19 Μαρ 2024



Βαρρόα, εντοπισμός.

 Μέθοδοι εντοπισμού του βαρρόα.

Υπάρχει μια ποικιλία μεθόδων εντοπισμού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μελισσοκόμοι για να επιθεωρούν συχνά τις κυψέλες τους για βαρρόα. 




Όλες οι μέθοδοι εντοπισμού έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κάποιες είναι πιο ακριβείς από άλλες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να επιλέξετε μια μέθοδο επιτήρησης που είναι εύκολο να διεξαχθεί, δεν παίρνει πολύ χρόνο και δεν απαιτεί πολλές επισκέψεις στην κυψέλη, έχει καλή ευαισθησία και είναι αξιόπιστη.

Μεθόδοι εντοπισμού:
άχνισμα με ζάχαρη
πλύσιμο με οινόπνευμα
αποσφράγιση του κηφήνα
εξέταση της αποικίας
εξέταση με κολλώδες πλαίσιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ακάρεα της βαρρόα δεν είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα στην κυψέλη και ότι η κατανομή εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. 
Για το λόγο αυτό, η αναζήτηση της βαρρόα πρέπει να αλλάζει σε κάθε εποχή του χρόνου. 
Προφανώς, αν δεν υπάρχουν γόνοι στην κυψέλη, όλα τα ακάρεα είναι πάνω στις ενήλικες μέλισσες και οι μέθοδοι δειγματισμού μελισσών μπορεί να είναι πολύ ακριβείς στο να καθορίσουν αν υπάρχουν ακάρεα στην κυψέλη. 
Αυτό περιλαμβάνει τις τεχνικές του πλυσίματος με οινόπνευμα και του αχνίσματος με ζάχαρη. 
Πάντως όταν υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα γόνων στην κυψέλη την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, θα υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό ακάρεων μέσα στους γόνους απ’ ότι πάνω σε ενήλικες μέλισσες και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει αποσφράγιση των κηφήνων.


Τα ακάρεα βαρρόα είναι δύο φορές πιθανότερο να βρεθούν πάνω σε ενήλικες μέλισσες που πάρθηκαν από τη γονοφωλιά, συγκριτικά με τις μέλισσες που πάρθηκαν από μελιτοθαλάμους. 
Για τον έλεγχο του πληθυσμού της ενήλικης μέλισσας, έχει φανεί ότι για να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αποικίας των μελισσών, πρέπει να ληφθούν μέλισσες από τουλάχιστον τρία πλαίσια γόνων.

πηγή: Bee Doctor ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου