5 Σεπ 2017



Στα 50 χιλιόμετρα για την ηπειρωτική χώρα και στα 20 για τα νησιά, οι ενισχυόμενες μετακινήσεις μελισσιών

Ενισχύονται οι μετακινήσεις παραγωγικών μελισσιών εκτός του συνήθη τόπου μόνιμης εγκατάστασης – διαχείμασης, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων, σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια, και τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων για τη υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.
Βέβαια, τα παραγωγικά μελίσσια που μετακινούνται όλα μαζί ή τμηματικά ρέπει να αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης που διαθέτει ένας νομάς μελισσοκόμος κατά την τρέχουσα ετήσια προγραμματική περίοδο (από 01/08/2016 μέχρι 31/07/2018).
Κατ’ εξαίρεση για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος (πρόγραμμα 2017) ο ελάχιστος αριθμός των παραγωγικών μελισσιών που πρέπει να μετακινηθούν καθορίζεται σε εξήντα (60), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σημείο Β1 της υπ’ αριθ. 681/55638/22-5-2017 (ΑΔΑ: ΩΖΙΑ4653ΠΓ-4ΛΤ) εγκυκλίου του Αν.Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επίσης, ενισχύεται η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης», δηλαδή καινούργιων πλήρων κυψελών οι οποίες αποτελούνται σωρευτικά από:

α) εμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με σταθερή ή κινητή βάση

β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας,

γ) τα αντίστοιχα πλαίσια,

δ) συνδετήρες για το καπάκι και

ε) συνδετήρες για την κινητή βάση (εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση)

Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορί- ζεται μέχρι του ποσού τριάντα ευρώ (30,00€).
Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 ή το μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για το πρώτο έτος εφαρμογής (πρόγραμμα 2017), το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι 10% επί του αριθμού των κατεχομένων κυψελών όπως αυτές καταγράφονται στο μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον αυτό είναι θεωρημένο και σε ισχύ.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στην με αριθμό 938/81027 υπουργική απόφαση με θέμα: «Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής, των δράσεων 3.1 “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και 3.2 “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας”, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2017-2018».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου