Μελισσοτροφές.......
Μερικές σκέψεις!!!!!!!!
Μία απλή ματιά στα μελισσοκομικά περιοδικά, θα μας προβληματίσει με τον τόσο μεγάλο αριθμό μελισσοτροφών, των τόσο καλών ιδιοτήτων, και τόσο διαφορετικών συνταγών (με σκόρδο, θυμόλη, κτλ).
Πραγματικό πρόβλημα στην επιλογή, ακόμα και για τον επαγγελματία.
Αλλά ακόμα και να επιλέξω, πώς ξέρω ότι η τροφή είναι καλή;
Αρκεί απλώς να την καταναλώνει το μελίσσι; Να την τρώει αργά ή γρήγορα;
Να αναπτύσσει μέσα στο χειμώνα, ή απλά να συντηρεί το σμήνος;
Η τιμή της κάθε τροφής σε τι ανταποκρίνεται, στην ποιότητα, την τεχνογνωσία, στα αποτελέσματα;
Άποψή μου είναι να ξεκινήσουμε με την δική μας τροφή, το ζαχαροζύμαρο σε όσους έχουν την δυνατότητα!!!!!!
Όλο και λιγότεροι μελισσοκόμοι καταφεύγουν σε αυτό, κυρίως λόγω έλλειψης μηχανημάτων κοπής ζάχαρης και ζυμωτηρίου, αλλά και διαθέσιμου χρόνου.
Συνταγές πολλές, διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.
Σίγουρα με δικό σας μέλι, που ξέρετε τι είναι και από πού προέρχεται.
Το ζαχαροζύμαρο είναι πιο διαδεδομένη παγκοσμίως μελισσοτροφή, αυτή με την οποία ξεχειμώνιαζαν τα μελίσσια εδώ και χρόνια οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι.
Η πιο σίγουρη και η πιο δοκιμασμένη.
Στην πιο απλή της εκδοχή, σε 25 κιλά μέλι που έχουμε ζεστάνει, προσθέτουμε 75 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη που την έχουμε κάνει άχνη. Κυκλοφορούν διάφορες συνταγές, όπως προσθήκη χυμού πορτοκαλιού, λεμονιού, λυωμένου σκόρδου, αιθερίων ελαίων, κτλ.
Χωρίς να τις αμφισβητω, υποστηρίζω την παραπάνω απλή συνταγή, που είναι παγκοσμίως διαδεδομένη, απλή και σίγουρη.
Για να έρθουμε τώρα στις μελισσοτροφές του εμπορίου.
Φυσικά και δεν θα μπω στη διαδικασία συγκρίσεων, γιατί ο καθένας από εμάς έχει ήδη δοκιμάσει 3-4 τουλάχιστον από αυτές, και έχει άποψη.
Η ουσία είναι ότι πρέπει να έχουμε προγραμματισμό σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε.
Δηλαδή συνήθως θέλουμε τα μελίσσια να αναπτυχθούν γρήγορα, και μετά, π.χ. τον Μάρτιο-Απρίλιο, δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε, αρχίζουμε τις παραφυάδες, κτλ κτλ.
Ανάλογα λοιπόν τον στόχο (ανθοφορία τον Απρίλιο, Μάιο ή Ιούνιο) χρειαζόμαστε τις αντίστοιχες τροφές ώστε τα μελίσσια να έρθουν ομαλά στο μέγιστο της απόδοσής τους, την κατάλληλη εποχή.
Η ποσότητα των τροφών (πλαισίων με μέλι) που θα αφήσουμε στο μελίσσι για το χειμώνα είναι ίσως πιο σημαντική από την ποσότητα ζαχαροζύμαρου.
Καλό θα είναι στο μελίσσι μας, τα 2/5 τουλάχιστον να είναι μέλι σφραγισμένο.
Πρέπει να είμαστε ελαστικοί και να αφήνουμε όσο μέλι περισσότερο μπορούμε.
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου