3 Σεπ 2018



Άντον Γιάνσα.


Άντον Γιάνσα
1734 – 1773


Ο Σλοβένος ζωγράφος και μελισσοκόμος Άντον Γιάνσα θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.
Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1734 στην πόλη Μπρέζνιτσα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων (σήμερα στην Σλοβενία). Από μικρός ενδιαφέρθηκε για την ζωγραφική και μαζί με τους άλλους δύο αδελφούς εγκαταστάθηκε στην Βιέννη για να σπουδάσει την τέχνη. Μπορεί ο αδελφός του Λόβρο να έγινε ένας πετυχημένος ζωγράφος και καθηγητής ,ο ίδιος όμως έδωσε προτεραιότητα στην μελισσοκομία, τέχνη που του είχε διδάξει ο πατέρας του που διατηρούσε μελίσσια.
Το 1769, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την μελισσοκομία και ένα χρόνο αργότερα η φήμη του έφτασε μέχρι την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, η οποία τόν διόρισε δάσκαλο της μελισσοκομικής για όλη την αυτοκρατορία.
Έγινε διάσημος για τις διαλέξεις του σχετικά με την μελισσοκομία και έγραψε δύο βιβλία στα γερμανικά: «Συζητήσεις για την μελισσοκομία» (1771) και «Πλήρης Οδηγός Μελισσοκομικής» (1775). Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του έγραφε: «Οι μέλισσες είναι ένα σκληρά εργαζόμενο είδος μύγας, δημιούργημα του Θεού για να παρέχει στους ανθρώπους το μέλι και το κερί. Απ’ όλα τα δημιουργήματα του Θεού είναι το πλέον σκληρά εργαζόμενο και οι πιο χρήσιμο τους ανθρώπους, παρότι τυγχάνει της λιγότερης προσοχής από αυτούς».
Ο Γιάνσα εισηγήθηκε την αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος των κυψελών για να μπορούν να στοιβάζονται και υποστήριξε την μεταφορά των κυψελών σε βοσκότοπους. Κατά διαστήματα, εξασκούσε την παλιά του τέχνη της ζωγραφικής εικονογραφώντας τις κυψέλες του. Στα γραπτά του απέρριψε την πεποίθηση ότι οι αρσενικές μέλισσες είναι μεταφορείς ύδατος και υπέθεσε ότι η βασίλισσα μέλισσα γονιμοποιείται στον αέρα.
Ο Άντον Γιάνσα πέθανε στην Βιέννη στις 13 Σεπτεμβρίου 1773, σε ηλικία 39 ετών.
Η 20η Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του Άντον Γιάνσα, τιμάται από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου