2 Οκτ 2020



Κηρόσκορος και κηρήθρες.

ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ!!


ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΡΟΣΚΟΡΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ;

Οι προσβεβλημένες κηρήθρες από τον κηρόσκορο φυσικά και επιστρέφονται στα μελίσσια. 


Σε καμία περίπτωση δεν είναι άχρηστες. 

Με λιγάκι κόπο οι μέλισσες μπορούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές.

Πολλοί μελισσοκόμοι επιστρέφουν  τα πατώματα με τις κηρήθρες που έχουν χτυπηθεί με το κηροσκόρο.



Αλλά ........... απευθύνομαι τους νεότερους να μην βάζουν έτσι απλά τις προσβεβλημένες κηρήθρες, πόσο μάλλον αν είναι 10 ταυτόχρονα. 

Γιατί με αυτό το τρόπο θα διασκορπιστούν αυγά μέσα στη κυψέλη και θα υπάρχουν σκουλήκια κηροσκόρου για μεγάλο διάστημα. 

Αυτό που προτείνω είναι πριν προσθέσουμε τις κηρήθρες στα μελίσσια να τις βάλουμε για 2 τουλάχιστον ημέρες στη κατάψυξη. 


Σκοπός είναι να νεκρώσουμε όλα τα σκουλήκια και τα αυγά του κηρόσκορου, έτσι ώστε οι μέλισσες να καθαρίσουμε με μεγαλύτερη ευκολία τις κηρήθρες τους.

 Είναι μύθος ότι ο κηρόσκορος δεν ενοχλεί τα μελίσσια. 

Τα ενοχλεί και πολύ μάλιστα. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ανοιγμένα κελιά γόνου, τα οποία αν δείτε καλύτερα σχηματίζουν μια γραμμή στο πλαίσιο; 

Ε λοιπόν αυτό δεν γίνετε τυχαία. 

Πολλές φορές οι μέλισσες κυνηγάνε το σκουλήκι του κηρόσκορου, και επειδή αυτό τρέχει μέσα στα κελιά του γόνου, απο κελί σε κελί, οι μέλισσες το ξεσφραγίζουν για να το σκοτώσουν, και καθώς αυτό προχωρά για να ξεφύγει γίνεται αυτή γραμμή! 

Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι μέλισσες ενοχλούνται αρκετά από το κηρόσκορο και σε μερικές περιπτώσεις αδύναμων μελισσιών δημιουργείται πρόβλημα!

Συνήθως βέβαια τα ξεσφραγίσματα είναι σε σειρά, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι απο το σκουλήκι. Οι μέλισσες το κυνηγάνε και τις περισσότερες το βρίσκουν και το σκοτώνουν. 

Αρκετές φορές βλέπουμε και σκουλήκια νεκρά στην είσοδο έξω. 

Οι μέλισσες προσπαθούν να καθαρίσουν τα αυγά του κηρόσκορου κολλώντας τα στα πόδια τους, και πετώντας τα έξω από τη κυψέλη. 

Όμως επειδή είναι μικροσκοπικά δεν τα καταφέρνουν, και αν μείνουν κάποια μετά γίνονται σκουλήκια και ταλαιπωρούν τις μέλισσες....

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου