13 Ιαν 2018



Έλεγχος πληθυσμού Βαρρόα και ενδυνάμωση μελισσιών με βιολογικό τρόπο.

Το βίντεο είναι από έναν μελισσοκόμο Ιταλό,που μένει Νότια Ιταλία κι ασχολείται με τη μελισσοκομία κοντά στα 40 χρόνια (αρκετά έμπειρος.)
Στο βίντεο μιλάει για ένα"σιρόπι"που το χρησιμοποιεί για έλεγχο της βαρρόα (με βιολογικό τρόπο χωρίς χημικά πρόσθετα).
Στην αρχή του βίντεο μας εξηγεί ότι χρησιμοποιεί κάποια αιθέρια έλαια για την απομάκρυνση των μυρμηγκιών.
Στη συνέχεια εξηγεί ότι χρησιμοποιεί αυτό το σιρόπι 2 φορές ανά 15 μέρες για να πιάνει κάθε κύκλο από τις νέες μέλισσες.
Έπειτα εξηγεί τις συνέπειες που έχουμε από τη βαρρόα (όπως όλοι ξέρουμε, δε λέει κάτι καινούργιο από τις γνώσεις που έχουμε).
Η συγκεκριμένη μέρα είναι 20 Οκτωβρίου.
Μετά από το άνοιγμα του καπακιού χρησιμοποιεί το σιρόπι.
Σε ένα μικρό ποτηράκι βάζει 100ml από αυτό το σιρόπι κι όπως φαίνεται κι στο βίντεο το ρίχνει κατά μήκος του κάθε κηρηθροφορέα στα πλαίσια που έχουν πληθυσμό.
Εξηγεί ότι αυτό το σιρόπι στην ουσία (μαζί με τη βοήθεια του λεμονιού) εξισορροπεί το pH της μέλισσας με το pH της βαρρόας κι έτσι από μόνο του, το βαρρόα είναι "αδύνατον"να συνυπάρχει μέσα στην κυψέλη με τις μέλισσες.
Χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο εδώ κι 7 χρόνια για έλεγχο της βαρρόα, χωρίς να χρειαστούν χημικά και φάρμακα.

Αυτό το επαναλαμβάνει ανά 15 ημέρες.


Υπάρχει ρύθμιση υποτίτλων στα Ελληνικά , επειδή όμως δεν αποδίδονται 100% γράψαμε περιληπτικά τι λέει!! 


Συνταγή του σιροπιού που κάνουμε την εφαρμογή:


Στύβουμε τα λεμόνια τα φιλτράρουμε κι η αναλογία είναι 1/2. Δηλαδή για κάθε ποτήρι χυμό λεμονιού φιλτραρισμένο βάζουμε 2 ποτήρια ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΟΛΙΚΗΣ(integrale)
Βάζοντας τα υλικά σ ένα βάζο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το"μπέν μαρί"μέσα σε ζεστό νερό.
Συστήνει να βάζουμε λιγάκι παραπάνω ζάχαρη για να είναι το μείγμα πιο παχύρρευστο.
Στη συνέχεια τοποθετεί το βάζο μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό κι το αφήνει εκεί μέχρι να"λιώσει",να γίνει σιρόπι.
Το εσωτερικό του βάζου, δηλαδή το σιρόπι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 40 βαθμών Κελσίου, γιατί "διαλύονται"οι θρεπτικές αξίες του λεμονιού.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα σχεδόν κοφτό κουταλάκι αλάτι (στο βίντεο αυτός χρησιμοποιεί το αλάτι των Ιμαλαίων, γιατί πρέπει κι αυτό να είναι βιολογικό) κι αφήνουμε το βάζο στο νερό τουλάχιστον 2 ώρες, τόσο χρειάζεται για να είναι έτοιμο.
Στη συνέχεια το βάζει σ ένα μεγάλο μπουκάλι αφού έχει ήδη κρυώσει.
Το σιρόπι είναι έτοιμο. Η δοσολογία είναι 100-150ml για μια κυψέλη γεμάτη 2 φορές το μηνά κι χρησιμοποιείται από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Στο βίντεο προς το τέλος όποιος θέλει (εξηγεί) ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει κι σταγόνες από αιθέρια έλαια, όπως Μανούκα κι melaleuca (ειδος τσάι δένδρο) από 30-40 σταγόνες για κάθε λίτρο σιροπιού.
Επισημαίνει συμβουλευτικά ότι είναι καλό να βάλουμε τα αιθέρια έλαια 2 φορές το χρόνο, πριν και μετά τον Χειμώνα ώστε να δυναμωθεί το μελίσσι μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου