18 Αυγ 2017



Πως κάνουμε δυνατά μελίσσια.



Για να έχουμε καλές επιδόσεις από τα μελίσσια μας πρέπει να εξασφαλίσουμε, κατά την γνώμη μου δύο παράγοντες !!

Πρώτος παράγοντας που θέλει έλεγχο και περιορισμό του πληθυσμού του , είναι η βαρρόα. Κάνοντας επεμβάσεις την περίοδο του χειμώνα που δεν έχουμε γόνο στα μελίσσια ,έχουμε επιτυχία, που ξεπερνάει σε ποσοστό το 90% και ανάλογα με την δραστική ουσία φτάνουμε έως και 98%.
Κατά την μελισσοκομική περίοδο και μετά από ανθοφορίες που μαζεύονται πολλά μελίσσια θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια επέμβαση ,ώστε να κρατάμε τους πληθυσμούς του βαρρόα, σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στα σμήνη.
Δεύτερος παράγοντας είναι η τροφή η οποία παίζει και αυτή πολύ σημαντικό ρόλο στην διαβίωση του σμήνους.
Θυμάμαι τα λόγια παλαιών μελισσοκόμων που έλεγαν ότι ένα δυνατό πληθυσμιακά σμήνος αντιμετωπίζει, τα πάντα με επιτυχία.
Και ότι κάθε φορά που αφήνουμε αρκετό μέλι στο σμήνος ( ακόμη και ένα πάτωμα με μέλι ) ένας νέος μελισσοκόμος γεννιέται.
Τελικά τίποτα από αυτά που ακούμε κατά περιόδους , δεν είναι τυχαίο!
Η μελισσοκομική τεχνική χωρίζεται σε δυο κατευθύνσεις, σε δύο δηλαδή μέρη!
1. Την πλήρη ανάπτυξη του μελισσιού για να μπορεί να προσφέρει το μέγιστο δυναμικό του. Και
2. Την καλή και σωστή διαχείριση του αναπτυγμένου μελισσιού, για να πάρουμε ικανοποιητικές ποσότητες μελιού, στις ανθοφορίες που θα ακολουθήσουμε αφενός και για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εκμεταλλευτούμε την οποιαδήποτε (όσο μικρή και αν είναι) νέκταροέκκριση παρουσιαστή αφετέρου .
Τώρα ας σκεφτούμε τους παράγοντες που πρέπει να έχουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό ( άριστη κατάσταση) ώστε να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη μελισσιού εκτός του έλεγχου του βαρρόα .
Αυτές είναι :
-Μελιτοφορία.
-Παρουσία καλής και ικανοποιητικής ποσότητας γύρης.
-Θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος κ.α.
Εάν ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ελλιπείς τότε περιορίζεται η ανάπτυξη του μελισσιού, ανεξάρτητα αν οι άλλοι παράγοντες βρίσκονται σε άριστες συνθήκες.

Δηλαδή.
Αν δεν βρίσκουν νέκταρ και δεν τροφοδοτούμε, όσοι γύρη και αν βρίσκουν ή έχουν και όσο καλές συνθήκες θερμοκρασίας , υγρασίας υπάρχουν, ο πληθυσμός θα μειώνεται!
Αν τώρα ενισχύσουμε ένα παράγοντα που βρίσκεται σε έλλειψη, τότε παρατηρούμε αύξηση του μελισσιού, μέχρι να περιοριστεί από άλλο παράγοντα.
Αν τώρα τροφοδοτούμε άφθονα τα μελίσσια στην περίπτωση που έχουν έλλειψη από νέκταρ, θα έχουμε πολλοί γόνο, αλλά τόσο όσο μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες.
Μέχρι εδώ, έχουμε δει, τον ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη, ο παράγοντας τροφή, μετά όμως βρίσκεται σε έλλειψη άλλος παράγοντας που σταματά πάλι την ανάπτυξη!!
Ο μελισσοκόμος γνωρίζει τους παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη και η προσπάθεια του θα πρέπει να είναι, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη σε τροφοδοτήσεις, να διαχειμάζει σε ζεστό και ξερό περιβάλλον, να έχει νέα και καλή βασίλισσα και να έχει κατάλληλες κυψέλες. Τότε μπορεί να φτάσει έως τα 3.200 αυγά ημερησίως Pierre jean –Prost!!
Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει ( προσωπική μου άποψη ) είναι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτεϊνούχος τροφή της μέλισσας!!!!



Ζώα που δεν τρέφονται σωστά ζούνε λιγότερο, έχουν μειωμένη φυσική κατάσταση, είναι μικρότερα σε μέγεθος και είναι λιγότερο ανθεκτικά στις αρρώστιες!!
Αυτό ισχύει και για τα κορίτσια. Πρώτη η Maurizio 1950 βρήκε και αργότερα επιβεβαιώθηκε και από πολλούς άλλους ερευνητές, ότι η ελλιπείς διατροφή σε πρωτεΐνες μειώνει τη διάρκεια ζωής της μέλισσας, ενώ αν υπάρχει επάρκεια πρωτεΐνης μεγαλώνει την διάρκεια της ζωής της.
Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα έχει στο σώμα της, τα λιπώδη σώματα, αυτά έχουν αποθηκευτικό σκοπό, για το σώμα της μέλισσας και περιέχουν λίπος, γλυκογόνο και πρωτεϊνικές ενώσεις.


Βρέθηκε ότι όταν έχουν ισορροπημένη πρωτεϊνούχο διατροφή, τότε υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης στα λιπώδη σώματα και η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με την μακροβιότητα της μέλισσας.
Οι χειμερινές μέλισσες έχουν πολλή πρωτεΐνη, στα λιπώδη σώματα και για αυτό ζουν κατά μέσο όρο 140 μέρες (5 μήνες). Οι καλοκαιρινές που έχουν λιγότερη πρωτεΐνη στα λιπώδη σώματα ζούνε 15-38 ημέρες.
meli bazo Η ποσότητα της πρωτεΐνης στην ενήλικη μέλισσα μπορεί, να αυξάνεται ή να μειώνεται, ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα γύρης , ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα με το γόνο που εκτρέφει! Προσφέροντας δηλαδή γύρη αυξάνουμε την διάρκεια ζωής της.




Η διάρκεια της ζωής της μέλισσας έχει πολλή μεγάλη πρακτική σημασία στην μελισσοκομική τεχνική!!
Η παραγωγή πληθυσμού στο μελίσσι είναι πολυδάπανη διαδικασία, λόγω κατανάλωσης μελιού και γύρης, μέχρι να αναπτυχθεί και να ενηλικιωθεί η μέλισσα.
Η οικιακή μέλισσα τρώει τροφή μέχρι να αρχίσει, να μεταφέρει τροφή στην κυψέλη, όταν γίνει συλλέκτρια.
Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής της και κατά συνέπεια τον χρόνο που είναι συλλέκτρια, αυτομάτως εξασφαλίζουμε και την ανάλογη αύξηση της παραγωγής.
Η αύξηση της ζωής της μέλισσας και η αύξηση της παραγωγής, για τις Ελληνικές συνθήκες είναι πραγματοποιήσιμες , γιατί οι κύριες σοδειές μελιού παράγονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού που μειώνεται και ο γόνος !
Οπότε η παράταση της ζωής της μέλισσας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή!
Η γνώμη μου είναι ότι αν υπάρχει τροφή, αυτή που πρέπει και έλεγχος του βαρρόα τα μελίσσια κάνουν θαύματα .
Πάντα θυμόμαστε ότι η καλύτερη τροφή είναι το μέλι.
Αυτά τα αναφέρω γιατί πιστεύω ότι είναι το Α και το Ω για την σωστή ανάπτυξη και την σωστή συντήρηση των μελισσοσμηνών μας, εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θεραπεία για Βαρρόα και σωστή πρωτεϊνούχα τροφή θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί μερικές χρονιές τα μελίσσια μας, παίρνουν πατώματα και κτίζουν χωρίς μεγάλο κόπο, ενώ άλλες χρονιές ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να ανεβάσουμε όροφο!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου