Είναι μερικά πράγματα που όσο ασήμαντα και να φαίνονται στην άσκηση της μελισσοκομίας παίζουν τον δικό τους ρόλο. Θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικά που μου έρχονται στο μυαλό!!
- Τι χρησιμοποιούμε για να ανάψουμε το καπνιστήρι;
Το σημαντικότερο όταν ανάβουμε ένα καπνιστήρι δεν είναι τι θα βάλουμε μέσα, αφού υπάρχουν πληθώρα επιλογών( πευκοβελόνες- ίσκα - πριονίδι- πέλετ- λινάτσα ) αλλά να εξασφαλίσουμε ότι ο καπνός θα είναι δροσερός κατά την χρήση του!!
Αυτό επιτυγχάνεται όταν στο επάνω μέρος του βάλουμε χλωρό κυπαρίσσι!!
- Παίζει ρόλο ο καπνός στο κάπνισμα;
Τον σπουδαιότερο φροντίζουμε να είναι πυκνός άσπρος και κρύος!! Δεν πρέπει στην χρήση του το καπνιστήρι να ακούγεται, αυτό που φυσάμε δέκα φορές ακούγεται το φςς φςς σπαστικά και ίσα ίσα βγαίνει λίγο καπνός να ξέρετε ότι τρελαίνει πρώτα τις μέλισσες και μετά εμάς!!
Με ένα αθόρυβο πάτημα της φούσκας στο καπνιστήρι πρέπει να βγαίνει πυκνός άσπρος κρύος καπνός, αυτό το επιτυγχάνουμε όταν συντηρούμε τακτικά το καπνιστήρι μας, αφαιρώντας συσσωρευμένες κάπνες και καθαρίζοντας το, ενώ φροντίζουμε πριν ξεκινήσουμε την επιθεώρηση να ανάψει καλά!!
- Μπορούμε να δουλέψουμε το μελίσσι ενώ καθόμαστε μπροστά του;
Όχι δεν μπορούμε, γιατί και να μας βόλευε εμποδίζουμε την γραμμή πτήσης των μελισσιών, τους δημιουργούμε σύγχυση και τα αποδιοργανώνουμε!!
- Παίζει ρόλο η τοποθέτηση της κυψέλης και ο προσανατολισμός της;
Φροντίζουμε να έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό, ώστε Φθινόπωρο Χειμώνα και Άνοιξη να τα χτυπάει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ήλιος!!
- Σε μελίσσια λιγότερα των 10 πλαισίων παίζει ρόλο σε ποια πλευρά της κυψέλης τα βάζουμε;
Πιστεύω ότι παίζει ρόλο και ότι είναι καλό να ξεκινάνε τα πλαίσια από την πλευρά που είναι η ανατολή ώστε να ζεσταίνεται αμέσως μόλις ανατέλλει ο ήλιος!!
- Πως καπνίζω το μελίσσι;
Δυο με τρεις φορές καπνίζουμε στην είσοδο της κυψέλης και το ίδιο από ένα παράθυρο στο καπάκι, εάν περιμένουμε τουλάχιστον μισό λεπτό πριν αφαιρέσουμε το καπάκι είναι το ιδανικότερο!!
- Όταν αφαιρέσουμε το καπάκι παίζει ρόλο που θα το βάλουμε;
Κατά την γνώμη μου είναι αρκετά σημαντικό να μην το πετάμε αριστερά δεξιά και κυρίως βλέπω μερικούς να το βάζουν ανάποδα μπροστά από την κυψέλη, το οποίο το θεωρώ μεγάλο σφάλμα!! Θέλουμε κατά την επιθεώρηση να είμαστε όσο το λιγότερο ενοχλητική!!
Το καπάκι (εγώ τουλάχιστον) το ακουμπάω στην αντίθετη πλευρά από αυτή που δουλεύω όρθιο, ώστε το πρώτο πλαίσιο που θα βγάλω για να ξεκινήσω την επιθεώρηση να το βάλω μέσα στο καπάκι, μειώνοντας στο ελάχιστο εάν επάνω υπάρχει βασίλισσα, να υπάρξει κάποιο ατύχημα!! Είναι έγκλημα να ακουμπάμε το πλαίσιο στο χώμα ή στα χόρτα, για ευνόητους λόγους!!
- Είναι καλό να δουλεύεις ήρεμα και αργά ή γρήγορα και άτσαλα;
Ο συνδυασμός ήρεμα έστω και αν είσαι αρκετά αργός είναι σαφώς καλύτερα από το γρήγορα και άτσαλα με κτυπήματα πλαισίων!!
Όταν κάνεις την δουλειά σου και συγχρόνως δεν δημιουργείς σημαντικά προβλήματα είναι το ιδανικότερο, ναι θα μου πει όμως κάποιος στον αντίλογο, στον τρύγο πως θα γίνει αυτό; Ο τρύγος εξαιρείται γιαυτό λογικά βγήκε και το ρητό τρύγος......πόλεμος!!
- Παίζει ρόλο από ποια πλευρά της κυψέλης θα κάνουμε την επιθεώρηση;
Καλό είναι όταν κάνοντας την επιθεώρηση να έχουμε πάντα τον ήλιο στην πλάτη μας, ώστε με την βοήθεια του ήλιου να είναι ευδιάκριτη και η παραμικρή λεπτομέρεια!!
Επίσης καλό είναι να έχουμε τον αέρα πρίμα και όχι αντίθετα, δηλαδή να είναι από εμάς προς το μελίσσι και όχι από το μελίσσι προς τα εμάς, μας βοηθάει στο κάπνισμα γιατί με ένα απαλό φύσημα περνάει επάνω από όλα τα πλαίσια ομοιόμορφα κατανεμημένος και το σπουδαιότερο δεν αναπνέουμε τον καπνό!!
Αν συμπίπτουν τα δύο παραπάνω είναι ότι καλύτερο, αλλιώς διαλέγουμε αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο!!
- Το μελίσσι μου χρειάζεται πλαίσιο παίζει ρόλο που θα μπει αυτό;
Ναι παίζει, φροντίζουμε πάντα το μελίσσι ειδικά όταν είναι μικρό ( κάτω από 10 πλαίσια ) να αναπτύσσεται μονόπλευρα!!
Δηλαδή ξεκινάει το πρώτο πλαίσιο από το ανατολικό μέρος της κυψέλης και ότι πλαίσιο βάζουμε μπαίνει μετά το τελευταίο πλαίσιο του γόνου και πριν τις προμήθειες, εάν θέλουμε να βάλουμε δύο πλαίσια το ένα μπαίνει μετά το τελευταίο πλαίσιο γόνου και το δεύτερο τελευταίο και όχι ένα πλαίσιο πριν τον πρώτο γόνο και ένα δεύτερο μετά τον τελευταίο!!
- Έχω ένα μελίσσι που αναπτύσσεται μονόπλευρα, δηλαδή ο πληθυσμός δεν είναι σε όλο το πλαίσιο αλλά σε ένα μέρος αυτού, γιατί;
Είχε παραπάνω πλαίσια από ότι έπρεπε και λίγο κόσμο, με αποτέλεσμα να πάει στην πλευρά του πλαισίου που κτυπάει ο ήλιος και μετά στο επόμενο πλαίσιο λόγω θερμότητας με αποτέλεσμα να είναι σε τρία συνεχόμενα πλαίσια αλλά σε έκταση στο 1/3 του πλαισίου και το υπόλοιπα πλαίσια άδεια!!
- Το συγκεκριμένο μελίσσι υπάρχει τρόπος να το βοηθήσω;
Ναι όταν σταθεροποιηθεί η μέση θερμοκρασία πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου και υπάρχει λίγο παραπάνω κόσμος, στο μεσαίο πλαίσιο κάνουμε αναστροφή, οπότε ότι είχε επάνω πάει στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να διαχέεται σε μεγαλύτερη περιοχή η θερμοκρασία και εάν συγχρόνως το βοηθάμε με τάισμα σε σύντομο διάστημα θα μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως σε όλο το πλάτος των πλαισίων!!
- Στους 5 γόνους που έχει το μελίσσι μου οι ακριανοί είναι περιορισμένοι σε έκταση, μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσω;
Ναι μπορούμε παίρνοντας ένα γόνο από το μέσον που έχει έκταση αν όχι σε όλο το πλαίσιο τουλάχιστον στο 85% αυτού και τοποθετώντας το στο τέλος των γόνων!!
Με αυτό το τρόπο ζεσταίνονται περισσότερο τα πλαίσια των γόνων και σε μεγαλύτερη έκταση οπότε η βασίλισσα αυξάνει ακόμα περισσότερο την γέννα της!!
- Έχει γεννήσει στο τελευταίο πλαίσιο στο εσωτερικό του μέρος μπορώ να το βοηθήσω ώστε να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την γέννα του;
Ναι με δύο τρόπους ή γυρίζω το πλαίσιο τούμπα το έξω μέσα τοποθετώντας ένα ακόμη πλαίσιο στο τέλος ή τοποθετώ ένα πλαίσιο με γόνο μετά από αυτό το πλαίσιο και πάλι τοποθετώ ένα πλαίσιο στο τέλος!!
Προσέχοντας και μελετώντας τα μελίσσια μας, θα μπορέσουμε να βρούμε άπειρους τρόπους προσαρμόζοντας τεχνικές και μεθόδους στην τοποθεσία που ασκούμε την μελισσοκομία, ώστε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου