3 Αυγ 2020



Μέλι και μωράκια!!

Πότε μπορώ να εισάγω το μέλι στη διατροφή του μωρού μου;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο πρωταρχικός κίνδυνος της εισαγωγής μελιού από πολύ νωρίς στη διατροφή του μωρού, είναι η παιδική αλλαντίαση (infant botulism) . Τα μωρά κάτω των 6 μηνών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ένα μωρό μπορεί να  βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, εξαιτίας των σπορίων του βακτηρίου Clostridium botulinum, που βρίσκεται στο έδαφος, το μέλι και τα προϊόντα μελιού. Αυτά τα σπόρια μετατρέπονται σε βακτήρια στα έντερα και παράγουν επιβλαβείς νευροτοξίνες στο σώμα.

Η παιδική αλλαντίαση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Περίπου το 70% των μωρών που νοσούν, μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για περίπου 44 ημέρες. Τα περισσότερα μωρά ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2%.

Άλλα υγρά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού, μπορεί επίσης να φέρουν τον ίδιο κίνδυνο. Το σιρόπι σφενδάμου θεωρείται γενικά ασφαλές επειδή προέρχεται από δέντρο και δεν μπορεί να μολυνθεί από το έδαφος. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο προτού προσθέσετε το γλυκαντικά στη διατροφή του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της παιδικής αλλαντίασης:

  • Αδυναμία
  • Πτωχή σίτιση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Λήθαργος
  • Ευερεθιστικότητα
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Αδύναμο κλάμα
  • Επιληπτικές κρίσεις (πιο σπάνια)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 έως 36 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και συχνά αρχίζουν με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ορισμένα βρέφη με αλλαντίαση ενδέχεται να μην παρουσιάσουν ενδείξεις έως 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αλλαντίασης, όπως ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση άλλων καταστάσεων, όπως σηψαιμία ή μηνιγγειοεγκεφαλίτιδα, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό του μωρού σας εάν έχει φάει μέλι. Η σωστή διάγνωση θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας λαμβάνει και την κατάλληλη θεραπεία.

Οφέλη από το μέλι

Το μέλι έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη που το μωρό σας μπορεί να απολαύσει μετά την ηλικία των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από:

  • Ένζυμα
  • Αμινοξέα
  • Μεταλλικά στοιχεία
  • Αντιοξειδωτικά

Περιέχει επίσης μέτριες ποσότητες βιταμινών Β και βιταμίνης C. Η διατροφική αξία του μελιού εξαρτάται από την ποικιλία του, καθώς υπάρχουν πάνω από 320 ποικιλίες.

Το μέλι είναι επίσης πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ λιγότερο.

Άλλα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:

Μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό του βήχα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων όταν εφαρμόζεται τοπικά. Και πάλι, αυτή η μέθοδος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, επειδή η αλλαντίαση μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ασυνέχειας του δέρματος.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ποικιλίες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη του μελιού θα πρέπει να φάτε αρκετή ποσότητα. Στην πραγματικότητα, μια κουταλιά της σούπας μελί, δεν παρέχει στο σώμα σας πολλά οφέλη πέρα ​​από τις προστιθέμενες θερμίδες.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς ορισμένες ποικιλίες ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά.

Είναι το ωμό μέλι καλύτερο από άλλους τύπους;

  • Το ακατέργαστο μέλι είναι μέλι που δεν έχει φιλτραριστεί ή δεν έχει υποστεί επεξεργασία με κανέναν τρόπο. Έρχεται απευθείας από την κυψέλη και περιέχει όλες τις φυσικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες υγιείς ενώσεις που βρίσκονται στο επεξεργασμένο μέλι.
  • Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει ελαφρώς περισσότερη γύρη, οπότε αν χρησιμοποιείτε μέλι για να μειώσετε τις εποχιακές αλλεργίες, το ακατέργαστο μέλι μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη.
  • Ακόμη και το ακατέργαστο μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση όταν καταναλώνεται από μωρά κάτω του 1 έτους.
  • Το ακατέργαστο μέλι μπορεί επίσης να είναι ακριβότερο από το επεξεργασμένο μέλι.

Πώς να εισαγάγω το μέλι στη διατροφή του μωρού μου;

Όπως και με όλα τα πρόσθετα γλυκαντικά, δεν χρειάζεται να βιάζεστε να δώσετε μέλι στο μωρό σας.

Αν θέλετε να εισαγάγετε το μέλι στη διατροφή του μωρού σας, η εισαγωγή του μπορεί να είναι πολύ απλή καθώς μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα στα αγαπημένα του τρόφιμα.

Όπως με κάθε νέο φαγητό, είναι καλό να το εισαγάγετε σιγά σιγά. Μια καλή μέθοδος είναι η μέθοδος αναμονής τεσσάρων ημερών, ώστε να έχετε το χρόνο να παρατηρήσετε εάν υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, δώστε στο παιδί σας (εάν είναι μεγαλύτερο από 1 έτος) το μέλι και στη συνέχεια περιμένετε τέσσερις ημέρες πριν προσθέσετε άλλο νέο φαγητό στη διατροφή του. Εάν δείτε κάποια αντίδραση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Τρόποι εισαγωγής μελιού στη παιδική διατροφή:

  • Ανακατέψτε το μέλι σε πλιγούρι βρώμης.
  • Αλείψτε το μέλι στο τοστ.
  • Ανακατέψτε το μέλι σε γιαούρτι.
  • Βάλτε μέλι σε σπιτική λεμονάδα.
  • Χρησιμοποιήστε μέλι στις βάφλες ή τις τηγανίτες.

Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να του δώσετε μέλι, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Συμβουλές για αντικατάσταση άλλων γλυκαντικών με μέλι:

  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για ζάχαρη στις αγαπημένες συνταγές. Για κάθε 1 φλιτζάνι ζάχαρη που ζητείται σε μια συνταγή, αντικαταστήστε το με 1/2 έως 2/3 φλιτζανιού μέλι.
  • Για κάθε 1 φλιτζάνι μέλι που χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή, μειώστε τα άλλα υγρά κατά 1/4 φλιτζάνι.
  • Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα, για κάθε φλιτζάνι μέλι ώστε να μειώσετε την οξύτητα.

Τι γίνεται με το θηλασμό;

Η αλλαντίαση των βρεφών δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Εάν το μωρό πάσχει από αλλαντίαση, οι ειδικοί συνιστούν κατά τη νοσηλεία να συνεχίσετε να του δίνετε μητρικό γάλα.

Τι να προσέξετε:

Το μέλι μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη στη διατροφή του μωρού σας, αλλά είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσει τους πρώτους 12 μήνες ζωής του.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν υγρό μέλι, είτε μαζικής παραγωγής είτε ακατέργαστο, καθώς και τυχόν ψημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μέλι. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, για να δείτε αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μέλι.

Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή των βρεφών και πότε να εισαγάγετε ορισμένα τρόφιμα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Κωνσταντίνα Γ. Παύλου
Αρθρογράφος υγείας, 
MSc Ιούνιος 23, 2020, 4:24 μμ

Ελέγχτηκε ιατρικά από:
Βασιλική Γερασιμάτου
Βιολόγος ΒSc, MSc

πηγη: wikihealth.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου