8 Ιουν 2020



Μια ωφέλιμη σφήκα που πρέπει να προστατεύεται.

Η σφήκα Megascolia maculata η οποία ανήκει στην οικογ. Scoliidae, ονομάστηκε «μαμούθ σφήκα» και όχι άδικα. 











Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος σφήκα στην Ευρώπη. Το θηλυκό φτάνει τα 6 cm και έχει κίτρινο χρώμα στο κεφάλι, ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο με μαύρο κεφάλι. Δραστηριοποιείται σε ζεστό καιρό από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα ακμαία του εντόμου τρέφονται με νέκταρ από τα διάφορα λουλούδια.

Η Megascolia παρασιτεί αποκλειστικά στο σκαθάρι Oryctes nasicornis το οποίο είναι γνωστός και ως σκαραβαίο ρινόκερος (European rhinoceros beetle) λόγω του ότι το αρσενικό έχει κεφάλι που μοιάζει με ρινόκερο. 
Το σκαθάρι σκαραβαίος είναι ξυλοφάγο και το ατελές του στάδιο ζει και αναπτύσσεται σε σάπια ξύλα.
Εκεί τα εντοπίζει η Megascolia η οποία γεννά σε κάθε προνύμφη ένα αβγό. Η προνύμφη της σφήκας που προκύπτει από το αβγό τρέφεται από την προνύμφη του σκαραβαίου, πλέκει κουκούλι και ξεχειμωνιάζει στη μορφή αυτή μέχρι την επόμενη Άνοιξη.

Η σφήκα αυτή με την εμφάνισή της προκαλεί φόβο στους ανημέρωτους μελισσοκόμους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που την έχουν εκλάβει ως την «φονική Ασιάτικη σφήκα» επηρεασμένοι από το σχετικό ντοκιμαντέρ που προβάλλεται ευρέως στο διαδύκτιο. 
Η M. maculata δεν δημιουργεί κανένα εντελώς πρόβλημα στις μέλισσες, δεν τρέφεται από αυτές, δεν κλέβει το μέλι τους, δεν επιτίθεται στους ανθρώπους και δεν κεντρίζει χωρίς λόγο. Είναι έντομο που πρέπει να προστατεύεται και όχι να θανατώνεται.

πηγή: Θρασυβούλου Ανδρέας Καθηγητής ΑΠΘ-Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου