23 Δεκ 2019



Μελιτώματα ή περιττώματα:

Είναι οι εκκρίσεις του εργάτη του πεύκου μελίτωμα ή περιττώματα;
Και το πευκόμελο ζωικό ή φυτικό προϊόν;

Ο χυμός του φυτού είναι πλούσιος σε σάκχαρα ,έχει υψηλή συγκέντρωση νερού κ είναι φτωχός σε αμινοξέα κ αζωτούχες ενώσεις (Πρωτεϊνικά συστατικά). 
Τα έντομα της οικογένειας Ομόπτερα στα οποία ανήκει ο εργάτης του Πεύκου (Marchalina Hellenica ), για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεϊνικά συστατικά, απομυζούν πολύ μεγάλες ποσότητες χυμού. 
Σε μία μέρα μία αφίδα καταναλώνει ποσότητα χυμού που ξεπερνά τις 100 φορές περίπου το βάρος της.
Η περίσσεια αυτή η υγρασία και σάκχαρα, θα πρέπει να απομακρυνθούν και για να γίνει αυτό,το πεπτικό σύστημα του εντόμου έχει τροποποιηθεί κατάλληλα. 
Στο πρόσθιο μέρος του μεσαίου εντέρου ,υπάρχει φίλτρο μέσω του οποίου τα σάκχαρα κ η υγρασία μεταπηδούν στο πίσω έντερο και απομακρύνονται άμεσα μέσω του απευθυσμένου ως μελίτωμα. 
Δεν περνά δηλαδή ο χυμός από τη διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης. Το μελίτωμα δεν έχει καμία σχέση με το περίττωμα, και ούτε ούτε είναι ζωικό προϊόν. Δεν είναι κάτι που περισσεύει μετά την απομάκρυνση των θρεπτικών συστατικών όπως γίνεται με τα περιττώματα,αλλά ο χυμός του φυτού ανεπεξέργαστος , τον οποίο οι μέλισσες συλλέγουν με τη μεσολάβηση άλλων εντόμων .


Πεπτικό σύστημα εντόμου οικογένειας Ομόπτερων.


πηγη:(Θρασυβούλου-Γκόρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου