9 Μαρ 2021



ΜΥΚΗΤΕΣ VS ΒΑΡΡΟΑ!

Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, όπως το Varroa destructor, με βιολογικό έλεγχο και με μειωμένη χρήση χημικών ή οργανικών ουσιών, η εφαρμογή μεθόδων με χρήση εντομοπαθογόνων μυκήτων δείχνει να έχει θεαματικά αποτελέσματα.


Και ο λόγος, για τον μύκητα Metarhizium anisopliae!

Ο Lambert HB Kanga, πρώην συνεργάτης έρευνας BIRU και τώρα πρόεδρος του Τμήματος Εντομολογίας στο Florida A&M University στο Tallahassee, σημειώνει. "Ενώ το Metarhizium δεν σκοτώνει τόσο γρήγορα όσο το fluvalinate και το coumaphos, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο", λέει ο Kanga. "Το Metarhizium ολοκληρώνει τη δουλειά και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για το αν ο Varroa αντέχει στον μύκητα."


Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσαν ότι οι εντομοπαθογόνοι μύκητες Metarhizium anisopliae και Hirsutella thompsonii, σκοτώνουν τα ακάρεα Varroa όταν εφαρμόζονται σε αποικίες, αλλά κάνουν μικρή ζημιά στις μέλισσες λόγω του γεγονότος ότι οι μέλισσες καθαρίζονται σχολαστικά και αφαιρούν εύκολα τα σπόρια των μυκήτων από το σώμα τους αποτρέποντας τη μόλυνση. Η δράση του Metarhizium anisopliae δείχνει να μην επηρεάζει ούτε τον γόνο μελισσών. Ωστόσο είναι αποτελεσματικό, κυρίως στα βαρρόα που βρίσκονται εκτός γόνου.


Το Metarhizium anisopliae ως παράγοντας βιοελέγχου μπορεί, επιπρόσθετα της θανατηφόρου επίδρασής του στο βαρρόα, να ασκήσει υποθανατηφόρες συμπεριφορικές επιδράσεις επηρεάζοντας τη συμπεριφορά προσανατολισμού των ακάρεων προς τους ξενιστές της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μύκητες χρειάστηκαν τουλάχιστον αρκετές ημέρες προτού καταστούν αποτελεσματικοί στα ακάρεα και ήταν ενεργοί για τουλάχιστον 42 ημέρες μετά την εφαρμογή, καθιστώντας τους όχι μόνο δυνητικά ασφαλή βιο-παρασιτοκτόνα, αλλά και με μακροχρόνια δράση.

Έχουν διεξαχθεί πολλές δοκιμές σε μια προσπάθεια εύρεσης αποτελεσματικών μεθόδων εφαρμογής.

Η συγκράτηση των μυκήτων μέσα στo υλικό, στις συσκευασίες τροφοδοσίας των μελισσών φαίνεται να βοηθά στην προστασία των μυκητιακών σπόρων από τις θερμοκρασίες και την υγρασία της γονοφωλιάς και έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος από ότι οι ταινίες πεπιεσμένου χαρτονιού ή τα στελέχη ξύλου.

Τα παραπάνω μας οδηγούν να θεωρήσουμε το Metarhizium anisopliae ως πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τον έλεγχο του Varroa destructor!

Πηγές:

https://www1.montpellier.inra.fr/CBGP/acarologia/article.php?id=4241

http://www.bioline.org.br/pdf?cj09065

https://www.beeculture.com/honey-bees-fungi/

https://www.researchgate.net/publication/6598429

https://agresearchmag.ars.usda.gov/2004/oct/bees

https://academic.oup.com/jee/article-abstract/106/1/277/842998?redirectedFrom=fulltext

https://www.cabi.org/ISC/abstract/20103342483

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17203363/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09583150600937485?journalCode=cbst20

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου