22 Νοε 2019



Αερισμός.

Αερισμός:
Οι μέλισσες το χειμώνα στην μελισσόσφαιρα, για να διατηρήσουν σταθερή τη θερμοκρασία, καταναλώνουν μέλι .



Η κατανάλωση του μελιού παράγει ενέργεια, που βοηθάει τις μέλισσες να ανεβάσουν τη θερμοκρασία ,νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε κιλό μελιού που καταναλώνεται παράγονται 680 ml νερού. 
Το νερό αυτό(μεταβολικό νερό) μένει στην Κυψέλη ως υγρασία, προκαλώντας προβλήματα στο μελίσσι όπως ξίνισμα του μη σφραγισμένου μελιού,δυσεντερίες κα. Εκτός από αυτή τη φυσική διαδικασία που αυξάνει το επίπεδο της υγρασίας μέσα στην Κυψέλη. 
Σε κάθε περίπτωση που το μελίσσι αναστατώνεται είτε εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, κατακλυσμιαία Βροχή ,Χαλάζι ,είτε εξαιτίας άστοχων επεμβάσεων του μελισσοκόμου, επιθεώρηση, η αντίδραση των μελισσιών είναι να καταναλώνουν τροφή.
Αυτή η έντονη κατανάλωση τροφής οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης υγρασίας, αλλά και στην αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα στην Κυψέλη. 
Οι συνθήκες αυτές κάνουν απαραίτητη τον αερισμό. 
Σε μία τέτοια περίπτωση εάν οι μέλισσες δεν καταφέρουν αερίζοντας να κατεβάσουν π.χ. το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στα φυσιολογικά επίπεδα κινδυνεύουν να αναισθητοποιηθούν (να λιποθυμήσουν), καθώς είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο αέριο είναι και αναισθητικό μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού ενός οργανισμού.
Αναφέροντας ενδεικτικά κινδύνους που διατρέχει ένα μελίσσι, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα, προσπαθούμε να καταδείξουμε τη σημασία που έχει ο επαρκής αερισμός της κυψέλης.


πηγη: Σοφία Γούναρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου