13 Οκτ 2017



Γνωρίστε τα ακάρεα Tropilaelaps, ένα άλλο σοβαρό παράσιτο των μελισσών.


Tropilaelaps ακάρεα

Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε πολλά παράσιτα.
Ένα τέτοιο παράσιτο είναι το Tropilaelaps spp. Delfinado & Baker (Acari: Laelapidae). 
Το Tropilaelaps είναι ένα άκαρι που τρέφεται από τις προνύμφες των μελισσών.
Τέσσερα είδη Tropilaelaps έχουν αναγνωριστεί και χαρακτηριστεί: 

Tropilaelaps clareae, Tropilaelaps koenigerum, Tropilaelaps mercedesae και Tropilaelaps thaii.
Η γιγάντια ασιατική μέλισσα, Apis dorsata , είναι ο πρωταρχικός ξενιστής του Tropilaelaps . Ωστόσο, οι Tropilaelaps μπορεί επίσης να βρεθούν στις αποικίες άλλων ασιατικών ειδών μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των Apis cerana και Apis florae . 

Η δυτική μέλισσα, Apis mellifera. , δεν είναι φυσικός ξενιστής των Tropilaelaps . Ωστόσο, οι δυτικές μέλισσες παρασιτοποιούνται από το Tropilaelaps σε περιοχές όπου υπάρχουν και τα δύο είδη . 
Δυστυχώς, η δυτική μέλισσα δεν διαθέτει τις αμυντικές συμπεριφορές που έχουν αναπτύξει ασιατικά είδη μέλισσας για να καταπολεμήσουν σοβαρές προσβολές από Tropilaelaps .

Προσβολή.
Το Tropilaelaps είναι ένα εγγενές παράσιτο στην τροπική και υποτροπική Ασία. Ωστόσο, τα Tropilaelaps έχουν επεκταθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Tropilaelaps μπορεί να βρεθεί σε αποικίες Apis mellifera πολύ πέρα ​​από την εγγενή περιοχή τους. Οι επεμβατικοί πληθυσμοί Tropilaelaps είναι πιο επιτυχημένοι σε ζεστά περιβάλλοντα όπου οι Βασίλισσες γεννούν αυγά και υπάρχουν νύμφες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. 

Για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί Tropilaelaps στην Κένυα και την Παπουασία Νέα Γουινέα.

Εικόνα 2. 
Παρούσα κατανομή των Tropilaelaps που αναφέρθηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία που αξιολογείται από ομότιμους. Σχήμα από τους Chase Kimmel , Daniel Schmehl και Tomas Bustamante , Πανεπιστήμιο της Φλώριδας, χρησιμοποιώντας το Esri ArcGIS 10.2: Η εικόνα του παγκόσμιου χάρτη προέρχεται από την Natural Earth και τα δεδομένα αποκτήθηκαν από την επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας (Ellis and Munn 2005).

Περιγραφή
Αυγά: Δεν υπάρχει κάτι που να μας ενημερώνει για τα αυγά των Tropilaelaps.

Νύμφες: Γενικά, οι νύμφες Tropilaelaps δεν είναι χρωματισμένες και είναι μικρότερες από τους ενήλικες. Οι νύμφες έχουν τρία ζεύγη ποδιών και το πρώτο ζεύγος είναι μεγαλύτερο από το δεύτερο και τρίτο ζεύγος.

Ενήλικες: Οι ενήλικες Tropilaelaps επιμηκύνονται με ένα πολύ σκληρωμένο εξωσκληρωτό. Τα σώματα και των δύο φύλων καλύπτονται με πολυάριθμες κοντές τρίχες τύπου σπονδυλικής στήλης και γενικά έχουν χρώμα κοκκινωπό καφέ ( σχήμα 1 ). Τα θηλυκά Tropilaelaps έχουν μήκος περίπου 0,7-1,0 mm και πλάτος 0,5-0,6 mm, ενώ τα αρσενικά είναι σημαντικά μικρότερα. Τα ακάρεα ενηλίκων έχουν τέσσερα ζεύγη ποδιών. Μορφολογικά οι Tropilaelaps διαφέρουν από άλλα παρασιτικά ακάρεα, 
Varroa spp. Oudemans , τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα. Τα Tropilaelaps είναι μικρότερα και έχουν στενά / μακρά σώματα, ενώ τα Varroa είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και είναι ευρύτερα από τα μακρά ( Εικ. 3 ).




Εικόνα 3.
Varroa στα αριστερά, σε σύγκριση με το Tropilaelaps στα δεξιά. Φωτογραφία του Zachary Huang , www.beetography.com.


Κύκλος ζωής

Μεγάλο μέρος του κύκλου ζωής του Tropilaelaps πραγματοποιείται μέσα στο κελί που βρίσκεται ο γόνος. Επομένως, πολλές πτυχές της αναπαραγωγής τους είναι άγνωστες. 

Ένα ζευγαρωμένο θηλυκό Tropilaelaps που είναι έτοιμο να γεννήσει εισέρχεται σε μια κηρήθρα μελισσών πριν να καλυφθεί ο γόνος, όταν η μέλισσα είναι ακόμα προνύμφη.
Κάθε θηλυκό Tropilaelaps βάζει περίπου τρία έως τέσσερα αυγά μέσα στο κελί.
Δώδεκα ώρες αργότερα, οι νύμφες Tropilaelaps εκκολάπτονται και τρέφονται με την αναπτυσσόμενη προνύμφη της μέλισσας. Τα Tropilaelaps μολύνουν όλες τις προνύμφες είτε είναι εργάτριες, κηφήνες ή βασίλισσες και αναπτύσσονται από το αυγό σε ενήλικες μέσα σε μια εβδομάδα. Τα ακάρεα ενηλίκων βγαίνουν από το κελί όταν βγει η ενήλικη μέλισσα. 
Σε αυτό το σημείο, τα θηλυκά αναζητούν πρόσθετες προνύμφες μέλισσας για να μολύνουν.

Γενικά πιστεύεται ότι οι ενήλικες Tropilaelaps ζευγαρώνουν στο κεφαλαιοποιημένο κύτταρο μελισσών πριν από την εμφάνιση τους (παρόμοια με την Varroa ). Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα ακάρεα ενηλίκων μπορεί να μοιράζονται όταν έχουν βγει από το κύτταρο των μελισσών.

Τα 
Tropilaelaps έχουν μικρά τμήματα στο στόμα που δεν μπορούν να διαπεράσουν το περίβλημα των ενήλικων μελισσών. Ως εκ τούτου, τόσο η νύμφη όσο και οι ενήλικες Tropilaelaps πρέπει να τρέφονται με την αιμολυμφή των προνυμφών. 
Μετά την έξοδο από το κελί του γόνου μαζί με την μέλισσα που εκκολάπτεται, οι ενήλικες Tropilaelaps πρέπει να ξαναγυρίσουν σε άλλο κελί με προνύμφη για να τραφούν, διαφορετικά το άκαρι θα πεθάνει μέσα σε δύο ημέρες. Οι Tropilaelaps έχουν ένα μικρό κύκλο αναπαραγωγής και έχουν τη δυνατότητα για γρήγορη πληθυσμιακή ανάπτυξη. 
Επιπλέον, η ταχεία αναπαραγωγή τους επιτρέπει στην Tropilaelaps να εξουδετερώσει την Varroa στις αποικίες μελισσών που έχουν μολυνθεί από τα ακάρεα.

Τα Tropilaelaps μεταφέρονται μέσα και έξω από την αποικία μελισσών από τις ενήλικες μέλισσες. 

Μεταδίδονται όπως ακριβώς και τα Βαρρόα, καθώς και με τις μελισσοκομικές τεχνικές ( ενώσεις μελισσιών αγορά παραφυάδων κ.α. )


Διάγνωση  

Η μόλυνση από τα 
Tropilaelaps είναι εμφανής από συμπτώματα στα μελίσσια, όπως διάσπαρτος γόνος, τρύπες στα κελιά του γόνου και νεαρές μέλισσες με παραμορφωμένες κοιλότητες, ακανόνιστα πτερύγια και παραμορφωμένα ή ελλείποντα πόδια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι προσβολές από Tropilaelaps μπορεί να προκαλέσουν διαφυγή στην αποικία (η αποικία των μελισσών εγκαταλείπει τις κηρήθρες και την κυψέλη) ή ακόμη και πεθαίνει.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την ανίχνευση προσβολής από Tropilaelaps . 

Μια γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική τεχνική, είναι η μέθοδος "χτύπημα". 
Για να συλλέξετε τα Tropilaelaps χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χτυπήματος: 
1) αφαιρέστε ένα πλαίσιο με προνύμφες διαφόρων ηλικιών από την κυψέλη, 2) διώξτε τις ενήλικες μέλισσες από την επιφάνεια της κηρήθρας, 3) σταθερά χτυπήστε (χτυπήστε) τη μία πλευρά του πλαισίου πάνω σε μια λευκή επιφάνεια, 4) γυρίστε ξανά το πλαίσιο και χτυπήστε ξανά, 5) επαναλάβετε τα βήματα 3 και 4 έτσι ώστε να εκτελέσετε συνολικά τέσσερα χτυπήματα 2 σε κάθε πλευρά, 6) και στη συνέχεια να μετρήσετε τα Tropilaelaps που υπάρχουν στη λευκή επιφάνεια.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα Tropilaelaps είναι μικρά και  κινούνται γρήγορα. Συνιστάται η χρήση μιας λεκάνης ως λευκής επιφάνειας, κάτι που θα συμβάλει στη συγκράτηση των ακάρεων.

Οικονομικές επιπτώσεις 

Λόγω του υψηλού ποσοστού αναπαραγωγής και του γρήγορου χρόνου ανάπτυξης, οι πληθυσμοί των Tropilaelaps αναπτύσσονται γρήγορα. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη κάνει αυτό το παράσιτο δύσκολα διαχειρίσιμο. 

Το Tropilaelaps μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον γόνο. 
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μέχρι το 50% του γόνου μπορεί να σκοτωθεί από τον Tropilaelaps, και οι αποικίες να καταρρεύσουν ενώ υπάρχει έντονη μυρωδιά από τον αποσυντεθειμένο γόνο.
Η κηρήθρες έχουν διάσπαρτο γόνο καθώς και παραμελημένες λάρβες με τα κελιά να έχουν τρύπες. Ο παρασιτισμός του Tropilaelaps κατά τη διάρκεια των σταδίων των προνυμφών και των νεογνών οδηγεί συχνά σε μειωμένη διάρκεια ζωής των ενήλικων μελισσών. Εκτός από τις μικρότερες διάρκειες ζωής, αυτές οι παρασιτοποιημένες μέλισσες μπορούν να έχουν μικρότερο βάρος, καθώς και συρρικνωμένα ή παραμορφωμένα φτερά και πόδια.

Το Tropilaelaps θεωρείται πιθανή απειλή για τη βιομηχανία των μελισσών σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή αυτό το ακάρεο έχει τη δυνατότητα να ευδοκιμεί σε οποιαδήποτε τροπική / υποτροπική περιοχή που φιλοξενεί τις μέλισσες. 

Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, το Tropilaelaps θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες αποικιών και να μειώσει τη βιωσιμότητα της μελισσοκομίας.

Αντιμετώπιση


Οι ευρέως συνιστώμενες στρατηγικές διαχείρισης της μελισσοκομίας για τα Tropilaelapsπεριλαμβάνουν: 


-τακτικό έλεγχο 
-Ο πληθυσμός των Tropilaelaps στο προσβεβλημένο μελίσσι μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εάν περιοριστεί η Βασίλισσα για εννέα ημέρες και απομακρυνθεί ο γόνος.
-Ενώ είναι πιθανό ότι πολλά από τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά της Varroa να είναι αποτελεσματικά κατά του Tropilaelaps .

Έχουν καθιερωθεί αυστηρά προγράμματα παρακολούθησης σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των Tropilaelaps πέρα από τη γηγενή εμβέλειά τους. 


Οποιαδήποτε μεταφορά μελισσών από μια περιοχή που έχει μολυνθεί με Tropilaelaps σε μια περιοχή που δεν έχει Tropilaelaps θα πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας πακέτα (μόνο ενήλικες μέλισσες - χωρίς γόνο) και όχι κανονικές παραφυάδες.
Αυτά τα πακέτα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από οποιεσδήποτε αποικίες μελισσών για τουλάχιστον δύο ημέρες. Μετά από την διήμερη κράτηση, τυχόν Tropilaelaps που μπορεί να έχουν μεταφερθεί μέσα στο πακέτο θα είναι νεκρό, επειδή δεν υπάρχει κανένας γόνος σε μια συσκευασία που να υποστηρίζει τη διατροφή των ακάρεων.



( Εικ. 4 ). Ένα πακέτο μελισσών. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει κηρήθρα ή γόνος στο πακέτο μελισσών. Μόνο ενήλικες μέλισσες και 1 βασίλισσα περιέχονται μέσα στο πακέτο. Οποιοσδήποτε Tropilaelaps που είναι επάνω σε μέλισσα θα πεθάνει μέσα σε δύο ημέρες. Αυτή είναι η συνιστώμενη πρακτική για τη μεταφορά μελισσών από μια περιοχή που έχει μολυνθεί με Tropilaelaps σε μια περιοχή που δεν έχει Tropilaelaps . 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου