-Με πλούτο επιστημονικών ανακοινώσεων
Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017 η 2η Γιορτή Μελισσοκομίας, την οποία διοργανώνουν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Την πρώτη ημέρα θα γίνουν συνολικά 21 ανακοινώσεις με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αρχής γενομένης από τον τ. Καθηγητή Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ Βασίλη Λιάκο ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η μακροβιότητα των μελισσοκόμων.
Ενδείξεις και αποδείξεις». Ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο Ανδρέας Θρασυβούλου, Καθηγητής του Τμήματος Μελισσοκομίας Σηροτροφίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ , ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης.
Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από έναν πλούτο θεμάτων που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος στην επαγγελματική μελισσοκομία και εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκμετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, την διάσωση και βελτίωση των ελληνικών φυλών μελισσών, τις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού και δηλητηρίου της μέλισσας, την αντιμετώπιση της βαρρόα και των άλλων ασθενειών των μελισσών, τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των μελισσών.
Επίσης, θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις γύρω από τα υπολείμματα ακαρεοκτόνων στα προϊόντα της μέλισσας, την ταυτοποίηση των αμιγών κατηγοριών μελιού και τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή, την σύνθεση και την διατήρηση της γύρης, του βασιλικού πολτού και του δηλητηρίου της μέλισσας.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώνεται σε κλαδικά θέματα. Θα πραγματοποιηθούν 15 εισηγήσεις με την συμμετοχή 23 ομιλητών.
Με ενδιαφέρον θα ακουστεί ομιλία σχετική με την πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου για την μελισσοκομία, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.
Επίσης, θα υπάρξει συζήτηση για τον τρόπο κατοχύρωσης θέσης ενός μελλοντικού μελισσοκομείου, θα συζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της μελισσοκομικής χλωρίδας, την εμπορία και τις προοπτικές του ελληνικού μελιού, του βασιλικού πολτού και των άλλων προϊόντων κυψέλης.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και θα καταβληθεί προσπάθεια να αμβλυνθούν τυχόν διαφορές και προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες μελισοκόμους.
Στην συνεδρίαση αυτή θα υπάρχει χρόνος μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες και ολιγόλεπτων παρεμβάσεων από τους συνέδρους.
Η Οργανωτική επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει και έκθεση εφοδίων καθώς επίσης και επίδειξη νέων ευρεσιτεχνιών από Έλληνες μελισσοκόμους.
Στην επιστημονική υποστήριξη της Γιορτής είναι το ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας.
Στην διοργάνωση συμμετέχει συντονιστική επιτροπή πέντε μελισσοκομικών συλλόγων της Εγνατίας: Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου.
πηγη: ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου