8 Σεπ 2020



Μηλόπιτα με παγωτό καϊμάκι.

 ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ.......

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ :

- 200 γρ. βούτυρο από το ψυγείο 

- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 4 αυγά 

- 50 γρ. νερό

- 1 πρέζα αλάτι

- ½ κουτ. του γλυκού ζάχαρη





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

- 1 κιλό καθαρισμένα μήλα

- 100 γρ. σταφίδες ξανθές

- 200 γρ. καρύδια

- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα

- μαύρη ζάχαρη για πασπάλισμα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ:

- 400 γρ. γάλα

- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά 

- 200 γρ. ζάχαρη άχνη

- 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 3 γρ. μαστίχα τριμμένη

- 20 γρ. σαλέπι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και το σαλέπι. 

Προσθέτουμε την κρέμα γάλατος και το γάλα. 

Στο τέλος ρίχνουμε το μαστιχέλαιο. 

Βάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης. 

Διαφορετικά, βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη και χτυπάμε το παγωτό ανά μισή ώρα 4-5 φορές...


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ :

Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μίξερ. 

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

Το αλεύρι, τα αυγά, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. 

Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ζυμώνουμε λίγο ακόμη με το χέρι. 

Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα...


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΤΑ:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες.

Πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Μεταφέρουμε το φύλλο σε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών. 

Ανακατεύουμε τα μήλα με τις σταφίδες, τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη πιέζοντάς το προς τα κάτω. 

Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με το παγωτό......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου