είτε είναι αρνητικό. Προσοχή για να δραστηριοποιηθεί ο ΕΦΕΤ αλλά και για να πάρεις τα χρήματα του κόστους ανάλυσης από το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει το εργαστήριο ανάλυσης να είναι διαπιστευμένο στις συγκεκριμένες μεθόδους ανάλυσης. 

Η παραπάνω διαδικασία σε εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθείς κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από κάποιο έμπορα νοθευτή. 

Στην  ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) μπορείς να βρεις ποιά εργαστήρια  ανάλυσης της χώρας είναι διαπιστευμένα στο μέλι και σε ποιές μεθόδους. Την παραπάνω διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει είτε μεμονωμένο άτομο, είτε  Σύλλογος, είτε οποιοσδήποτε άλλος Φορέας μελισσοκόμων.

πηγη: Ανδρέας Θρασυβούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου