Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας κήρυξε την 20ή Μαΐου ο ΟΗΕ, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα μετά από πρόταση της Σλοβενίας με την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Κεντρικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν τα έντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.
Σύμφωνα με το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Η Σλοβενία απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών το 2011, καθιστώντας τη μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει αναλάβει δράση στο θέμα αυτό, ενώ η ΕΕ εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Dejan Ζidan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές βρίσκονται, τελικά, στη θέση που τους αξίζει, λόγω της σημασίας τους για την ανθρωπότητα.
Η κήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας αποδεικνύει ότι υπάρχει η βούληση για ανάληψη δράσης».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή της δύσκολης διαδικασίας προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών».
Τέλος, η Σλοβενία προτίθεται να δημιουργήσει μια διεθνή σχολή μελισσοκομίας, στην οποία θα εκπαιδεύονται μελισσοκόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών.
πηγη: ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου