ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ
• Προσβάλλει το πεπτικό σύστημα σε ενήλικες.
• Κυρίως την άνοιξη.
• Μετάδοση με σπόρια σε τροφές & με περιττώματα.
• Ασαφείς παράγοντες πουευνοούν την ασθένεια, ακατάλληλες τροφές.
• Περιττώματα εντός και στην είσοδο κυψέλης , νεκρές μέλισσες, σπόρια στο μικροσκόπιο.
• Προληπτικά μέτρα υγιεινής.
• Σημαντική μείωση του πληθυσμού.
• Οι άρρωστες μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν, σέρνονται στη γη μπροστά στην κυψέλη και σε βαριά μορφή, πολλές μέλισσες είναι νεκρές σε όλο το μελισσοκομείο.
• Πολλές από τις άρρωστες μέλισσες εμφανίζουν διάρροια.
• Πρησμένο στομάχι άσπρου χρώματος χωρίς να ξεχωρίζουν οι δακτύλιοι.
• Διαπίστωση σπορίων με μικροσκοπική εξέταση.
• Ατροφικοί υποφαρυγγικοί αδένες των προσβεβλημένων μελισσών που περιορίζουν την ικανότητα να εκθρέψουν γόνο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
• ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ
– Διατήρηση δυνατών μελισσιών.
– Απολύμανση μελισσοκομικού υλικού (κυψέλη, εργαλεία).
– Αντικατάσταση παλαιών μαύρων κηρηθρών.
– Χορήγησης τροφών γνωστής προέλευσης.
– Χρησιμοποίηση μελισσών ανθεκτικών στην ασθένεια.
– Αποφυγή παραπλάνησης (ακανόνιστη διάταξη κυψελών).
– Αποφυγή λεηλασίας.
– Μείωση της υγρασίας μέσα και γύρω από την κυψέλη.
– Αποφυγή άσκοπων επιθεωρήσεων νωρίς την Άνοιξη
– Εφαρμογή λοιπών χειρισμών που μειώνουν τη μόλυνση.
– Συνένωση αδυνάτων μελισσιών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΘΥΜΟΛΗ:
- Δημιουργούμε διάλυμα που περιέχει 150 ml αλκοόλη και 30 g θυμόλη.
- Από το ανωτέρω διάλυμα προσθέτουμε 1 ml σε 1 Kgσιρόπι σε ένα μελίσσι που καλύπτει 10 πλαίσια πληθυσμό κάθε 3 μέρες για 3 φορές.✓✓✓
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.......
• Η αντιμετώπιση της Νοσεμίασης (Nocema ceranae) θα πρέπει πρώτα να στηρίζεται σε χειρισμούς για την ενδυμάνωση της άμυνας του μελισσιού✓✓✓✓✓
– Διατήρηση δυνατών μελισσιών✓✓✓✓
– Καλή πρωτεϊνική διατροφή (ιδιαίτερα το φθινόπωρο)✓✓✓✓✓
– Σωστή αντιμετώπιση της βαρρόα✓✓✓✓
•ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
– Τους ανοιξιάτικους μήνες η χορήγηση θυμόλης στο σιρόπι
– Τους χειμωνιάνικους μήνες η χορήγηση ζαχαροζύμαρου με τά γνωστά συμπληρώματα.....
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου