30 Σεπ 2020



Μελισσοκομία.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.... ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ!!!

Η μελισσοκομία αποτελεί κλάδο της εντομολογίας, η οποία ασχολείται με την 

μελέτη και εκμετάλλευση της μέλισσας (Apis melifera L.). 


Ένας μελισσοκόμος διατηρεί τις μέλισσες για να συλλέξει το μέλι και τα άλλα προϊόντα που παράγει η μέλισσα (κερί, πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός), για την επικονίαση των καλλιεργειών ή για την παραγωγή μελισσιών προς πώληση σε άλλους μελισσο-κόμους. 

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αρκετά ανεπτυγμένη τη μελισσοκομία καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση σε πυκνότητα μελισσιών στην Ευρώπη. 

Οι μέλισσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση φυτών ανθοφορίας και αποτελούν τον κύριο επικονιαστή σε πολλά οικοσυστήματα που περιέχουν ανθοφόρα φυτά. 

Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του ανθρώπινου εφοδιασμού σε τρόφιμα εξαρτάται από την επικονίαση από έντομα, πουλιά και νυχτερίδες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιτυγχάνεται από τις μέλισσες, άγριες ή μη (Azuu, 2016).

Οι μέλισσες (Apis mellifera L.) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και οικονομικά ευεργετικά έντομα. 

Για χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος έχει λεηλατήσει αποικίες μελισσών για να πάρει μέλι, τις προνύμφες και το κερί. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η λεηλασία μελισσών έδωσε τη θέση της στη διαχείριση των μελισσών. Τώρα, οι μέλισσες διατηρούνται συνήθως σε τεχνητές κυψέλες και μια μεγάλη και εξελιγμένη 

βιομηχανία μελισσοκομίας προσφέρει πολύτιμο μέλι, κερί και επικονίαση. 

Στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρο πολλοί σύλλογοι μελισσοκομίας (περίπου 60) 

Τα μελισσοκομικά κέντρα στην Ελλάδα ξεκίνησαν να είναι ενεργά το 2000. 

Το κλίμα της Ελλάδας είναι απόλυτα ιδανικό για τη μελισσοκομία. 

Για αυτό και η ανάπτυξή της στη χώρα μας είναι τόσο επιτυχημένη, με καλής ποιότητας μέλι......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου