18 Αυγ 2017



Ανακαλύφθηκε νέα απειλή μελισσών – επιφανειοδραστική




Μελέτη του κρατικού εργαστηρίου Penn ανακάλυψε ότι το επιφανειοδραστικό, οργανικής σιλικόνης που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες μπορεί να προδιαθέτει τις προνύμφες των μελισσών σε έναν ιό.


2 Φεβρουαρίου 2017
Οι ερευνητές κρατικού πανεπιστημίου έχουν ανακαλύψει με εργαστηριακά στοιχεία ότι ένα μη-ιονικό επιφανειοδραστικό που χρησιμοποιείται με τα φυτοφάρμακα καθιστά τις προνύμφες μελισσών σημαντικά πιο ευαίσθητες στον ιό των κελιών, μαύρες λάρβες.

Ο ιός αναγκάζει τις προνύμφες μελισσών της βασίλισσας να μαυρίσουν και να πεθάνουν.

Η μελέτη έγινε στο Sylgard 309, ένα ανοσοενισχυτικό οργανικής σιλικόνης που χρησιμοποιείται εκτενώς με φυτοφάρμακα στίς αμυδγαλιές, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα.

Ενώ ήταν μια μελέτη του εργαστηρίου, αντανάκλασε τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στις κυψέλες μετά από τη γονιμοποίηση αμυγδαλιών, όταν οι μέλισσες εκτίθενται στα οργανικοσιλικονούχα υπολείμματα της γύρης, και είναι γνωστό ότι αυξάνει την επικράτηση παθογόνων ιόν, εξηγεί η Τζούλια Fine, μεταπτυχιακή φοιτήτρια εντομολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου Penn.

«Τα τελευταία χρόνια, οι μελισσοκόμοι έχουν αναφέρει μειώσεις πληθυσμών, νεκρές μέλισσες και ψόφιο γόνο στις κυψέλες τους μετά την επικονίαση στους αμύγδαλεώνες.

Η έκθεση (των μελισσιών) σε αγροχημικά, και ανοσοενισχυτικά, που εφαρμόζονται κατά την διάρκεια της άνθισης, έχει προταθεί ως μια αιτία».

"Οι Οργανοσιλικόνη είναι από τα πιο ισχυρά φάρμακα που διατίθενται στους καλλιεργητές," προσθέτει ο Chris Mullin, κρατικός εντομολόγος Πανεπιστημίου Penn. "Βασισμένος σε στοιχεία της Καλιφόρνια, κανονισμού φυτοφαρμάκων για αγροχημικές εφαρμογές σε αμύγδαλα, υπήρξε αυξανόμενη χρήση των οργανοσιλικόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθισης της καλλιέργειας, όταν ήταν παρόντα τα δύο τρίτα (2/3) των μελισσιών της Αμερικής."


Στις ΗΠΑ η υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος κατατάσσει τις οργανοσιλικόνες (organosilicone) ως βιολογικά αδρανής, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν καμία αντίδραση στα έμβια όντα.

Τι ανακάλυψαν

Οι προνύμφες που τράφηκαν στο εργαστήριο εκτέθηκαν σε χρόνια χαμηλή δόση Sylgard 309 στη διατροφή τους κατά την αρχική τους ανάπτυξη.

Σε σύγκριση με την προνύμφη ελέγχου που εκτέθηκε στον παθογόνο ιό και μόνο, οι μέλισσες που εκτέθηκαν σε ανοσοενισχυτικό ( φυτοφάρμακο) είχαν υψηλότερα επίπεδα του ιού της μαύρης λάρβας στο κελί.

« Η επίδραση στη θνησιμότητα τους ήταν σε συνεργασία ( λειτούργησε προσθετικά ) », προσθέτει ο Fine.

Η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη από την ταυτόχρονη εφαρμογή των ανοσοενισχυτικού και του ιού, από ό, τι στην έκθεση είτε στο ανοσοενισχυτικό της οργανοσιλικόνης ή τον παθογόνο ιό μόνο.

Αυτό δείχνει ότι το πρόσθετο του φυτοφάρμακου (organosilicone) μπορεί να ρίξει την ανοσία της Βασίλισσας και να ενισχύσει τις βλαβερές συνέπειες του ιού ».


Η κατώτατη γραμμή:

Οι πρόσφατες μειώσεις των μελισσών της Αμερικής μπορεί, εν μέρει, να επηρεαστεί αρνητικά λόγω της αυξημένης χρήσης της βοηθητικής οργανοσιλικόνης ( στα φυτοφάρμακα).

«Γνωρίζουμε πλέον τώρα ότι το Sylgard 309 τουλάχιστον, όταν συνδυάζεται με συγκεντρώσεις του ιού των μαύρων προνυμφών της βασίλισσας , προκαλεί επιπρόσθετη θνησιμότητα σε προνύμφες μελισσών," λέει ο Mullin.

πηγη: American Agriculturist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου