3 Αυγ 2020



Έλεγχο για βαρρόα κάνατε........ ή χαλαρώσατε από την καραντίνα.

{{{{{Εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της βαρρόα}}}}}

Ένα μελίσσι, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός κατά την διάρκεια της ανάπτυξής του έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες αντίξοες συνθήκες, ασθένειες και εχθρούς.

Ένας απο τους πιο σημαντικούς εχθρούς για την μέλισσα παγκοσμίως είναι το άκαρι βαρρόα το οποίο προσβάλει τον γόνο και τα ενήλικα άτομα της αποικίας.

Η έντονη και διαρκής προσβολή απο το παράσιτο μειώνει την παραγωγικότητα του μελισσιού και μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική του κατάρρευση.

Συνεπώς η εφαρμογή θεραπευτικών επεμβάσεων με σκοπό την καταπολέμηση του παρασίτου θεωρείται απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του μελισσιού. Για τον έλεγχο της βαρρόα χρησιμοποιήθηκαν πολλά χημικά σκευάσματα με εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο δράση.

Ακολουθούν 3 εγκεκριμένα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της βαρρόα.....

 1) Perizin (Περιζίν)
perizin-farmako
Το σκεύασμα περιέχει την δραστική ουσία κουμαφώς (coumaphos). Το Περιζίν συνοδεύεται απο μια συσκευή εφαρμογής. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας σε κάθε δεκάρι μελίσσι δίνονται 25 ml διαλύματος και η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά απο μια εβδομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος κυμαίνεται απο 82% έως 100% με μέσο όρο 94% .

Η συνεχής χρήση του έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων συγκεντρώσεων στο κερί και αυτό με την σειρά του την αυξημένη θνησιμότητα του γόνου.

Προτείνεται να μην χρησιμοποιούνται σκευάσματα με δραστική ουσία το κουμαφώς σε μελίσσια τα οποία εκτρέφουν βασίλισσες.✓✓✓

 2) Apistan (Απιστάν)
apistan-farmako
Αποτελείται απο πλαστικές ταινίες οι οποίες τοποθετούνται στις θέσεις 3-4 και 7-8 σε ένα δεκάρι μελίσσι για 6-7 εβδομάδες.

Η ουσία που περιέχει η κάθε ταινία είναι η τ-φλουφαλινέιτ καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μελίσσια με γόνο.

Η αποτελεσματικότητά του κυμαινόταν απο 92%-100%. Όμως η συνεχή χρήση για μια δεκαετία του μη εγκεκριμένου σκευάσματος Μαυρίκ το οποίο έχει την ίδια δραστική ουσία είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα στην βαρρόα (Θρασυβούλου 1998).✓✓✓

 3) Bayvarol  (Μπαϊβαρόλ)
bayvarol
Το σκεύασμα έχει την μορφή πλαστικών ταινιών και περιέχει την ουσία φλουμεθρίν. Σύμφωνα με την εταιρία σε κάθε δυνατό μελίσσι τοποθετούνται 4 ταινίες στην γονοφωλιά παραμένοντας στην κυψέλη για 6 εβδομάδες και όχι παραπάνω.

Το σκεύασμα όπως και όλα τα υπόλοιπα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιόδους που τα μελίσσια συλλέγουν νέκταρ ή μελίτωμα. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με άλλα θεραπευτικά μέσα εναντίον της βαρρόα, της νοσεμίασης ή άλλης ασθένειας.✓✓

Πηγή:
Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών (Ν.Μπακανδρίτου, Ι.Παπαναστασίου, Ε.Ροϊνιώτη), ΔΗΩ

Πρακτική Μελισσοκομία Α.Θρασυβούλου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου