10 Αυγ 2020



Γυροσυλλέκτριες και Νεκταροσυλλέκτριες.

Συλλέκτριες γίνονται συνήθως οι εργάτριες, ηλικίας είκοσι ηµερών και πάνω. 

Οι συλλέκτριες κινούνται για πολλές µέρες γύρω-γύρω από την πηγή τροφής, ώσπου

να εξαντληθούν, και σε κάθε ταξίδι τους επισκέπτονται άνθη που βρίσκονται σε

αποστάσεις µικρές µεταξύ τους. 

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν δέντρα ή καλλιέργειες σε σειρές, τότε κινούνται κατά µήκος της σειράς. 

Όταν µια φορτωµένηνεκταροσυλλέκτρια επιστρέψει στην κυψέλη και χορέψει, περιµένει τις οικιακές µέλισσες να παραλάβουν το φορτίο της. 

Όσο περισσότερο θα περιµένει για την παραλαβή του νέκταρος, τόσο µικρότερη τάση έχει να συνεχίσει τη συλλογή του. 

Η γυρεοσυλλέκτρια αντίθετα, αφήνει µόνη της τη γύρη σε ένα κελί της κηρήθρας. 

Γενικά πιστεύεται ότι οι γυρεοσυλλέκτριες µέλισσες είναι καλύτεροι επικονιαστές από τις νεκταροσυλλέκτριες...

Οι γυρεοσυλλέκτριες είναι γρηγορότερες µέσα στο άνθος από τις νεκταροσυλλέκτριες και επισκέπτονται περισσότερα άνθη σε κάθε πτήση αναζήτησης τροφής. 

Οι γυρεοσυλλέκτριες, στη προσπάθεια τους να συλλέξουν γύρη, στριφογυρνάνε πάνω από τους ανθήρες και καλύπτονται µε γύρη σε όλο το σώµα και το κεφάλι τους.

Την ίδια ώρα, αγγίζουν το στίγµα του άνθους µε το κεφάλι και το σώµα και έτσι επικονιάζουν τα άνθη....

Ένα πολύ καλό παράδειγµα είναι η περίπτωση των γυρεοσυλλεκτριών στα άνθη της µηλιάς.

Οι νέκταροσυλλέκτριες καλύπτονται µε γύρη µόνο τυχαία και κυρίως στο κεφάλι τους. 

Μια εξαίρεση είναι ο ηλίανθος (Helianthus annuus), όπου οι νεκταροσυλλέκτριες είναι καλύτεροι επικονιαστές από τις γυρεοσυλλέκτριες, εξαιτίας της µορφολογίας του άνθους του φυτού. 

Το σχήµα του διευκολύνει την επαφή του στίγµατος από τις νέκταρο συλλέκτριες και όχι από τιςγυρεοσυλλέκτριες.

Οι νεκταροσυλλέκτριες επίσης, είναι καλύτεροι επικονιαστές όταν επισκέπτονται τα άνθη του αβοκάντο, γιατί επισκέπτονται και τα υπεροφόρα και τα στηµενοφόρα άνθη, τα οποία έχουν την ίδια µορφολογία...

Oι νεκταροσυλλέκτριες, ειδικότερα αυτές που αναζητούν καλλιέργειεςµήλων, έχει παρατηρηθεί ότι χρησιµοποιούν διαφορετικές τεχνικές για να αποκτήσουν το νέκταρ. Οι Free (1960a), Robinson (1979b) και Kuhn & Ambrose 

(1983) περιέγραψαν τις διαφορετικές τεχνικές και σηµείωσαν ότι οι νεκταροσυλλέκτριες µαθαίνουν την µορφολογία του άνθους κάθε καλλιέργειας, χρησιµοποιούν συγκεκριµένη συµπεριφορά για να φτάσουν το νέκταρ των ανθέων των διαφόρων καλλιεργειών.

Αυτές γίνονται αποτελεσµατικές ή µη αποτελεσµατικές, σύµφωνα µε τοκατά πόσο έρχονται σε επαφή µε τα αναπαραγωγικά µέρη του άνθους. 

Μια θετική ή νόµιµη επίσκεψη είναι από εκείνες που επηρεάζουν την επικονίαση.

Θετικές επισκέψεις πραγµατοποιούνται κυρίως από γυρεοσυλλέκτριες, οι οποίες επισκέπτονται τα άνθη από µπροστά και έρχονται σε επαφή µε τους ανθήρες και το στίγµα, αν και ορισµένες νεκταροσυλλέκτριες μπορούν να κάνουν το ίδιο επίσης, ειδικά πάνω σε άνθη µε κοντή σωληνοειδή στεφάνη.

Όταν οι νεκταροσυλλέκτριες δεν έχουν αρκετά μεγάλη γλώσσα, ώστε να φτάσουν το νέκταρ στη βάση του άνθους, παράδειγμαµα σε καλλιέργεια κουκιού προσπαθούν να κλέψουν νέκταρ µέσα από τις τρύπες που οι άγριες µέλισσες µε κοντή γλώσσα (π.χ. Bombus terrestris) έχουν ανοίξει στη βάση της στεφάνης.

Αυτές οι επισκέψεις λέγονται αρνητικές ή µη νόµιµες, επειδή δεν επηρεάζουν άµεσα την επικονίαση αν και µπορούν να µεταφέρουν τη γύρη από τους ανθήρες πάνω στο στίγµα, επηρεάζοντας έµµεσα την επικονίαση.

Έξω ανθικά νεκτάρια επίσης, δείχνουν να έχουν επιβλαβή επίδραση στην επικονίαση, ειδικά όταν εκκρίνουν νέκταρ πριν τα άνθη του ίδιου είδους φυτού ανοίξουν. 

Oι νέκταροσυλλέκτριες επισκέπτονται τα εξωανθικά νεκτάρια πριν η άνθηση των φυτών ξεκινήσει. 

Με αυτό τον τρόπο οι συλλέκτριες γίνονται συµβατές µε αυτά και δεν επισκέπτονται τα άνθη, ούτε επηρεάζουν την επικονίαση......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου