8 Σεπ 2020



Κάτι εντελώς ξεχωριστό που κάνει η μέλισσα και δεν γνωρίζαμε.

Andreas Thrasyvoulou
26 Ιουνίου 2019


ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ

Είναι γνωστό ότι η μέλισσα όχι μόνο παράγει αλλά συλλέγει κερί εάν το βρει εκτεθειμένο στον εξωτερικό χώρο της κυψέλης. 

Εκτός από τη μέλισσα υπάρχουν και άλλα έντομα τα οποία παράγουν κερί. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην οικογ. των Κοκκοειδών (Coccidae). 
Τα έντομα αυτά, έχουν σχήμα οβάλ, μοιάζουν με μικρά καφέ λέπια προστατεύονται από σκληρό κέλυφος το οποίο καλύπτεται από κηρώδες επίστρωμα. 
Τα Κοκκοειδή έντομα είναι πολυφάγα, παρασιτούν στα φυτά, προκαλούν στίγματα στα φύλλα και τους καρπούς και τελικά τα ξηραίνουν απομυζώντας τους χυμούς τους. 
Η καταπολέμησή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί προστατεύονται από το στρώμα κεριού που παράγουν. 
Το κερί όμως αυτό προσελκύει τις συλλέκτριες μέλισσες οι οποίες αφαιρούν τα έντομα από τα φυτά, τα τοποθετούν στα κάνιστρα των ποδιών τους και τα κουβαλάνε στην φωλιά τους όπως ακριβώς μεταφέρουν τη γύρη.
Στη συνέχεια οι μέλισσες απαλλάσσουν τα έντομα από το κερί που τα περιβάλλει και τα πετάνε «γυμνά» έξω από την κυψέλη έρμαια των μυρμηγκιών που τα περιμένουν.
Μ’ αυτό τον τρόπο η μέλισσα όχι μόνο προσφέρει στα φυτά την επικονίαση αλλά τα βοηθά να απαλλαγούν από ένα πολύ δύσκολο εχθρό. 
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι η μέλισσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βιολογική αντιμετώπιση κοκκοειδών εντόμων που προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Συχνά εμφανίζονται τα πεταμένα κοκκοειδή έντομα στην γυρεοπαγίδα μαζί με τη γύρη.

Η παρατήρηση έγινε από έλληνες επιστήμονες και δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό {Collection of wax scale (Ceroplastes sp) by the honey bee Apis mellifera. J. Apic. Res. (2007) 46(2):129}. 
Η πρώτη φωτο είναι από τον κ. Σκόρδα Τάσος ο οποίος εντόπισε τα "γυμνά" κοκκοειδή στην γυρεοπαγίδα του και η 2η το κοκκοειδές "κηροπλάστης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου