Το μέλι θεωρήθηκε πολύτιμο προϊόν από την αρχαιότητα και κατά καιρούς αποτέλεσε αποκλειστική ιδιοκτησία των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως ένα προϊόν με υψηλή τιμή πώλησης αλλά και υψηλή βιολογική αξία.
Επομένως δεν θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο αντιγραφής. Πολλοί έχουν φανταστεί ότι αν αναμείξουν τα βασικά συστατικά, σάκχαρα και νερό και βελτιώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος με χρώμα και άρωμα μελιού θα κατορθώσουν να παράξουν μέλι.
Όσο κι αν κανείς προσπαθήσει χρησιμοποιώντας την τελειότερη συνταγή δεν θα μπορέσει να φτιάξει αυτό το πολύτιμο φυσικό προϊόν. Και αυτό γιατί οι μέλισσες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν με μία τόσο πολύπλοκη διαδικασία και σύσταση που κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει.
Έχουν χρησιμοποιήσει σύνθετους φυτικούς χυμούς από διαφορετικά φυτά τους έχουν μετατρέψει και εμπλουτίσει με δικές τους ενώσεις αλλά και το ίδιο το προϊόν κατά την αποθήκευση του στις κηρήθρες έχει παραλάβει συστατικά του κεριού. Το αποτέλεσμα αυτής της πολύπλοκης πορείας είναι η εύρεση κατά την λεπτομερή ανάλυση του μελιού ενός μεγάλου αριθμού συστατικών πολλές φορές πάνω από 300.
Είναι επομένως αδύνατο κάποιος να βρει και να αναμείξει στη σωστή αναλογία όλα αυτά τα συστατικά. Θα έλεγε όμως κάνεις :Μα δεν υπάρχει στην αγορά τεχνητό μέλι; η απάντηση είναι πως υπάρχουν προϊόντα αντιγραφής αλλά δεν είναι μέλια ,είναι γλυκαντικά που προσομοιάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού κάποιες φορές, με επιτυχή τρόπο χωρίς όμως να έχουν τη σύνθεση και την βιολογική δράση του αυθεντικού προϊόντος.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ενόργανη ανάλυση συνεχώς εξελίσσεται και οι νέες τεχνικές είναι ικανές να ανιχνεύσουν και το πιο πιστό αντίγραφο🐝
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου