21 Οκτ 2020



Επιστημονική άποψη για το τιτίβισμα των Βασιλισσών.

Επιστήμονες μεταφράζουν τα φωνητικά ντουέτα των βασιλισσών


Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές πολύ ευαίσθητων δονήσεων κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους χαρακτηριστικούς ήχους που παράγουν οι βασίλισσες μέλισσες μέσα στην κυψέλη.

Αυτοί οι ήχοι μοιάζουν σαν μια συχνή ακολουθία μικρών τόνων δηλαδή ακούγεται ένα “ τιιιτ τιιτ τιιτ τιιτ “ και πρόκειται για το λεγόμενο Tooting (τουτινγκ) και Quacking (κουακινγκ).

Οι εργάτριες μέλισσες δημιουργούν νέες βασίλισσες από το στάδιο του αυγού μέσα στα κελιά που έχουν οι κηρήθρες. Τροφοδοτούν τις νεαρές βασίλισσες με βασιλικό πολτό και έπειτα σφραγίζουν με κερί αυτά τα κελιά όπου εκεί μέσα θα εκκολαφτούν οι προνύμφες.

Οι βασίλισσες παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο Quack μέσα από τα κελιά αυτά όταν είναι έτοιμες να βγουν – εάν όμως συνυπάρχουν με δύο άλλες ελεύθερες την ίδια στιγμή στην κυψέλη, θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου.

“Υπήρχε η υπόθεση ότι οι βασίλισσες που μιλούσαν σε άλλες βασίλισσες – πιθανώς να σύγκριναν το μέγεθος των μεταξύ τους φωνητικών σημάτων ώστε να δουν ποια είναι η ισχυρότερη.” Τώρα όμως έχουμε αποδείξεις για μια εναλλακτική εξήγηση ανέφερε ο καθηγητής Martin Bencsik από το Nottingham Trent University στην Αγγλία.

Ένα από τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports μας αποκαλύπτει ότι το Tooting προηγείται πάντοτε του Quacking.

Όσον αφορά το Tooting, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια βασίλισσα παράγει αυτόν τον ήχο όταν κινείται γύρω από την αποικία – ανακοινώνοντας την παρουσία της στις εργάτριες μέλισσες.

Το Quacking προέρχεται από βασίλισσες που είναι έτοιμες να βγουν από τα κελιά τους, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα μέσα σε αυτά.

Οι βασίλισσες δεν μιλούν μεταξύ τους, εξήγησε ο καθηγητής Bencsik:, “είναι η επικοινωνία μεταξύ της βασίλισσας και των εργατριών μελισσών – μια ολόκληρη κοινωνία δεκάδων χιλιάδων μελισσών που προσπαθούν να απελευθερώσουν μια βασίλισσα κάθε φορά. ”

Οι Quacking βασίλισσες κρατούνται αιχμάλωτες από τις εργάτριες μέλισσες – και δεν θα τις απελευθερώσουν επειδή ακούνε το Tooting από την βασίλισσα που κινείται μέσα στην αποικία.

Όταν σταματήσει το Tooting η βασίλισσα και το μελίσσι θα σμηνουργήσει (δηλαδή η αποικία θα χωριστεί ξεκινώντας την εύρεση μιας νέας φωλιάς) αυτό θα δώσει το σήμα στην αποικία που θα μείνει πίσω, να απελευθερώσει την νέα βασίλισσα.

Ο καθηγητής Bencsik ανέφερε ότι η κοινωνία των μελισσών είναι «απολύτως υπέροχη» για παρατήρηση και ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνουν είναι ομαδικές.

Οι εργάτριες μέλισσες αποφασίζουν εάν χρειάζονται μια νέα βασίλισσα ή όχι.

Τα επικονιαστικά έντομα αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, όπως τα φυτοφάρμακα, η απώλεια φυσικού περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Ο καθηγητής Bencsik επεσήμανε ότι οι μελισσοκόμοι – και οι κυψέλες τους – είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μελισσών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η “υποκλοπή” που πραγματοποιήθηκε στην επικοινωνία από τους ήχους που παράγουν οι βασίλισσες, θα βοηθήσει τους μελισσοκόμους να αποφύγουν την παρέμβαση σε αυτή τη λεπτή συλλογική λήψη αποφάσεων και να προβλέψουν το πότε θα σμηνουργήσουν οι αποικίες τους.

πηγη: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου