13 Δεκ 2018



Οι μέλισσες συλλέγουν νερό και κάτω από 9°c.

Ερευνητές από τη Σκωτία αναφέρουν ότι παρατήρησαν πως μέλισσες στο καταχείμωνο, (Ιανουάριο -Φεβρουάριο )μετέφεραν νερό στην Κυψέλη τους και όταν η θερμοκρασία αέρος ήταν λίγο πάνω από τους 4°C,για την ακρίβεια 4,2.
Η παρατήρηση έγινε στις 27 Φεβρουαρίου. 
Οι μέλισσες προέρχονταν από 3 μελισσοκομεία τα οποία ήταν περίπου 10 μέτρα μακριά από την πηγή νερού. 
Όταν η θερμοκρασία έπεφτε στους 4°C δεν πετούσαν οι μέλισσες. 
Από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 30%των μελισσών ήταν Apis mellifera melifera (μαύρη μέλισσα )και το υπόλοιπο 70%ήταν υβρίδια μεταξύ της ιταλικής μέλισσας και της καρνιολικής.

Γενικά εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το μελίσσι χρειάζεται νερό όταν εκτρέφει γόνο ώστε οι παραμάνες μέλισσες να παράγουν από τους υποφαρυγγικούς αδένες, την πρωτεΐνική τροφή για τις νεαρές λάρβες. 
Αυτή την εποχή απαιτείται αρκετό νερό το οποίο φέρνουν εκπαιδευμένες εργάτριες μέλισσες. 
Το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι ακόμη περισσότερες διότι εκτός της εκτροφής του γόνου το μελίσσι πρέπει να μειώσει την θερμοκρασία μέσα στην Κυψέλη. 
Και αυτό το κάνει με το νερό το οποίο απλώνεται πάνω στις κηρήθρες για να εξατμιστεί. 
Με την εξάτμιση όπως είναι γνωστό, παράγεται ψύχος και έτσι ρυθμίζεται η θερμοκρασία στο μελίσσι. Την εποχή που το μελίσσι συλλέγει νέκταρ αξιοποιείται και το νερό που προέρχεται από αυτό.
Από τον Martin Lindauer γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες συλλέγουν νερό όταν η θερμοκρασία αέρος είναι πάνω από τους 9°C . 
Αυτό αναφέρεται και στα βιβλία πλέον. Μάλιστα ο Lindauer αναφέρει στην εργασία του που έγινε το 1951, ότι κάτω από τους 9°C οι μέλισσες πάγωναν και αδυνατούσαν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους, αν και απείχαν μόνο 4 μέτρα.
Η καταγραφή που έγινε τώρα στη Σκωτία όμως αλλάζει τα δεδομένα. 
Οι επιστήμονες από την Σκωτία υποθέτουν ότι οι παρατηρήσεις του Lindauer έγιναν σε νοτιότερη περιοχή (έγιναν στην περιοχή του Μονάχου )και πιθανόν με άλλες μέλισσες (στην Νότια Γερμανία κυριαρχούσε τότε η Apis mellifera carnica ).
Πιθανόν οι μέλισσες στη Σκωτία να συνήθισαν, να εγκλιματίστηκαν στο κρύο και να καταφέρνουν να πετούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

πηγή:DBJ 1/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου