26 Νοε 2021



ΟΙ ΒΟΜΒΙΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΟΤΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ.

Είναι γνωστό πως ένα φυτό όταν έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, επιταχύνει την άνθιση του σε μια προσπάθεια  να επιζήσει.


 Η γνώση αυτή με κάποιο τρόπο πέρασε και στους βομβίνους οι οποίοι όταν βρεθούν σε ανάγκη,  μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία αυτή του φυτού!

Όταν δεν υπάρχει στο περιβάλλον  αφθονία γύρης και νέκταρος,  οι βομβίνοι επισκέπτονται τα φυτά και δημιουργούν  μικρές οπές  στα φύλλα και αυτά ανθίζουν έως και ένα μήνα  νωρίτερα. Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας στις Βερσαλλίες Γαλλίας  τοποθέτησαν  φυτά ελαιοκράμβης σε ειδικούς χώρους  μαζί με βομβίνους οι οποίοι στερήθηκαν τη γύρη για τρεις ημέρες. 



Οι βομβίνοι δημιούργησαν 5 – 10 οπές σε κάθε φυτό και τα φυτά άνθισαν στις επόμενες 17 ημέρες ενώ αντίθετα φυτά χωρίς βομβίνους και ανοίγματα άνθισαν 33 ημέρες μετά. 

Στην συνέχεια οι ερευνητές  προσπάθησαν να μιμηθούν τους βομβίνους δημιουργώντας αντίστοιχα ανοίγματα  στα φύλλα φυτών με λαβίδα και ξυράφι και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, καμιά αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στο χρόνο άνθησης των φυτών.  Φαίνεται ότι οι βομβίνοι κρύβουν ακόμα περισσότερα μυστικά.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι η Ελληνίδα ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ  η οποία εργάζεται  ως μόνιμος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (National de la Recherche Agronomique (INRA) και τιμά τη χώρα μας με την έρευνα και τις διακρίσεις της.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science (Pashalidou et al. (2020). Bumble bees damage plant leaves and accelerate flower production when pollen is scarce. Science, pp. 881-884)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου