Η διέλευση του μελιού από φίλτρα αμέσως μετά την εξαγωγή του από τις κηρήθρες, στον μελιτοεξαγωγέα ,
συμβάλει τόσο προς την παραγωγή ενός διαυγούς προϊόντος, όσο και προς την αφαίρεση στερεών σωματιδίων.
Επιπρόσθετα προς την κατεύθυνση αυτή θετικά επιδρά και η διαδικασία της διαύγασης, όπου φυσαλίδες αέρα μετακινούνται προς την επιφάνεια συμπαρασύροντας μικρά στερεά σωματίδια, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται για την αφαίρεση του αφρού.
Επιπρόσθετα προς την κατεύθυνση αυτή θετικά επιδρά και η διαδικασία της διαύγασης, όπου φυσαλίδες αέρα μετακινούνται προς την επιφάνεια συμπαρασύροντας μικρά στερεά σωματίδια, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται για την αφαίρεση του αφρού.
Η διέλευση του μελιού υπο πίεση από φίλτρα μικρότερης διαμέτρου(<50μm) με στόχο την αφαίρεση γυρεόκοκκων που αποτελούν δυνητικά σημεία έναρξης της κρυστάλλωσης, παρατείνει τη διάρκεια της ρευστής φυσικής κατάστασης του μελιού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση των γυρεόκκοκων συνεπάγεται μείωση των θρεπτικών συστατικών του μελιού και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγίας110/2001[παρ'.2/άρθρο 2],απαιτείται η αναγραφή του χαρακτηρισμού 《διηθημένο μέλι 》.(Απόσπασμα από άρθρο της Χρύσας Τανανάκη).
πηγη: Χρύσα Τανακάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου