Η Monsanto Φτιάχνει ρομποτικές μέλισσες για επικονίαση, ενώ Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο μικροσκοπικό Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), όπως το ονομάζει η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πιο γνωστό διεθνώς ως drone.
Η μυστηριώδης αρρώστια Colony collapse disorder που σκοτώνει τις μέλισσες μαζικά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι επεκτάθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, λένε οι εμπορικοί μελισσοκόμοι, εξαλείφοντας τ0 40% έως 50% των μελισσών που επικονιάζουν τα λαχανικά και τα φρούτα της Αμερικής.
Μια πειστική εξήγηση έχει διαφύγει μέχρι στιγμής στους επιστήμονες που μελετούν την αρρώστια, μια και παρουσιάστηκε γύρω στο 2005. Αλλά οι μελισσοκόμοι και μερικοί ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι μια νέα ισχυρή σειρά εντομοκτόνων ως neonicotinoids, που είναι ενσωματωμένα στα ίδια τα φυτά, μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας.
Η βιομηχανία εντομοκτόνων το αμφισβητεί. Αλλά οι αντιπρόσωποι της είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί το θέμα.
«Φαινόντουσαν τόσο υγιείς την περασμένη άνοιξη», λέει ο Bill Dahle, 50 ετών, που είναι ο ιδιοκτήτης της Big Sky Honey στο Fairview, στην Montana. «Ήμασταν τόσο περήφανοι για αυτές. Τότε κατά την πρώτη Σεπτεμβρίου, άρχισαν να πέφτουν και να πεθαίνουν σαν τρελές. Κάνουμε αυτή την δουλειά 30 χρόνια, και ποτέ δεν βιώσαμε τέτοια απώλεια πριν.»
Σαν ένδειξη του ενδιαφέροντος τους, η Environmental Protection Agency έστειλε τον υποδιευθυντή της για την χημική ασφάλεια και δύο κορυφαίους ειδικούς χημικούς στο San Joaquin Valley στην California, για συζητήσεις.
Στην κοιλάδα, όπου 1,6 εκατομμύριο κυψέλες μελισσών μόλις είχαν τελειώσει την επικονίαση σε μια ατέλειωτη έκταση από αμυγδαλιές. Οι εμπορικοί μελισσοκόμοι που μόλις πρόσφατα είχαν χάσει το ένα τρίτο από τις μέλισσες τους, λένε ότι τον περασμένο χρόνο έχασαν ακόμη περισσότερες. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.
Ρομποτικές Μέλισσες θα κάνουν Επικονίαση σε Σοδειές της Monsanto
Οι επικονιαστές συμμετέχουν στην σεξουαλική αναπαραγωγή των φυτών. Όταν τρώτε ένα αμύγδαλο, ένα πεπόνι η πίνετε μια γουλιά καφέ, συμμετέχετε σε μια αρχαία σχέση μεταξύ επικονιαστών και λουλουδιών. Αλλά από την δεκαετία του 90 η υγεία των μελισσών καταρρέει και οι περισσότερες αποδείξεις δείχνουν τα τοξικά εντομοκτόνα της Shell και της Bayer και η απώλεια της βιοποικιλότητας λόγω της επικρατήσεως των γενετικώς τροποποιημένων μονοκαλλιεργειών φτιαγμένων σε εργαστήρια από βιοτεχνικές εταιρείες όπως η Monsanto.
Αλλά μην στενοχωριέστε, οι ζώντες επικονιαστές – τα πουλιά και οι μέλισσες, όπως λένε – σε λίγο θα είναι άσχετα για της ανάγκες τροφής της ανθρωπότητας. Οι ρομποτικοί επιστήμονες του Harvard αναπτύσσουν μια λύση για την κρίση: σμήνη από ρομποτικές μέλισσες φτιαγμένες από τιτάνιο και πλαστικό θα μπορούν να επικονιάζουν τις τεράστιες δυστοπικές σοδειές των Γενετικώς Μεταλλαγμένων Σοδειών.
Το εργαστήριο Microrobotics του Harvard δουλεύει πάνω στο Micro Air Vehicles Project από το 2009. Δανειζόμενοι από την εμβιομηχανική και την κοινωνική οργάνωση των μελισσών, η ομάδα των ερευνητών δημιουργεί μικροσκοπικά ιπτάμενα ρομπότ που θα πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι, χωρίς να επηρεάζονται από τις τοξίνες που ρέουν από τα πέταλα, για να μοιράζουν την γύρη. Ακόμη πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορούν οι ρομπο-μέλισσες να ζουν σε τεχνητές κυψέλες, συντονίζοντας τους αλγόριθμους και επικοινωνώντας μεταξύ τους για τις μεθόδους επικονιάσεως και εντοπισμού των συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Βέβαια, οι δημοσιευμένες αναφορές από το εργαστήριο επίσης περιγράφουν στρατιωτικές χρήσεις – παρακολούθηση και χαρτογράφηση – αλλά ακόμη δεν έχουν εξοπλίσει τις κυβερνομέλισσες με κεντριά με νευροτοξίνες.
Οι Θάνατοι των Μελισσών και το Τέλος της Ζωής στον Πλανήτη: Γνωρίζεις πόση σημασία εχει αυτό; Η παράνοια των ανθρώπων δεν έχει όρια. Η Ελλάδα δεν απαγόρευσε τα νεονικοτινοειδή φυτοφαρμάκα που σκοτώνουν τις μέλισσες. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η ηλεκτρονική κουβέρτα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το WiFi, τα ραντάρ κλπ.
Επίσης η παράνοια και η άγνοια των μελισσοκόμων να σκοτώνουν τις βασίλισσες κάθε δύο χρόνια για να αυξάνουν την παραγωγή. Δεν γνωρίζουν ότι η βασίλισσα αποτελεί την αιθερική μνήμη του τόπου της. Το μελίσσι είναι η βασίλισσα. Τι να πω για την «τροφοδοσία» με σιρόπι ζάχαρης που είναι νεκρή τροφή. Οι θάνατοι των μελισσών καλπάζουν.
Τέσσερα χρόνια με τα τον θάνατο του τελευταίου μελισσιού η ζωή στην γη θα έχει εξαφανιστεί. Ο λόγος είναι απλός. Χωρίς επικονίαση θα εξαφανιστούν τα φυτά από την Γή, και οι καλλιέργειες και τα άγρια φυτά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω το γιατί.
Οι μέλισσες είναι αιθερικά όντα (όχι δεν είναι σαν τα άλλα έντομα) Χρειάζονται λοιπόν καθαρές ενέργειες. Είναι γνωστά τα προβλήματα της μελισσοκομία, ιδιαίτερα η πρόσφατη αρρώστια του Colony collapse disorder (CCD) με την μαζική εξαφάνιση των μελισσών.
Στο παραπάνω δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί και αυτό που ακολουθεί.
Στο μέλλον οι μέλισσες, καθώς θα πετάνε γύρω από τα λουλούδια, μπορεί να έχουν μια κάπως ασυνήθιστη παρέα: ρομπο-μέλισσες σε ρόλο επικονιαστών.
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο μικροσκοπικό Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), όπως το ονομάζει η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πιο γνωστό διεθνώς ως drone, το οποίο πετάει από φυτό σε φυτό και βοηθά στην τεχνητή επικονίασή τους.
Κανονικά αυτή είναι η -τόσο πολύτιμη -δουλειά των μελισσών, πεταλούδων, εντόμων, πουλιών, νυχτερίδων κ.α. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ανθοφόρων φυτών και τουλάχιστον το ένα τρίτο των παγκόσμιων γεωργικών καλλιεργειών εξαρτώνται από αυτή τη φυσική διαδικασία, η οποία όμως έχει πλέον διαταραχθεί σοβαρά. Τα εντομοκτόνα-παρασιτοκτόνα, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, η εισβολή ξενικών ειδών κ.α. έχουν επιφέρει δραστική -αν όχι δραματική- μείωση στους πληθυσμούς πολλών επικονιαστών, ιδίως των μελισσών, πράγμα που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γεωργούς σε όλο τον κόσμο.
Η επικονίαση είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή των ανθοφόρων φυτών. Η γύρη που παράγουν τα αρσενικά μέρη των φυτών μεταφέρεται στα θηλυκά μέρη τους και επιτρέπει έτσι τη δημιουργία σπόρων. Όμως η γύρη πρέπει να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο και τα έντομα παίζουν το ρόλο του «ταξιτζή», καθώς αυτή κολλά στο σώμα τους, όταν κάθονται σε ένα λουλούδι, και μετά μεταφέρεται στο επόμενο.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον χημικό Εϊτζίρο Μιγιάκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Chem», σύμφωνα με το «New Scientist» και τους «Times του Λος 'Αντζελες», κατασκεύασαν ένα τηλεκατευθυνόμενο μίνι-drone με μέγεθος κουτιού σπίρτων και τέσσερις έλικες, το οποίο έχει διάμετρο μόνο τεσσάρων εκατοστών και βάρος 15 γραμμαρίων.
Στο κάτω μέρος του drone υπάρχει μια ειδική κολλητική ουσία (γέλη), έτσι ώστε όταν αυτό κάθεται πάνω σε ένα λουλούδι, οι κόκκοι της γύρης προσκολλώνται ελαφρά πάνω του. Όταν το drone κάθεται στο επόμενο φυτό, η γύρη αποκολλάται και μένει πάνω στο νέο λουλούδι.
Τα πειράματα έδειξαν ότι το drone είναι ικανό να επικονιάσει ιαπωνικούς κρίνους (με ποσοστό επιτυχίας 37%), χωρίς να προξενεί ζημιά στα λουλούδια, όταν κάθεται πάνω τους. Οι ερευνητές προσπαθούν πλέον να εξελίξουν το drone, ώστε να γίνει πλήρως αυτόνομο και να αποτελέσει σύμμαχο των γεωργών στο μέλλον, εφοδιασμένο με GPS, κάμερα υψηλής ανάλυσης και τεχνητή νοημοσύνη.
Ακούγεται ωραίο, αλλά οι σκεπτικιστές επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο όντως αυτή η ιδέα μπορεί να έχει πρακτική αξία, αν σκεφθεί κανείς πόσα τέτοια σμήνη μίνι-drones θα χρειάζονταν, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου αριθμού των φυτών και των μελισσών (οι τελευταίες υπολογίζονται σε 3,2 τρισεκατομμύρια πάνω στον πλανήτη!).
Γι' αυτό άλλοι ερευνητές αντιπροτείνουν πιο εφαρμόσιμες λύσεις, όπως την προστασία των μελισσών με τη χρήση λιγότερων εντομοκτόνων στη γεωργία, την καλλιέργεια ποικιλιών που αυτοεπικονιάζονται αντί να εξαρτώνται από τα έντομα, καθώς και την αξιοποίηση μηχανημάτων που θα ψεκάζουν γύρη πάνω από τις καλλιέργειες.
'Ασε που τα drones δεν θα παράγουν μέλι, όπως οι κανονικές μέλισσες...
Μ' αυτό το τρόπο θα αντικατασταθούν οι μέλισσες και θα γίνεται η δουλειά της επικονίασης των φυτών!
Το ρόλο της μέλισσας και των εντόμων επικονιαστών γενικότερα, δεν μπορεί κανένα ανθρώπινο μηχάνημα να το αντικαταστήσει.
Και εγώ λέω ότι μπορεί, πόσο σωστά θα γίνει και μέχρι πότε?
Γιατί θα πρέπει να επεμβαίνουμε στα πάντα και να μην αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά της?
Γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε υποκατάστατα για κάτι που λειτουργεί τέλεια ,εκατομμύρια χρόνια ?
Γιατί θα πρέπει με ότι ανακατευόμαστε να το διαλύουμε εντελώς ?
Γιατί θα πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι για το οποίο έχουμε παντελή άγνοια ( σε τελική ανάλυση δεν μας έδωσε κανένας αυτό το ρόλο) και αντί για αυτό να μην προσπαθούμε να βρούμε λύσει στα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στις μέλισσες?
Βάλτε μυαλό άνθρωποι γιατί κάποτε θα είναι πλέον αργά και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Το χρήμα που προσκυνάτε δεν αντικαθιστά τα πάντα , η λύση είναι να μπορέσουμε να σώσουμε τις μέλισσες και όχι να προσπαθήσουμε να τις αντικαταστήσουμε!!
πηγη:gteenchef.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ
Μια πειστική εξήγηση έχει διαφύγει μέχρι στιγμής στους επιστήμονες που μελετούν την αρρώστια, μια και παρουσιάστηκε γύρω στο 2005. Αλλά οι μελισσοκόμοι και μερικοί ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι μια νέα ισχυρή σειρά εντομοκτόνων ως neonicotinoids, που είναι ενσωματωμένα στα ίδια τα φυτά, μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας.
Η βιομηχανία εντομοκτόνων το αμφισβητεί. Αλλά οι αντιπρόσωποι της είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί το θέμα.
«Φαινόντουσαν τόσο υγιείς την περασμένη άνοιξη», λέει ο Bill Dahle, 50 ετών, που είναι ο ιδιοκτήτης της Big Sky Honey στο Fairview, στην Montana. «Ήμασταν τόσο περήφανοι για αυτές. Τότε κατά την πρώτη Σεπτεμβρίου, άρχισαν να πέφτουν και να πεθαίνουν σαν τρελές. Κάνουμε αυτή την δουλειά 30 χρόνια, και ποτέ δεν βιώσαμε τέτοια απώλεια πριν.»
Σαν ένδειξη του ενδιαφέροντος τους, η Environmental Protection Agency έστειλε τον υποδιευθυντή της για την χημική ασφάλεια και δύο κορυφαίους ειδικούς χημικούς στο San Joaquin Valley στην California, για συζητήσεις.
Στην κοιλάδα, όπου 1,6 εκατομμύριο κυψέλες μελισσών μόλις είχαν τελειώσει την επικονίαση σε μια ατέλειωτη έκταση από αμυγδαλιές. Οι εμπορικοί μελισσοκόμοι που μόλις πρόσφατα είχαν χάσει το ένα τρίτο από τις μέλισσες τους, λένε ότι τον περασμένο χρόνο έχασαν ακόμη περισσότερες. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.
Ρομποτικές Μέλισσες θα κάνουν Επικονίαση σε Σοδειές της Monsanto
Οι επικονιαστές συμμετέχουν στην σεξουαλική αναπαραγωγή των φυτών. Όταν τρώτε ένα αμύγδαλο, ένα πεπόνι η πίνετε μια γουλιά καφέ, συμμετέχετε σε μια αρχαία σχέση μεταξύ επικονιαστών και λουλουδιών. Αλλά από την δεκαετία του 90 η υγεία των μελισσών καταρρέει και οι περισσότερες αποδείξεις δείχνουν τα τοξικά εντομοκτόνα της Shell και της Bayer και η απώλεια της βιοποικιλότητας λόγω της επικρατήσεως των γενετικώς τροποποιημένων μονοκαλλιεργειών φτιαγμένων σε εργαστήρια από βιοτεχνικές εταιρείες όπως η Monsanto.
Αλλά μην στενοχωριέστε, οι ζώντες επικονιαστές – τα πουλιά και οι μέλισσες, όπως λένε – σε λίγο θα είναι άσχετα για της ανάγκες τροφής της ανθρωπότητας. Οι ρομποτικοί επιστήμονες του Harvard αναπτύσσουν μια λύση για την κρίση: σμήνη από ρομποτικές μέλισσες φτιαγμένες από τιτάνιο και πλαστικό θα μπορούν να επικονιάζουν τις τεράστιες δυστοπικές σοδειές των Γενετικώς Μεταλλαγμένων Σοδειών.
Το εργαστήριο Microrobotics του Harvard δουλεύει πάνω στο Micro Air Vehicles Project από το 2009. Δανειζόμενοι από την εμβιομηχανική και την κοινωνική οργάνωση των μελισσών, η ομάδα των ερευνητών δημιουργεί μικροσκοπικά ιπτάμενα ρομπότ που θα πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι, χωρίς να επηρεάζονται από τις τοξίνες που ρέουν από τα πέταλα, για να μοιράζουν την γύρη. Ακόμη πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορούν οι ρομπο-μέλισσες να ζουν σε τεχνητές κυψέλες, συντονίζοντας τους αλγόριθμους και επικοινωνώντας μεταξύ τους για τις μεθόδους επικονιάσεως και εντοπισμού των συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Βέβαια, οι δημοσιευμένες αναφορές από το εργαστήριο επίσης περιγράφουν στρατιωτικές χρήσεις – παρακολούθηση και χαρτογράφηση – αλλά ακόμη δεν έχουν εξοπλίσει τις κυβερνομέλισσες με κεντριά με νευροτοξίνες.
Οι Θάνατοι των Μελισσών και το Τέλος της Ζωής στον Πλανήτη: Γνωρίζεις πόση σημασία εχει αυτό; Η παράνοια των ανθρώπων δεν έχει όρια. Η Ελλάδα δεν απαγόρευσε τα νεονικοτινοειδή φυτοφαρμάκα που σκοτώνουν τις μέλισσες. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η ηλεκτρονική κουβέρτα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το WiFi, τα ραντάρ κλπ.
Επίσης η παράνοια και η άγνοια των μελισσοκόμων να σκοτώνουν τις βασίλισσες κάθε δύο χρόνια για να αυξάνουν την παραγωγή. Δεν γνωρίζουν ότι η βασίλισσα αποτελεί την αιθερική μνήμη του τόπου της. Το μελίσσι είναι η βασίλισσα. Τι να πω για την «τροφοδοσία» με σιρόπι ζάχαρης που είναι νεκρή τροφή. Οι θάνατοι των μελισσών καλπάζουν.
Τέσσερα χρόνια με τα τον θάνατο του τελευταίου μελισσιού η ζωή στην γη θα έχει εξαφανιστεί. Ο λόγος είναι απλός. Χωρίς επικονίαση θα εξαφανιστούν τα φυτά από την Γή, και οι καλλιέργειες και τα άγρια φυτά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω το γιατί.
Οι μέλισσες είναι αιθερικά όντα (όχι δεν είναι σαν τα άλλα έντομα) Χρειάζονται λοιπόν καθαρές ενέργειες. Είναι γνωστά τα προβλήματα της μελισσοκομία, ιδιαίτερα η πρόσφατη αρρώστια του Colony collapse disorder (CCD) με την μαζική εξαφάνιση των μελισσών.
Στο παραπάνω δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί και αυτό που ακολουθεί.
Στο μέλλον οι μέλισσες, καθώς θα πετάνε γύρω από τα λουλούδια, μπορεί να έχουν μια κάπως ασυνήθιστη παρέα: ρομπο-μέλισσες σε ρόλο επικονιαστών.
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο μικροσκοπικό Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), όπως το ονομάζει η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πιο γνωστό διεθνώς ως drone, το οποίο πετάει από φυτό σε φυτό και βοηθά στην τεχνητή επικονίασή τους.
Κανονικά αυτή είναι η -τόσο πολύτιμη -δουλειά των μελισσών, πεταλούδων, εντόμων, πουλιών, νυχτερίδων κ.α. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ανθοφόρων φυτών και τουλάχιστον το ένα τρίτο των παγκόσμιων γεωργικών καλλιεργειών εξαρτώνται από αυτή τη φυσική διαδικασία, η οποία όμως έχει πλέον διαταραχθεί σοβαρά. Τα εντομοκτόνα-παρασιτοκτόνα, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, η εισβολή ξενικών ειδών κ.α. έχουν επιφέρει δραστική -αν όχι δραματική- μείωση στους πληθυσμούς πολλών επικονιαστών, ιδίως των μελισσών, πράγμα που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γεωργούς σε όλο τον κόσμο.
Η επικονίαση είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή των ανθοφόρων φυτών. Η γύρη που παράγουν τα αρσενικά μέρη των φυτών μεταφέρεται στα θηλυκά μέρη τους και επιτρέπει έτσι τη δημιουργία σπόρων. Όμως η γύρη πρέπει να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο και τα έντομα παίζουν το ρόλο του «ταξιτζή», καθώς αυτή κολλά στο σώμα τους, όταν κάθονται σε ένα λουλούδι, και μετά μεταφέρεται στο επόμενο.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον χημικό Εϊτζίρο Μιγιάκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Chem», σύμφωνα με το «New Scientist» και τους «Times του Λος 'Αντζελες», κατασκεύασαν ένα τηλεκατευθυνόμενο μίνι-drone με μέγεθος κουτιού σπίρτων και τέσσερις έλικες, το οποίο έχει διάμετρο μόνο τεσσάρων εκατοστών και βάρος 15 γραμμαρίων.
Στο κάτω μέρος του drone υπάρχει μια ειδική κολλητική ουσία (γέλη), έτσι ώστε όταν αυτό κάθεται πάνω σε ένα λουλούδι, οι κόκκοι της γύρης προσκολλώνται ελαφρά πάνω του. Όταν το drone κάθεται στο επόμενο φυτό, η γύρη αποκολλάται και μένει πάνω στο νέο λουλούδι.
Τα πειράματα έδειξαν ότι το drone είναι ικανό να επικονιάσει ιαπωνικούς κρίνους (με ποσοστό επιτυχίας 37%), χωρίς να προξενεί ζημιά στα λουλούδια, όταν κάθεται πάνω τους. Οι ερευνητές προσπαθούν πλέον να εξελίξουν το drone, ώστε να γίνει πλήρως αυτόνομο και να αποτελέσει σύμμαχο των γεωργών στο μέλλον, εφοδιασμένο με GPS, κάμερα υψηλής ανάλυσης και τεχνητή νοημοσύνη.
Ακούγεται ωραίο, αλλά οι σκεπτικιστές επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο όντως αυτή η ιδέα μπορεί να έχει πρακτική αξία, αν σκεφθεί κανείς πόσα τέτοια σμήνη μίνι-drones θα χρειάζονταν, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου αριθμού των φυτών και των μελισσών (οι τελευταίες υπολογίζονται σε 3,2 τρισεκατομμύρια πάνω στον πλανήτη!).
Γι' αυτό άλλοι ερευνητές αντιπροτείνουν πιο εφαρμόσιμες λύσεις, όπως την προστασία των μελισσών με τη χρήση λιγότερων εντομοκτόνων στη γεωργία, την καλλιέργεια ποικιλιών που αυτοεπικονιάζονται αντί να εξαρτώνται από τα έντομα, καθώς και την αξιοποίηση μηχανημάτων που θα ψεκάζουν γύρη πάνω από τις καλλιέργειες.
'Ασε που τα drones δεν θα παράγουν μέλι, όπως οι κανονικές μέλισσες...
Μ' αυτό το τρόπο θα αντικατασταθούν οι μέλισσες και θα γίνεται η δουλειά της επικονίασης των φυτών!
Το ρόλο της μέλισσας και των εντόμων επικονιαστών γενικότερα, δεν μπορεί κανένα ανθρώπινο μηχάνημα να το αντικαταστήσει.
Και εγώ λέω ότι μπορεί, πόσο σωστά θα γίνει και μέχρι πότε?
Γιατί θα πρέπει να επεμβαίνουμε στα πάντα και να μην αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά της?
Γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε υποκατάστατα για κάτι που λειτουργεί τέλεια ,εκατομμύρια χρόνια ?
Γιατί θα πρέπει με ότι ανακατευόμαστε να το διαλύουμε εντελώς ?
Γιατί θα πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι για το οποίο έχουμε παντελή άγνοια ( σε τελική ανάλυση δεν μας έδωσε κανένας αυτό το ρόλο) και αντί για αυτό να μην προσπαθούμε να βρούμε λύσει στα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στις μέλισσες?
Βάλτε μυαλό άνθρωποι γιατί κάποτε θα είναι πλέον αργά και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Το χρήμα που προσκυνάτε δεν αντικαθιστά τα πάντα , η λύση είναι να μπορέσουμε να σώσουμε τις μέλισσες και όχι να προσπαθήσουμε να τις αντικαταστήσουμε!!
πηγη:gteenchef.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου