27 Νοε 2019



Ο χορός των μελισσών.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου τις μέλισσες οι όροι 《χορεύτρια μέλισσα》 και 《χοροί μελισσών 》ακούγονται παράξενοι. 
Τι γίνεται όμως; χορεύουν οι μέλισσες ;ΟΙ μέλισσες προκειμένου να μεταδώσουν μηνύματα ύπαρξης τροφής και στα υπόλοιπα άτομα της κυψέλης εκτελούν επαναλήψιμες κινήσεις που ονομάζονται χοροί των μελισσών. 
Οι κινήσεις αυτές ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα, χωρίς όμως να μπορούν να ερμηνευτούν.
Ο Αριστοτέλης το 330 π.χ. του έλεγε《 Όταν δ'εις το σμήνος αφίκωνται αποσείονται και παρακολουθούν εκάστη τρεις ή τέτταρες 》 [που σημαίνει όταν αυτές φτάνουν στο μελίσσι τραντάζονται και την καθεμία την παρακολουθούν τρεις ή τέσσερις] υπήρχε η παρατήρηση αλλά έλειπε η ερμηνεία .Αυτή ήρθε το 1946 από το Γερμανό βιολόγο Κarl Von Frisch ,ο οποίος αργότερα για αυτή την ανακάλυψή του βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής. 
Πώς ακριβώς όμως ερμηνεύονται οι χοροί των μελισσών; Αναλυτικότερα όταν η μέλισσα ανιχνεύτρια εντοπίζει κάποια πηγή φυτικού χυμού σε κοντινή απόσταση από την κυψέλη, επιστρέφει στη φωλιά της εκτελώντας ατο επίπεδο του πλαισίου κυκλικές κινήσεις δονώντας την κοιλιά της (κυκλικός χορός), ενώ όσο η πηγή απομακρύνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 m η κυκλική πορεία του χορού μετατρέπεται σε σχήμα 8 (εικόνα 1).
Οι χοροί δίνουν πληροφορίες για την απόσταση της τροφής《κυκλικός-μικτός,συχνότητα κύκλων/min),το είδος της τροφής ( κατά τη διάρκεια του χορού η ανιχνεύτρια μέλισσα δίνει λίγη τροφή στις άλλες συλλέκτριες ,οσμές που αντιλαμβάνονται οι μέλισσες παρατηρητές),αλλά και την κατεύθυνση της τροφής( η γωνία που σχηματίζεται κατά την ευθύγραμμη πορεία της συλλέκτριας με την κατακόρυφη είναι παρόμοια με τη γωνιά που θα πρέπει να κατευθυνθεί η συλλέκτρια βγαίνοντας από τη φωλιά της για να εντοπίσει την τροφή).
Είναι καταπληκτικό επομένως το πώς το μελίσσι λειτουργεί ως οντότητα. 
Ένας ολόκληρος μηχανισμός επικοινωνίας έχει ως στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση.Οι συλλέκτριες έχουν πάρει το μήνυμα για το που θα βρουν τη τροφή,αν τις αναφέρει με βάση τη γλυκύτητα κ κατ'επέκταση την περιεκτικότητά της σε σάκχαρα,και θα την συλλέξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου