19 Οκτ 2020



Οξαλικό Οξύ.

 Οξαλικό οξύ(Ο.Ο.).

Τρόποι χρήσης: Το οξαλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ενστάλαξη, εξάχνωση ,με ψεκασμό ,στο νεφελοποιητή με απορροφητικό υλικό (σπογγοπετσέτες ) ως εξής:


🐝 ενστάλαξη 60 έως 80 γραμμάρια οξαλικό οξύ+1Lνερό +1kg ζάχαρη. Η ανάμιξη  δίνει 1700ml σιρόπι. Σε κάθε διάδρομο μέλισσας γίνεται ενστάλαξη 5 ml.Το εύρος χρησιμοποίησης του Ο.Ο.διεθνώς είναι  37,5-136gr Ο.Ο δλδ από 2,2%-8%w/v. Η συνηθέστερη συγκέντρωση βρίσκεται μεταξύ 3,5%-4,5%w/v με μία μόνο εφαρμογή.

Τις περισσότερες έρευνες το οξαλικό οξύ διαλύεται σε σιρόπι με περιεκτικότητα ζάχαρης 50%w/v.

🐝 εξάχνωση: χρησιμοποιείται συσκευή Varrox,1gr σε δεκάρι κ 2gr σε εικοσάρι μελίσσι.

🐝 ψεκασμό :3% σε νερό. Ψεκάζονται 2,5 έως 4 ml διαλύματος οξαλικό οξύ ανά πλευρά κηρήθρας.

🐝 νεφελοποιητή: διαλύονται 15 γραμμάρια οξαλικό οξύ σε 100 ml αιθανόλη με προσθήκη 10 γραμμάρια θυμόλης.

🐝 σπογγοπετσέτες: η προτεινόμενη συνταγή είναι γλυκερίνη 130 ml + οξαλικό οξύ. 120gr + 100 ml νερό. 

Στο εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ, δοκιμάστηκε με επιτυχία η μισή ποσότητα οξαλικό οξύ της  παραπάνω συνταγής .Δηλαδή η γλυκερίνη 130 ml + οξαλικό οξύ .60 gr + 100ml νερό.

Οι παραπάνω συνταγές αναφέρονται στο διένυδρο οξαλικό οξύ ,το οποίο αποτελεί την βιομηχανικά παραγόμενη μορφή οξαλικού οξέος και είναι  ο συνηθισμένος εμπορικός τύπος που χρησιμοποιείται.

Η άνυδρη μορφή του οξαλικού είναι ελαφρώς υγροσκοπικό  και έχει την τάση να δεσμεύει υγρασία από την ατμόσφαιρα και να σχηματίζει τη διένυδρη  μορφή.

Φυσική περιεκτικότητα οξαλικού οξέος στις αμιγείς κατηγορίες μελιού.

Το οξαλικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του μελιού με περιεκτικότητα που κυμαίνεται από 1και φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις και τα 800 mg/Kg  στις αμιγείς κατηγορίες μελιού και μέσο όρο Τα 200 mg /Kg,ανάλογα με τη βοτανική προέλευση(EMEA 2003). Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη φυσική περιεκτικότητα των ελληνικών μελιών σε οξαλικό οξύ. Τα μέλια μελιτώματος και το μέλι Καστανιάς έχουν τριπλάσια ποσότητα φυσικής περιεκτικότητας σε οξαλικό οξύ από τα ανθόμελα. 

Ανεκτές συγκεντρώσεις.

Είναι υδατοδιαλυτό .Δεν συσσωρεύεται στο κερί. Με μία ή με επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις οξαλικό οξύ ,αυξάνεται η συγκέντρωση στο μέλι περίπου 200 έως 500 mg. Δεν συσσωρεύεται στο κερί. Τα ανεπίσημα όρια που έχουν τεθεί για το οξαλικό οξύ είναι μέχρι 900mg/Kg, πάνω από τη συγκέντρωση αυτή το οξαλικό οξύ ανιχνεύεται οργανοληπτικά.

Η χρήση του είναι αρκετά ασφαλή και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και δέκα ημέρες πριν από τον τρύγο. Προσοχή όμως τα έτοιμα παρασκευάσματα οξαλικού οξέος που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο χρόνος διατήρησής τους αυξάνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις HMF  που πιθανόν να φτάσουν επίπεδα τοξικά για τις ίδιες τις μέλισσες.

πηγη: (Ανδρέας Θρασυβούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου