26 Σεπ 2020



Μέθοδος κολόνα.

Χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις νωρίς την Άνοιξη να έχουμε δυνατά μελίσσια, συγχρόνως όμως οι χειρισμοί μας να μην εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου, λόγω άστατων καιρικών συνθηκών και χαμηλών θερμοκρασιών!!


Όλα όμως είναι θέμα προγραμματισμού, γιατί το μεγάλο μελίσσι όταν δεν έχει ανθοφορία να δουλέψει μας καταστρέφει οικονομικά γιατί οι απαιτήσεις σε τροφή από τον πολύ γόνο που έχει είναι τεράστιες και αν δεν φέρνει από έξω πρέπει να τροφοδοτηθεί  αφενός και αφετέρου οι τροφοδότηση θα είναι κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που προσφέρει η φύση. 

Οπότε αν πρέπει να εκμεταλλευτούμε ανθοφορίες νωρίς την άνοιξη ή πρέπει να χτίσουμε πολλές καινούργιες κηρήθρες ή πρέπει να κάνουμε Βασιλοτροφία είναι μονόδρομος η ανάπτυξη με την μέθοδο της κολόνας!!

Τα υπέρ της μεθόδου:

- Ασφαλής και γρήγορη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη.

- Αποφεύγεις ασθένειες γόνου που οφείλονται σε καιρικές συνθήκες.

- Πάντα το μελίσσι σου είναι οργανωμένο και ζεστό. 

- Παίρνεις μέλι από μικρότερα μελίσσια.

Τα κατά της μεθόδου:

- Περισσότερη εργασία για εμάς.


Εφαρμογή της μεθόδου:

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τα μελίσσια (όσα έχουν κόψει γόνους γιατί σε μερικά μέρη της νότιας Ελλάδας με ήπιους χειμώνες δεν κόβουν, κρατάνε έστω και λίγο) ξεκινάει η γέννα σταδιακά, άσχετα με τις καιρικές συνθήκες και το μέρος που ασκούμε την μελισσοκομία.

Όταν τα σφιχτά μελίσσια μας πληθυσμιακά φτάσουν τα 7 με 8 πλαίσια το λιγότερο και έχουν τουλάχιστον 4 γόνους τα χωρίζουμε ακριβώς στην μέση.

Βάζουμε δηλαδή στην βάση τα 4 πλαίσια και στο πάτωμα τα άλλα 4, προσέχουμε βέβαια να έχουμε 2 γόνους κάτω δύο γόνους επάνω και τα υπόλοιπα 4 με τις τροφές, πάλι 2 κάτω και δύο επάνω.

Χωρίστηκε δηλαδή το μελίσσι μας ακριβώς στην μέση, ότι έχει η βάση έχουμε και στο πάτωμα μας.

Προσθέτουμε 4 φύλλα 2 κάτω και 2 στο πάτωμα και όλα τα πλαίσια τα πλαισιώνουμε με 4 Ντάου ώστε να κρατάνε την θερμοκρασία του σμήνους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια σε υψηλά για την εποχή επίπεδα!!

Για ταβάνι του σμήνους εγώ χρησιμοποιώ ανακλαστική μεμβράνη την οποία βάζω κάτω από το καπάκι σκεπάζοντας τελείως το πάτωμα.

Έχουμε δηλαδή από ανατολικά προς δυτικά ( πάντα έτσι ξεκινάει η διάταξη των πλαισίων στις κυψέλες μου ).

Βάση:

- 1 Ντάου - 2 Τροφή- 3 Άχτιστο- 4 Γόνος- 5 Γόνος- 6 Άχτιστο- 7 Τροφή- 8 Ντάου

Πάτωμα:

- 1 Ντάου - 2 Τροφή- 3 Άχτιστο- 4 Γόνος- 5 Γόνος- 6 Άχτιστο- 7 Τροφή- 8 Ντάου

Το μελισσάκι των 8 πλαισίων αυτόματα έγινε 12 πλαισίων.

Στο πάτωμα εγκαθίσταται η βασίλισσα γιατί έχει την καλύτερη και μεγαλύτερη θερμοκρασία και ασφαλώς γεννάει πολύ καλύτερα για την εποχή και αυξάνει το γόνο της γρηγορότερα ενώ τα άχτιστα πλαίσια κτίζονται εν ριπή οφθαλμού λόγω ζέστης!!

Στην βάση όμως δεν χτίζονται τα άλλα δύο με τον ίδιο ρυθμό αργούν αρκετά περισσότερο, αλλά δεν μας πειράζει γιατί και αυτά έστω και αργοπορημένα θα κτιστούν κανονικά.

Από εδώ και πέρα μέλημα μας παραμένει, να δίνουμε χώρο στην βασίλισσα που δραστηριοποιείται στο πάτωμα (λόγω ζέστης ), οπότε όταν ένα πλαίσιο του πατώματος κατεβαίνει στην βάση για αποσυμφόρηση του ( προτιμάμε πλαίσιο με κλειστό γόνο ) τοποθετούνται δύο άχτιστα στο πάτωμα, πάντα στις θέσεις που αναφέραμε (μετά τον γόνο και πριν τις τροφές).

Αυτό το μελίσσι τρέχει δεν προχωράει απλά , γι'αυτό φροντίζουμε να μην το αφήσουμε καθόλου από τροφή ώστε να μπορέσει η νέα μάνα που φροντίζουμε πάντα να έχουμε, να μπορεί να μας δείξει τις αρετές της!!

Το 8αρι μελίσσι μας έγινε με τον πρώτο χειρισμό μας 12 πλαίσια και αφού στον δεύτερο χειρισμό κατεβάσαμε ένα πλαίσιο (ώστε να δώσουμε χώρο στην βασίλισσα μας που δραστηριοποιείται στο πάτωμα) κάτω και προσθέσαμε 2 άχτιστα πλαίσια στο πάτωμα, έγινε αυτόματα 14αρι!!

Όταν διαπιστώσουμε ότι και στην βάση έχουν χτίσει τα δύο άχτιστα προσθέτουμε δύο νέα σε επαφή με τον γόνο πάντα.

Έτσι συνεχίζουμε μέχρι να γίνει το μελίσσι μας 20αρι!!

Αυτό όμως όπως αναφέραμε και στην αρχή (προγραμματισμός) φροντίζουμε να συμβεί με την έναρξη της ανθοφορίας που μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευτεί το σμήνος μας.

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε μέλι με μικρά μελίσσια με την μέθοδο της κολόνας, θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση!!

Καλή επιτυχία!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου