10 Οκτ 2018



Παραφυάδες με ΒΚ σμηνουργίας από επιλεγμένα μελίσσια μας.

Αυτή την μέθοδο δημιουργίας παραφυάδων, την χρησιμοποιώ για δημιουργία μελισσιών, με ΒΚ φυσικής σμηνουργίας.



Επιλέγουμε τα μελίσσια που θέλουμε να μας κάνουν Βασιλικά κελιά σμηνουργίας, τα οποία έχουν σημαδευτή από την προηγούμενη χρονιά και πληρούν τα κριτήρια που μας ικανοποιούν.
Σαν βασικά κριτήρια οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν:

-Στρωτή και συμπαγής γέννα σε μεγάλο αριθμό πλαισίων!!
-Να επιτυγχάνει μεγάλους πληθυσμούς σαν σμήνος!!
-Σωστή εξυγιαντική συμπεριφορά!!
-Ανθεκτικότητα στις ασθένειες!!
-Μεγάλη ποσότητα συλλογής μελιού (μελούδες)!!
Τα τροφοδοτούμε με σιρόπι, όταν η μέση θερμοκρασία σταθεροποιηθεί γύρω στους 15° c , κατά τακτά διαστήματα ( ένα με δύο ταΐσματα την εβδομάδα, από λίγο σιρόπι ή κατά βούληση).
Όταν φτάσουν πληθυσμιακά στα 10 πλαίσια , που σημαίνει 7 με 8 γόνους , δεν τους βάζουμε πάτωμα και συνεχίζουμε την τροφοδοσία.
Μπορούμε και να μην τροφοδοτούμε δεν είναι απαραίτητο, απλά με την τροφοδότηση, επιταχύνουμε την όλη διαδικασία.
Τα μελίσσια αυτά, από την στιγμή που έχουν 7 έως 8 γόνους, τα ελέγχουμε μία φορά την εβδομάδα, για κελιά σμηνουργίας, βγάζοντας ένα πλαίσιο από την μέση .
Ένας άλλος τρόπος ελέγχου ΒΚ είναι όταν διαπιστώνουμε ότι δεν παίρνουν το σιρόπι. 
Από την στιγμή που δεν το παίρνουν έχουν ΒΚ.
Όταν βρούμε τα πρώτα κελιά σμηνουργίας και πριν σφραγιστούν ( για να μην σμηνουργήση το μελίσσι ) παίρνουμε την μάνα με δύο πλαίσια γόνου ανοιχτού κλειστού και την μεταφέρουμε σε άλλο σημείο του μελισσοκομείου, διατηρώντας τον πληθυσμό του, γιατί στα πλαίσια του γόνου, υπάρχουν ως επί το πλείστον μόνο παραμάνες.
Στην κυψέλη που βάζουμε την Βασίλισσα, έχουμε δύο πλαίσια με γόνο, γύρη - μέλι και άλλα δύο κτισμένα, ενώ συγχρόνως φροντίζουμε να μην λείψει η τροφή, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Προσέχουμε να μην έχει ΒΚ, εάν έχει τα χαλάμε ( και να μην τα χαλάσουμε μετά τον χωρισμό τα χαλάει η βασίλισσα εάν υπάρχουν ).
Στην μητρική κυψέλη έχουν μείνει 8 πλαίσια στα οποία τα περισσότερα έχουν ΒΚ, αυτά μερικές φορές μπορεί να είναι πάνω από 50.
Όταν σφραγίσουν τα κελιά, κόβουμε παραφυάδες από άλλα μελίσσια, στο μέγεθος που θέλουμε και την επομένη, τους βάζουμε από ένα ΒΚ, το οποίο κόβουμε με ένα μαχαίρι μαζί με μέρος τις κηρήθρας για να μην πληγωθεί.
Σε 22 ημέρες από την τοποθέτηση των ΒΚ, ελέγχουμε για αυγά ημέρας.
Όταν αρχίσει η γέννα τροφοδοτούμε σιρόπι, με μπουκάλι (με το μπουκάλι δεν υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας, από τα μεγαλύτερα μελίσσια ) για να βοηθήσουμε τις παραφυάδες να αναπτυχθούν.
Αν κάποια μάνα χαθεί στην γονιμοποίηση, έχουμε το περιθώριο να βάλουμε και άλλο ώριμο ΒΚ πριν γίνει αρρενοτόκο ή το ενώνουμε, με κάποιο άλλο.
Με αυτή την μέθοδο έχουμε παραφυάδες, με Βασίλισσες φυσικής σμηνουργίας, που αποδεδειγμένα είναι πολύ καλές αν όχι καλύτερές από τις βασιλοτροφίας και επιτυγχάνουμε μία αρκετά μεγάλη αύξηση.

Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου