28 Αυγ 2017



Σωστή διατροφή της μέλισσας και τρόποι τροφοδότησης νωπής γύρης.

Παράγοντες που πρέπει να έχουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό ( άριστη κατάσταση) ώστε να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη μελισσιού. 
Αυτές είναι :
-Μελιτοφορία.
-Παρουσία καλής και ικανοποιητικής ποσότητας γύρης.
-Θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος κ.α.

Εάν ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ελλιπείς τότε περιορίζεται η ανάπτυξη του μελισσιού,ανεξάρτητα αν οι άλλοι παράγοντες βρίσκονται σε άριστες συνθήκες. Δηλαδή.
Αν δεν βρίσκουν νέκταρ και δεν τροφοδοτούμε, όσοι γύρη και αν βρίσκουν ή έχουν και όσο καλές συνθήκες θερμοκρασίας , υγρασίας υπάρχουν, ο πληθυσμός θα μειώνεται!


Αν τώρα ενισχύσουμε ένα παράγοντα που βρίσκεται σε έλλειψη, τότε παρατηρούμε αύξηση του μελισσιού,μέχρι να περιοριστεί από άλλο παράγοντα.
Αν τώρα τροφοδοτούμε άφθονα τα μελίσσια στην περίπτωση που έχουν έλλειψη από νέκταρ, θα έχουμε πολλοί γόνο, αλλά τόσο όσο μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες. Μέχρι εδώ, έχουμε δει,τον ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη, ο παράγοντας τροφή, μετά όμως βρίσκεται σε έλλειψη άλλος παράγοντας που σταματά πάλι την ανάπτυξη!!
Ο μελισσοκόμος γνωρίζει τους παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη και η προσπάθεια του θα πρέπει να είναι, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη σε τροφοδοτήσεις, να διαχειμάσει σε ζεστό και ξερό περιβάλλον, να έχει νέα και καλή βασίλισσα και να έχει κατάλληλες κυψέλες. Τότε μπορεί να φτάσει έως τα 3.200 αυγά ημερησίως (Pierre jean –Prost)!!


Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει ( προσωπική μου άποψη ) είναι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτεϊνούχος τροφή της μέλισσας!!!!
Ζώα που δεν τρέφονται σωστά ζούνε λιγότερο, έχουν μειωμένη φυσική κατάσταση, είναι μικρότερα σε μέγεθος και είναι λιγότερο ανθεκτικά στις αρρώστιες!!
Αυτό ισχύει και για τα κορίτσια. Πρώτη η Maurizio 1950 βρήκε και αργότερα επιβεβαιώθηκε και από πολλούς άλλους ερευνητές, ότι η ελλιπείς διατροφή σε πρωτεΐνες μειώνει τη διάρκεια ζωής της μέλισσας, ενώ αν υπάρχει επάρκεια πρωτεΐνης μεγαλώνει την διάρκεια της ζωής της.

Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα έχει στο σώμα της, τα λιπώδη σώματα, αυτά έχουν αποθηκευτικό σκοπό, για το σώμα της μέλισσας και περιέχουν λίπος, γλυκογόνο και πρωτεϊνικές ενώσεις. Βρέθηκε ότι όταν έχουν ισορροπημένη πρωτεϊνούχο διατροφή, τότε υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης στα λιπώδη σώματα και η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με την μακροβιότητα της μέλισσας.
Οι χειμερινές μέλισσες έχουν πολλή πρωτεΐνη, στα λιπώδη σώματα και για αυτό ζουν κατά μέσο όρο 140 μέρες (5 μήνες). Οι καλοκαιρινές που έχουν λιγότερη πρωτεΐνη στα λιπώδη σώματα ζούνε 15-38 ημέρες.
Η ποσότητα της πρωτεΐνης στην ενήλικη μέλισσα μπορεί, να αυξάνεται ή να μειώνεται, ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα γύρης , ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα με το γόνο που εκτρέφει! Προσφέροντας δηλαδή γύρη αυξάνουμε την διάρκεια ζωής της.


Η διάρκεια της ζωής της μέλισσας έχει πολλή μεγάλη πρακτική σημασία στην μελισσοκομική τεχνική!!
Η παραγωγή πληθυσμού στο μελίσσι είναι πολυδάπανη διαδικασία, λόγω κατανάλωσης μελιού και γύρης, μέχρι να αναπτυχθεί και να ενηλικιωθεί η μέλισσα. 
Η οικιακή μέλισσα τρώει τροφή μέχρι να αρχίσει, να μεταφέρει τροφή στην κυψέλη, όταν γίνει συλλέκτρια. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής της και κατά συνέπεια τον χρόνο που είναι συλλέκτρια, αυτομάτως εξασφαλίζουμε και την ανάλογη αύξηση της παραγωγής.
Η αύξηση της ζωής της μέλισσας και η αύξηση της παραγωγής, για τις Ελληνικές συνθήκες είναι πραγματοποιήσιμες , γιατί οι κύριες σοδειές μελιού παράγονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού που μειώνεται και ο γόνος ! Οπότε η παράταση της ζωής της μέλισσας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή!

Τώρα θα δούμε τους τρόπους τροφοδότησης Γύρης.

- Ο καλύτερος και πιο δαπανηρός τρόπος τροφοδότησης πρωτεϊνούχου τροφής είναι η γυρεόπιτα. Χρησιμοποιούμε γύρη δική μας ή παίρνουμε από έμπιστο συνάδελφο καθώς και μέλι , συνταγές άφθονες υπάρχουν, φτιάχνουμε αυτή που μας ταιριάζει.


- Βάζουμε την νωπή γύρη ( χωρίς κατεργασία ) σε πιατάκια επάνω στις κηρήθρες από όπου πηγαίνουν οι μέλισσες και την παίρνουν, αυτός ο τρόπος έχει ένα μειονέκτημα στο ότι πηγαίνει αρκετή χαμένη. 
Στην παραπάνω φωτογραφία η γύρη συνδυάζεται με τροφοδότηση σε μπουκάλι ώστε να έχουμε άριστες συνθήκες για διέγερση της βασίλισσας και έναρξη εντατικής ωοτοκίας.




















Βλέπουμε στις πιο πάνω φωτογραφίες αριστερά την άδεια κηρήθρα και δεξιά την ίδια κηρήθρα με την προσθήκη γύρης. 

- Παίρνουμε άδεια κηρήθρα και αφού την ψεκάσουμε με ένα ψεκαστήρα, για να κολλήσει μέσα στα εξάγωνα η γύρη, την ρίχνουμε μέσα . 
Στην άλλη πλευρά του πλαισίου δεν χρειάζεται να ψεκάσουμε γιατί δεν την γυρνάμε ανάποδα την κηρήθρα αφού έχουμε βάλει στην πρώτη πλευρά!!
Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με νωπή γύρη για διέγερση της ωοτοκίας της Βασίλισσας!!
Καλή επιτυχία!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου