5 Δεκ 2019



Διηθημένο μέλι.

Η διέλευση του μελιού από φίλτρα αμέσως μετά την εξαγωγή του από τις κηρήθρες, στον μελιτοεξαγωγέα ,
συμβάλει τόσο προς την παραγωγή ενός διαυγούς προϊόντος, όσο και προς την αφαίρεση στερεών σωματιδίων.

Επιπρόσθετα προς την κατεύθυνση αυτή θετικά επιδρά και η διαδικασία της διαύγασης, όπου φυσαλίδες αέρα μετακινούνται προς την επιφάνεια συμπαρασύροντας μικρά στερεά σωματίδια, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται για την αφαίρεση του αφρού. 
Η διέλευση του μελιού υπο πίεση από φίλτρα μικρότερης διαμέτρου(<50μm) με στόχο την αφαίρεση γυρεόκοκκων που αποτελούν δυνητικά σημεία έναρξης της κρυστάλλωσης, παρατείνει τη διάρκεια της ρευστής φυσικής κατάστασης του μελιού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση των γυρεόκκοκων συνεπάγεται μείωση των θρεπτικών συστατικών του μελιού και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγίας110/2001[παρ'.2/άρθρο 2],απαιτείται η αναγραφή του χαρακτηρισμού 《διηθημένο μέλι 》.(Απόσπασμα από άρθρο της Χρύσας Τανανάκη).

πηγη: Χρύσα Τανακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου