30 Σεπ 2020



Κηφηνογόνο.....

Ονομάζουμε ένα μελίσσι το οποίο έχει μόνο κηφηνοκελιά και σε προχωρημένη κατάσταση πολλούς κηφήνες, και για το οποίο δεν ενδιαφερόμαστε να προσδιορίσουμε τα αίτια του φαινομένου – είναι δηλαδή μια έννοια γενικής χρήσεως.


Αρενοτόκο/Παρθενογόνο.......

Έννοιες ταυτόσημες που προσδιορίζουν την αιτία του φαινομένου (δηλαδή πολλά κηφηνοκελιά και σε προχωρημένη κατάσταση πολλούς κηφήνες), που είναι οι εργάτριες μέλισσες που έχουν αναλάβει χρέη βασίλισσας-μάνας... 

Σε ανάρτηση «Αρενοτόκο μελίσσι» εχει αναφερθεί διεξοδικά για αυτό το φαινόμενο και περιγράφτηκε επακριβώς τί μελισσοκομικές επιλογές που έχουμε, και τους χειρισμούς που μπορούμε να κάνουμε.

Ωοτόκο......

Ονομάζεται το μελίσσι του οποίου η 

βασίλισσα - μάνα, γεννοβολάει μόνο ωάρια, δηλαδή αγονιμοποίητα αυγά από τα οποία φυσικά προκύπτουν μόνο κηφήνες.

ΟΙ ΑΙΤΊΕΣ που μπορεί να συμβεί αυτό είναι πάντα παθολογικής φύσεως, αν η βασίλισσα είναι νέα, ή η εξάντληση του αποθέματος των σπερματοζωαρίων που έχει αποθηκευμένα στην σπερματοθήκη της, αν είναι προχωρημένης ηλικίας.

Όταν αρχίζει να εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, οι εργάτριες μέλισσες το αντιλαμβάνονται και κατασκευάζουν κελιά αντικατάστασης προκειμένου να αλλάξουν βασίλισσα, με τις γνωστές σε όλους μας διαδικασίες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ακόμα, πως ακόμα και ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί με τη πρώτη ματιά να ξεχωρίσει αν ένα Κηφηνογόνο μελίσσι είναι Αρενοτόκο/παρθενογόνο ή Ωοτόκο.

Αν δηλαδή σε ένα μελίσσι που βρίσκουμε μόνο κηφηνοκελιά, αυτά προέρχονται από 

εργάτριες - ψευδοβασίλισσες ή από νέα άπειρη και φουριόζα βασίλισσα.

Στη πρώτη περίπτωση ο κηφηνογόνος είναι διάσπαρτος και τα ωά μέσα στα κελιά είναι ακατάστατα και προσκολλημένα στα τοιχώματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο κηφηνογόνος είναι στρωτός και τα ωά ανά ένα μέσα σε κάθε κελί.....

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου