13 Δεκ 2020



Μελομακάρονα.

Μελομακάρονα Μπουκίτσες με επικάλυψη σοκολάτας!!!

Υλικά

Για το σιρόπι

300 γραμ. νερό

300 γραμ. ζάχαρη

150 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

1 λεμόνι (ξύσμα μόνο)

1-2 ξύλα κανέλα

Για τα μελομακάρονα

80 γρ. καστανή ζάχαρη

120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

120 γρ. ελαιόλαδο

120 γρ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο

5 γραμ. μαγειρική σόδα

15 γρ. κονιάκ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο τριμμένο Κομμόρες από το baharrat.gr

1 κ.γλ. κανέλα Ινδονησίας από το baharrat.gr

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό


Για την επικάλυψη

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Ξεκινάμε από το σιρόπι γιατί θέλουμε να μελώσουμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι

Σε μια κατσρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, δηλαδή, τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Τέλος σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ

Για τα μελομακάρονα

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μίξερ χερός η με ένα αυγοδάρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή γιατί αφρίζει, και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.

Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C

Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.

Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.

Για την επικάλυψη

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι

Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.

Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.

Καλή επιτυχία!!!!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου