Η κοινή μέλισσα είναι το μοναδικό ίσως έντομο το οποίο έχει διπλή επιστημονική ονομασία.
Ονομάζεται Apis mellifera δηλαδή το έντομο που φέρει το μέλι στην κυψέλη και Apis mellifica το έντομο που φτιάχνει το μέλι.Βλέπετε το μικρό αυτό έντομο μπέρδεψε ακόμα και τους επιστήμονες. Οι μεν υποστηρίζουν ότι οι μέλισσες συλλέγουν το μέλι από τα λουλούδια και οι δε ότι το φτιάχνουν στην κυψέλη τους.
Και οι δύο έχουν δίκαιο γιατί ουσιαστικά το μέλι είναι και φυτικό αλλά ταυτόχρονα και ζωϊκό προϊόν (mellifera και mellifica).
Ένα προϊόν που συνδυάζει τη φυσικότητα και αγνότητα χιλιάδων λουλουδιών από τη φύση με την κρυφή συνταγή της μέλισσας που με τόση μαεστρία ανακατεύει το νέκταρ, αφαιρεί από αυτό την περισσή υγρασία, το συμπυκνώνει, προσθέτει τις δικές της ουσίες τα ένζυμα, τις πτητικές και αρωματικές ουσίες και τέλος το συμπληρώνει με οργανικά οξέα που είναι τα φυσικά συντηρητικά του προϊόντος.
Μ’ αυτό τον τρόπο φτιάχνει αιώνες τώρα ένα καταπληκτικό προϊόν το μέλι, που είναι τόσο μοναδικό ώστε ο άνθρωπος με τη τόση εξέλιξή, τη χημεία, τα computers και τη τεχνολογία του δεν κατάφερε ποτέ να αντιγράψει.
πηγή: Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ.
Να προσθέσω και εγώ (Alessandro Colombo) κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες από μια έρευνα που είχα και το 2017:
Σε ένα μικρό λάθος, οφείλετε η επιστημονική ονομασία της μέλισσας.
APIS mellifera ( η μέλισσα που φέρνει μέλι) αντί του APIS mellifica ( η μέλισσα που κάνει μέλι)
Ο Κάρολος Λινναίος, ένας Σουηδός βοτανολόγος και ζωολόγος (επίσης γνωστός ως Carolus Linnaeus, Carolus Linné) δημιούργησε ένα εκτεταμένο σύστημα ταξινόμησης, τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα. Το μεγαλύτερο μέρος της ταξινόμησής του έχει αλλάξει πολύ στις μέρες μας από την αρχική έκδοση, αλλά οι βασικές αρχές του συστήματός του, ακολουθούνται ακόμη.
Η μεγαλύτερη καινοτομία του Λινναίου, και το σημαντικότερο στοιχείο του συστήματός του, είναι η χρήση της διωνυμικής ονοματολογίας που εισήγαγε το 1735 με το έργο του Systema Naturae.
Κάθε είδος έχει ένα λατινικό όνομα που αποτελείται από δύο λέξεις που γράφονται με πλάγια γραφή ή υπογραμμίζονται. Η πρώτη λέξη είναι το όνομα του γένους, και γράφεται πάντα με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα. Η δεύτερη λέξη είναι το ειδικό επίθετο που γράφεται με πεζά γράμματα.
Στη ζωολογία εισήγαγε τη διώνυμη ονοματολογία στη 10η έκδοση του βιβλίο του Systema Naturae το 1758, οπότε και έγιναν διώνυμοι όλοι οι οργανισμοί. Εδώ βρίσκουμε για πρώτη φορά το όνομα Apis mellifera που έδωσε στη μέλισσα. Το "Apis" είναι η λατινική λέξη "μέλισσα", και το "mellifera» προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «μέλι» και «φέρε» ως εκ τούτου, η επιστημονική ονομασία σημαίνει "η μέλισσα που φέρνει μέλι".
Τρία χρόνια αργότερα, το 1761 ο Λινναίος συνειδητοποιήσει το λάθος του, ότι οι μέλισσες φέρουν νέκταρ, και όχι μέλι, έτσι προσπάθησε να αλλάξει το όνομα σε Apis mellifica - «μέλι» «κάνει» μέλισσα που κάνει μέλι «Systema Naturae» (12η έκδοση). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ζωολογικής Ονοματολογίας, η νέα ονομασία δεν υιοθετήθηκε, γιατί η παλαιότερη ονομασία έχει προτεραιότητα (η αρχή της προτεραιότητας, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1842), με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε την αρχική ονομασία Apis mellifera.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falessandro.colombo.75457%2Fposts%2Fpfbid02hCsgccvFRVLnN9e6L6nD5cTKmx1p5NDRLke9Hb8UFhJf2i4HRVaRim5MEMx4weJFl&show_text=true&width=500" width="500" height="704" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου